Home page
Haber Menüsü


Karen Fogg
Emine Uşaklıgil
 
‘AB ile bilgilendirme sürekli olmalı’
Avupa Birliği Türkiye Temsilcisi Karen Fogg, ntvmsnbc’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB ile bilgi akışına hız kazandırması gerektiğini söyledi
Emine Uşaklıgil/İstanbul
NTV-MSNBC
    24 Mayıs—  Avrupa Birliği Türkiye Temsilcisi Karen Fogg, AB’nin Katılım Ortaklığı tasarısını Temmuz ayında Türkiye’ye sunacağını doğruluyor. Siyasi reform alanında, Türkiye’de son aylarda kayda değer bir gelişme gözlemlenmediğine göre, yıllık düzenli ilerleme raporu temel alınarak yürütülen bu çalışmanın bir yenilik getirmeyeceğini tahmin etmek zor değil.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Büyükelçi Fogg, bu konuda herhangi bir yorum yapmaktan kaçınıyor: “Amacımız doğru bilgilere dayanan bir raporu oluşturmaktır. Öteki adaylarda olduğu gibi, sürekliliği olan bir bilgilendirme mekanizmasının kurulması gerekiyor” diyor. Polonya’da enerji sektöründeki gelişmeleri bir yıldır yakından izleyen alt komitesinin titiz çalışamasını ve AB’nin Polonya masasına akan bilgileri örnek gösteriyor.
1989’dan bu yana, Komisyon Türkiye’ye ilişkin böyle ayrıntılı bir çalışma yapmış değil
KAREN FOGG
AB Türkiye Temsilcisi
       Helsinki Zirvesi’yle “tam” adaylık statüsünü kazanan Türkiye, diğer adayların konumuna geldi. Haliyle yıllık ilerleme raporlarının hem yapılanları, hem de yapılması gerekenleri kapsaması gerekiyor. Ama, Türkiye 1997 Lüksemburg Zirvesi’nden Helsinki Zirvesi’ne kadar AB ile siyasi ilişkileri dondurmuş olduğu için, AB ile karşılıklı bilgi akışı yeni yeni hız kazanmaktadır. Dolayısıyla taraflar ayrıntılı analizlere henüz girişebilmiş değil.
       Fogg: “Gündem 2000 aslında Komisyonun adaylarla ilgili tam görüşünü kapsıyordu. 1989’dan bu yana, Komisyon Türkiye’ye ilişkin böyle ayrıntılı bir çalışma yapmış değil” diyor.
       
SİYASAL REFORMUN ÖNÜNÜ AÇILIR
       Yavaş da olsa, hareketlenen diyalogun bir göstergesi artan ziyaretler. Avrupa Komisyonu’ndan bir heyetin, çevre konusunda öngörüşmelerde bulunmak üzere iki yıllık bir aradan sonra Türkiye’yi 17-18 Mayıs tarihlerinde ziyaret etmesi bunun bir örneği.
       Çevre, mali destek açısından da ilginç bir örnek. Fogg çevre için geniş bir mali destek yelpazesinin var olduğunu söylüyor. “Ancak Türkiye’nin ihtiyaçları da devasa. Bundan ötürü kamu desteğiyle ihtiyacın karşılanması olanaksız. Su olsun, çöp olsun, özel sektör olanaklarının nasıl seferber edilebileceğine bakmak gerekiyor” diyor. Portekiz’de uygulanan modelin başarısına da işaret ediyor.
       
AB yolunda istikrar programı herşeyden önemli

       Fogg, Topluluk müktesebatına uyum için gereken bir çok reformun siyasal reformların da altyapısını hazırlayacağını düşünüyor. İç pazar, bölgesel pazar, istihdam gibi alanlarda yapılacak reformların merkezkaç bir sistemin kurulmasına hizmet edeceğini, kamunun işlevi konusunda yeni bir anlayışın ortaya çıkacağını düşünüyor. Reformlara AB tarafından sağlanacak mali desteğe gelince, Türkiye’nin geçiş ekonomisi olmadığını, ve haliyle PHARE programından yararlanmayacağın belirtiyor.
Siyasi kıstasları yerine getirdikten sonra Türkiye adaylık müzakerelerine hazır olacaktır
KAREN FOGG
AB Türkiye Temsilcisi
       Karen Fogg, “Tarafların arasında yapıcı bir diyalog kurarak mali desteğinin en verimli biçimde yönlendirilmesini sağlamalıyız” diyor. 2001’de önceliklerin isabetli bir biçimde belirlenmiş olacağını umuyor. “Doğru yönlendirilmiş fonların ekonomi üzerindeki katalizör etkisini küçümsememek gerekir” diyor.
       
Sihirli değneksiz ağır aksak AB yürüyüşü

       Müzakerelerin açılmasına için benimsenecek yöntemin Türkiye’nin inisiyatifine bırakılacağını söyleyen Fogg’a göre: “Siyasi kıstasları yerine getirdikten sonra Türkiye adaylık müzakerelerine hazır olacaktır. Burada genel yaklaşım Türkiye tarafından tayin edilecektir. Türkiye ya kısmi bir yaklaşım benimseyip kendini hazır bulduğu bir kaç alanda görüşmelere katılır. Ya da 1990 öncesi adayları gibi, tam hazır olmaya ve o zaman ancak genel bir görüşmeye girmeye yeğler.”
       Şimdilik uzak görünse de, Türkiye’nın zamanla kararlaştırmak durumda olacağı bir strateji...
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları