Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:19 TS 1 Haz., 2000
usaklıgil
 
Sihirli değneksiz ağır aksak AB yürüyüşü
 
Türkiye AB yolunda ağır aksak ilerliyor. Ama önemsiz bir şeyler yapılmıyor değil. Ankara Türkiye’nin kazandığı “tam” adaylık statüsüne alışmaya başladı. Bir çok olumsuzluk bir yana, sessiz derinden bir çalışma yapılıyor.
 
Emine Uşaklıgil
NTV-MSNBC
 
24 Mayıs—  Son Helsinki Zirvesi’nden bu yana, Türkiye - Avrupa Birliği ilişkilerinde kayda değer bir gelişme olup olmadığı sorusu isabetli bir soru değil esasında. Hem Türkiye, hem Avrupa Birliği köklü bir yeniden yapılanma sürecine girmiştir. Bu çerçeve göz ardı edilerek yapılacak değerlendirmeler, iki tarafı da yanıltabilecektir.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gerçi, doğrudur, Türkiye’nin adaylığını tescil eden Aralık 1999 Helsinki Zirvesi’nden bu yana kamuda olsun, özel sektörde olsun, Avrupa Birliği ile ilgili olarak topyekün seferberlik ilan edilmemiştir.
       
YASAL ÇERÇEVE HALA KURULAMADI
       Türkiye, AB’ye hazırlık olarak kendine oldukça karmaşık bir örgütlenme modeli seçti. AB ile uyum çalışmalarında eşgüdümü sağlayacak olan Genel Sekreter görevine Büyükelçi Volkan Vural atanmasına atandı, ancak Başbakanlığa bağlı olarak işleyecek bu yapının yasal çerçevesi hala kurulmadı.
       
AB yolunda istikrar programı herşeyden önemli

       Anlayacağımız, Türkiye ağır aksak AB yolunda yavaş yavaş ilerliyor. Ama önemsiz bir şeyler yapılmıyor değil. Ankara Türkiye’nin kazandığı “tam” adaylık statüsüne alışmaya başladı. Bir çok olumsuzluk bir yana, sessiz derinden bir çalışma yapılıyor.
       Dışişleri Bakanlığı bir yandan, DPT bir yandan, kollar sıvandı, karşılıklı temaslar hızlanıyor. DPT, hazırladığı raporla, kapsamlı bir siyasi yeniden yapılanma zorunluluğuna dikkat çekti. AB’ye giden yolun bir toplumsal projeden ve bir zihniyet devriminden geçtiği böylece vurgulanmış oldu.
       
DONMUŞ İLİŞKİLER CANLANIYOR
       Bu arada, taraflar, her ne kadar bu aşama yetersiz kalmaya mahkum olsa da, Katılım Ortaklığı ve Ulusal Program çalışmalarına başladılar. 1997 Lüksemburg Zirvesi’nden bu yana, donmuş ilişkiler canlanıyor, Avrupa Birliği ile ortak çalışma gündeme alınmak üzere.
       Önümüzdeki dönemde sihir değneğe gerek yok. Siyasi olsun, ekonomik olsun, yeniden yapılanmaya dönük çalışmaları sürdürmek, bunları hızlandırmak söz konusu. Nasıl ekonomik istikrar programının başarısı adım adım fiilen gerçekleşmesine bağlı ise, aynı şekilde siyasal reform programının başarısı da, siyasal reformların fiilen uygulanır olmasından geçecektir.
       
BEKLENEN SİYASAL REFORM BU DEĞİL
       Meclis’ten üç beş yasa geçirip, bunların uygulanması konusunda laçka davranmak değildir beklenen siyasal reform. Türkiye için, AB’nın zorunlu gördüğü siyasi reformları kısaca şöyle özetlemek mümkün: yeni bir siyasi partiler yasasının yürürlüğe konması, ifade özgürlüğünün güvence altına alınması, askeri otorite ve sivil otorite ilişkisinin, sivil otorite lehine düzenlenmesi.
       
AB ile bilgilendirme sürekli olmalı

       Bu aralarda işlerin yavaş yürümesi, illa da Türkiye’nin zararına değildir. Aksine aceleye getirmemekte yarar vardır. Zira, zamana yayılacak bir süreç içersinde, Türkiye, kendi ince, engebeli yolunda yürürken; Avrupa ülkeleri kamuoyunun hassasiyetini göz önünde tutabilecek.
       
POLONYA’YI HAZMETMEK
       Polonya’yı hazmetmekte güçlük çeken Avrupalıların, Türkiye’ye şimdilik kucak açmaya hiç hazır olmadıklarını hesaba katacak. Gerçek anlamda hazır olduğunu kanıtlaması gerektiğini bilecek. Darılıp küsmeksizin, sabırla, harekete geçme açısından uygun zamanlamayı yakalayacak.
       AB ise, kendi sorunlarını çözecek. Kurumsal reformlarını tamamlayacak. En erken 2005’de genişlemeye başlayacak, bu süreç Avrupa kamuoyları tarafından hazmedilecek. Ve böylece taraflar sağlıklı bir şekilde birbirine yaklaşmış olacak.
       Bu arada küçük bir not: AB ile ilişkilerin yönü belli, gündemdeki konular bildik. Fakat ciddi bir gerilim potansiyelini taşıyan bir bulut şimdiden ufukta belirdi: AB içinde oluşturulan Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği konusunda Türkiye’nin karar mekanizmaları dışında tutulması iradesi...
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları