Home page
Haber Menüsü


Meral Gezgin
Emine Uşaklıgil
 
‘AB yolunda istikrar programı herşeyden önemli’
İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş, ntvmsnbc’ye, “İstikrar programı, AB ile uyum sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır” dedi. Eriş’e göre, tarım en önemli sorunlardan biri.
Emine Uşaklıgil/İstanbul
NTV-MSNBC
    24 Mayıs—  Helsinki Zirvesi’nden sonra Avrupa Birliği yolunda yavaş yavaş ilerlemeye başlayan Türkiye için, üç yıllık istikrar programının başarıya ulaşması her şeyden önemli.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İktisadi Kalkınma Vakfı İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş, Türkiye-AB yakınlaşması açısından bu önemini şöyle ifade ediyor: “İstikrar programı, AB ile uyum sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır.” Gerçekten de, istikrar programı olmaksızın mesafe almamız zor görünüyor.
Türkiye’ye sihirli bir değnek deyip ansızın Kopenhag kriterlerine uyan bir ülke haline gelse bile, ekonominin hedeflenen özelliklere kavuşması için epeyce çaba harcamamız gerekecek
MERAL GEZGIN
İKV Başkanı
       Meral Hanım’ın vurguladığı gibi, Türkiye’nin içine girdiği bu yeniden yapılanma süreci, bir dizi yeni yasanın çıkartılmasının çok ötesinde bir süreçtir. Meral Hanım: “Evet, siyasi konular önemli, onlar çözüme kavuşmadan müzakereler açılamayacaktır. Fakat Türkiye’ye sihirli bir değnek deyip ansızın Kopenhag kriterlerine uyan bir ülke haline gelse bile, ekonominin hedeflenen özelliklere kavuşması için epeyce çaba harcamamız gerekecek” diyor.
       
Sihirli değneksiz ağır aksak AB yürüyüşü

       
TARIM ÖNEMLİ SORUN
       Siyasi reform ve ekonomik reform zorunluğunu bir bütün olarak değerlendiren Meral Hanım, tarımın ne denli önemli bir sorun olduğuna dikkat çekiyor:
       
Live Vote is temporarily unavailable.

       * Bu güne dek dengesiz bir biçimde desteklenen tarım sektörünü verimli kılmak ve rasyonelleştirmek gerekiyor.
       * Tarım destekleri ve finansmanında devletin yükü azaltılmalı, üreticiye doğrudan gelir desteğine geçilmeli.
       * AB’nın en çekirdek , en önemli ve en tartışmalı ortak politikası tarım olduğu için, bununla uyum sağlamak üzere kapsamlı bir planlama yapılmalı.
       * Türkiye’de GSMH’nın sadece yüzde 13-14’ü buna karşılık istihdamın yüzde 44’ü aşan bölümü tarım sektöründe olması yüzde 30 dolaylarında gizli bir işsizliğin göstergesidir.
       * Sanayi sektöründe yatırım yapılmadan, tarımdaki gizli işsizlik sorununu aşmak olanaksız oysa ekonomide rasyonelleştirme olmadıkça yerli ya da yabancı yatırımların artması pek de kolay görünmüyor.
       Meral Hanım, Devletin bankacılık sektöründen fazlasıyla yavaş çekilmesinden, bundan ötürü de Dünya Bankası ile sorun yaşanmasından da çekiniyor.
       
MÜZAKERELERE HAZIR DEĞİLİZ
       Meral Hanım, Türkiye’nin hizmetlerin serbest dolaşımı ve hizmet ihalelerinin karşılıklı serbestleştirilmesi müzakerelerine pek de hazır olmadığını düşünüyor. Haziran ayında açılacak müzakereler, turizm, bankacılık ve ulaştırma gibi çok çeşitli ve birbirinden son derece farklı alanları kapsayacak.
Gümrük Birliği müzakerelerinin en temel eksikliği mali yardım güvencesi konusunda oldu. Aynı hata tekrarlanmamalı
MERAL GEZGIN
İKV Başkanı
       Bu bağlamda diplomaların karşılıklı tanınması aşılması gereken en önemli engellerden biri olacaktır. Bu arada, Türkiye’nin bu müzakereleri kendisi talep ettiğini ancak parallelinde pek de bir hazırlık yapmadığına işaret ediyor. “Gümrük Birliği müzakerelerinin en temel eksikliği mali yardım güvencesi konusunda oldu. Aynı hata tekrarlanmamalı” diyor.
       
AB ile bilgilendirme sürekli olmalı

       Hizmet sektörü konusunda Türkiye’de yapılan çalışmaların yetersizliğine değinen Meral Hanım: “Bir meslek envanter alışmasının bile tamamlanmadı ” diyor.
       Özet olarak, Meral Hanım, AB’ye adaylık sürecinin bütün yaşam tarzımızı değiştireceğini, bu arada Türkiye’nin bir kamu devleti olmaktan çıkarak, hukuk devletine olması gerektiğini düşünüyor.
       Sadece yasa çıkartıp, uygulamayı ise sık sık geciktiren Türkiye’nin bu yaklaşımla, her şeyden önce kendine zarar verdiğini hatırlatıyor: “Rekabet yasası 1994 çıktı. Rekabet Kurulu ancak dört yıl sonra Kasım 1998’de oluşturulabildi. Türk sanayii ise anti-dumping’e maruz kaldı. Uygulamaya yönelik mevzuatın çıkmaması nedeniyle Akreditasyon Kurulu da oluşturulmadığı için halen yurt dışına ciddi ödemeler yapılmakta” diyor.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları