Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail göndermek için resme tıklayınız
Onların silahları var: Avrupa Ordusu
Avrupa bizi kurmak istediği AB ordusuna almıyor. Ama NATO’nun 16 risk bölgesinden 13’ü Türkiye ile ilişkili. Yani savaş senaryoları sahnesinde yerimiz sağlam! Ama Erasmus’un sözünü unutma: Dulce bellum inexpertis!
Oğluma Avrupa Mektupları-2
NTV-MSNBC
    26 Şubat—  Savaşın sahne düzeninde bize hep yer var. Amerikan savaş uçakları Irak’a Milenyum’un ilk bombalarını atarken Rotterdamlı Erasmus’un Zaferi ve Trajedisi’ni yeniden okudu annen: “Dulce bellum inexpertis/Savaş yalnızca onun deneyimini yaşamamış olanlar için güzeldir...” 16. yüzyılda, Avrupa pasifizminin ilk kuramcılarından sayılır Erasmus, Birleşik Avrupa fikrinin de öncülerinden. “Savaşın en büyük yükü, bu savaşın hiç ilgilendirmediği kişilerin sırtına biner ve savaşta herhangi bir başarı söz konusu olsa bile, taraflardan birinin mutluluğu, öteki tarafın zararı ve yıkımıdır. Demek ki savaş düşüncesiyle adalet düşüncesini birbiriyle bağdaştırabilmek olanaksızdır, o halde diye sorar Erasmus-bir savaş nasıl haklı olabilir?”  

   
 
       
    MSNBC News Oğluma Avrupa Mektupları 1: "Sınırlar ve Avrupalı Horoz"
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Toplar ve bombalar susmak bilmiyor. Avrupa barış hareketi önce Bosna’da, sonra da Kosova’da yaşanan Balkan trajedilerinden bu yana ikilem içerisinde. Erasmus’un ruhu Kosova’da gezinirken ne düşündü kimbilir. Acaba fikir değiştirmiş midir?
       İçimizde zaten savaş varken bir de Bosna’da yaralandık. Çağdaş dünya tam 42 ay boyunca tecavüzlere, toplu mezarlara, bedenlere saplanan şarapnel parçalarına göz yumdu. Savaşı sarmalayan ikiyüzlülüğü barışseverlikle açıklamaya ise kimse kalkışamadı. Neyse ki...
       
AVRUPA KOSOVA’DA SEYİRCİ KALDI

       Irak’ı 1991’de gözünü kırpmadan bombalamış olan Amerikan kuvvetleri Bosna’ya kurtarıcı edasıyla gelmek için 1991’den 95’e tam dört yıl beklediler küçüğüm. Geldiklerinde zaten, savaş da bitmek üzereydi. Sonra, tam sen dünyaya geldiğin sıralarda bir başka felaket, bu kez beklendiği üzere Kosova’da ve çağdaş dünya yine geç kaldı orada da. Tarih boyunca insanları savuran Balkan fırtınalarından bir yenisi daha. Avrupa, nefretin sevgiyi boğmasına göz yumdu Balkanlar’da.
       Kosova’dan kovulan Arnavut mülteciler Makedonya sınırına yığıldıklarında seni bekliyordum. Bir dükkana girip iyi ısıtsın diye seni kuştüyü bebek yorganı aldım. Sefalet kamplarında soğuktan donan aç bebekleri, bir yudum su için yalvaran anneleri düşündüğümde o yorgan paketi o kadar ağırlaştı ki elimde, tonlarca ıstırap bindi yüreğime.
       İzleyen günlerde NATO, tarihinin en büyük operasyonlarından birini gerçekleşirdi. Başı ABD çekti, bir zahmet Avrupalılar da katıldı. Sırp hedeflerine füze yağdı. Kosova Barış Gücü’ndeki Türk askerlerinin Prizrenli Türkler tarafından bir karşılanışı vardı ki, seyrederken yaralarımız iyileşti. O günlerin anısı, bebek arabana astığımız KFOR (Kosova gücü) yazısı ile çekilmiş fotoğrafın.
       
IRAK’A AB TEPKİSİ
       Bugüne dönersek, nihayet İncirlik Üssü de devrede, ama biz sanki çok olağanmış gibi farketmedik bile. 22 Şubat 2001 günü Amerikan uçaklarının hedefi Musul’du. Irak’ın güneyi ise Şubatın 16’sında bombalandı.
zeynepgogus@ superonline.com

YAZARA MAİL GÖNDERMEK İÇİN TIKLAYIN
       Avrupa Birliği yine aheste çekti kürekleri; bu konuyu görüşmek için ancak on gün sonrasına randevulaşabildiler. Almanya ile Fransa bir yanda, İngiltere diğer yanda. Fransa ve Almanya başta, bazı AB üyesi ülkeler protesto ettiler Amerika’nın eylemini. Buna karşılık İngilizler hak verdiler Amerika’ya. Avrupa-Arap Parlamenterler Birliği ise AB’ye çağrıda bulundu Washington’a dur denmesi için. İngilizlerle Amerikalılar “akıllı yaptırım” istiyorlar Irak’a karşı, yani şimdiki gibi Irak halkının cezalandırmayan, ama Saddam’ın askeri gücünü hedef alan.
       “Onların silahları var, ama biz çoğunluğuz. Dünyayı istiyoruz hemen şimdi!” demişti dizelerinde Jim Morrisson. İşte 1968’de dünyayı hemen şimdi isteyen kuşak yönetiyor bugünün Avrupasını. Kosova trajedisinden sonra Dünya jandarması görevini Amerikalılarla paylaşmaya karar verdi Avrupa.
       İnsanlar aç bilaç ve çoluk çocuk evlerini yurtlarını terketmiş soğukta donarken Avrupa seyirci kalmıştı Kosova’ya. Utanç içindeki AB liderleri bu kez işi sıkıya aldılar ve hedef koydular önlerine: 2003 yılına kadar 60 bin kişilik bir orduyu iki ay içinde toparlama yeteneğine kavuşmalıydılar. İki milyon kişinin askerde olduğu bir toplulukta erişilebilir bir hedefti bu, ancak bunu bile beceremeyecekleri kısa sürede anlaşıldı.
       Avrupa Ordusu’nu kurmak başka nedenlerle de kolay değil: NATO üyesi olup da AB üyesi olmayan altı ülke var. Ayrıca AB adaylık kuyruğunda bekleyen dokuz ülke daha... NATO’dan çıkan Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği projesine dikkat. Bu arayışın gerisinde Amerika’nın Avrupa’ya silah satma arzusunun olduğunu söyleyenlere kulak vermek gerek. Her yeni savunma kuruluşu silah satın alacağı için iştah açar. Batı Avrupa ülkelerinin çoğunda ise askeri harcamalar azalıyor.
       Şimdi de dönüp bakalım dünya silah pazarındaki paylara. ABD yüzde 49.1 ile önde. Onu İngiltere, Fransa ve Rusya izliyor. Ölüm pazarında en büyük tedarikçi ise Ortadoğu. Silaha para yatırmada Suudi Arabistan bir numarada.
       Sonuç itibarıyla küçüğüm, dünya üzerinde hala hepimizi yoketmeye yetecek kadar çok silah var.
       Kaderin şu işine bak ki bu kez de Rusya deniyor şansını NATO nezdinde, silah satmak için. “Gelin” diyor Ruslar NATO’ya, “Bizim füzesavar sistemimizi satalım size”... Neden olmasın? Rusya için her iyi olan NATO için ille de kötü olacak demek değil...
       Zaten baksana Fransızlar da Moskova ile stratejik-askeri işbirliği peşinde. Avrupa jeopolitiğinde Almanya’nın ağırlına karşı denge derdinde Fransa. Berlin-Paris rekabetini doğal karşılamak gerek. Avrupa Birliği’nin mali politikalarında Almanya önde. Avrupa’nın genişlemesinde de ipler Berlin’in elinde. İngiltere ise lider olacağı bir dosya arıyordu. Euro olamadı, savunma verelim...
       
SİLAH TÜCCARLARINA DİKKAT

       Türkiye çok istemesine rağmen yok Avrupa ordusunda. Ama Balkanlardaki Çok Uluslu Barış Gücü Projesinin mimarı biziz. Sen hem Türkiye’yi Avrupa’nın askeri karar mekanizmasına alma, hem de Avrupa ordusunu NATO’nun araç gereciyle ve silahıyla yapmaya kalk. Türkiye’nin kabul etmediği tam da bu.
       Dedim ya, savaşın sahne düzenindeki yerimiz çok sağlam. NATO’nun çok gizli kategorisindeki MC 161 belgesine göre, ki bu ittifakın ana tehdit algılama belgesidir, Avrupa-Atlantik güvenlik alanlarını etkileyebilecek 16 risk bölgesinden 13’ü Türkiye civarında. Eski Sovyet topraklarındaki çatışmalara Avrupa ordusunun müdahale etme ihtimali ise sıfıra yakın.
       Deniyor ki Amerikalılar, Türkiye’nin NATO üyeliği sayesinde ne olsa Avrupa Ordusu’na müdahil olacağını düşünüyorlar. Ama acaba hakikat öyle mi?
       Bütün bu oluşumların ardında yatan bir savunma sanayileri mücadelesi var. Belki de Amerikalılar Avrupalıların Türklere yaptığı kabalığa bu yüzden göz yumdular.
       Amerikan rekabetine karşı Avrupa savunma sanayicilerinin seçeneği birleşmek. Ama bu da kolay değil. Bir Alman firması Fransız ordusu için zırhlı araç üretmeyi önerdiğinde aldığı şu cevaba bak: Ulusal güvenlik nedeniyle Ren nehrinin öteki yakasından gelen teklifleri kabul etmemiz mümkün değildir!..
       
BİN YILIN KÖTÜ MİRASI

       Savaş ancak onu yaşamamış olanlar için güzel olabilir. Bugünkü Birleşik Avrupa’nın temelinde savaş var. Şimdinin koyunu eskiden kurt. Hitler ve Stalin negatiften Birleşik Avrupa’nın yaratıcıları! İkinci Dünya Savaşı’nda o kadar çok kan döküldü ki orada, sonunda insanlar sınırlardaki taşları söktüler.
       Geride kalan bin yıldan en kötü miras: Yanıbaşımıza yine bomba yağıyor. Komşu ülkelerdeki nükleer silahların gölgesi üzerimizde... Dünya tüm insanlığı yokedecek kadar büyük bir silah deposu. Sana gelince küçüğüm, oyuncak niyetine su tabancan bile olmasın. Bu annenin tercihi. “Düşmanını dost ederek yoket”.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları