Home page
Haber Menüsü


Washington Post, Asya Krizi’ne benzetti
Türkiye’nin içinde bulunduğu kriz, dünya basını tarafından da yakın takibe alındı. Uluslararası haber ajansları döviz kurundaki dalgalanma kararına geniş yer veriyor.
NTV-MSNBC
22 Şubat— Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye’deki krizle ilgili olarak, Türk Lirası’nın yüzde 30 ila 40 arasında değer kaybedeceğini duyurdu. Amerika’nın önde gelen gazetelerinden Washington Post ise, internet sitesindeki haberinde, Türkiye’nin içinde bulunduğu krizi Asya’da 1997 yılında yaşanan krize benzetti.

   
 
       
   
MSNBC News 'TL'nin değerini koruyacağız'
MSNBC News Genel hedefler değişmeyecek
MSNBC News İMKB tırmandı, dolar 850 bin lira
MSNBC News S&P: Türkiye'nin kredi notu düşebilir
MSNBC News Merkez Bankası aktif rol üstlenecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İngiliz Financial Times gazetesi, döviz kurlarının serbest bırakılmasıyla Türkiye’nin enflasyonu tek haneli rakamlara indirmesinin çok zor olacağı yorumunu yapıyor. Almanya’nın Tages-Zeitung ve Handelsblatt gazeteleri de, Türkiye’deki krize geniş yer veriyor.
       Krizi yakından takip edenler arasında Fransız gazeteleri de bulunuyor. Gazeteler, Ecevit ve Sezer arasında “bilek güreşi” yaşandığını ve uluslararası piyasaların Türkiye’ye olan güvenlerinin “en az 1 yıl için sarsıldığını” yazıyorlar.
       
AP: IMF YENİ KAYNAKLAR YARATABİLİR
       AP Haber ajansında, IMF Başkanı Horst Koehler’in Türkiye için yeni finansal kaynaklar yaratılacağının sinyalerini verdiği belirtildi. Aynı habere göre Koehler, uluslararası kredi kurumlarını Türk bankalarına karşı çekingen olmamaya çağırdı. BBC’nin sitesinde ise, krizin Ecevit’in dramatik bir şekilde Milli Güvenlik Kurulu’nu terk etmesiyle tırmandığı belirtilirken reformların devam etmemesi halinde IMF’nin kredi musluğunu kapatabileceği yazıldı.
       Ekonomi sitesi Bloomberg ise kurların serbest bırakılmasının ardından ilk reaksiyonun satış şeklinde kendini göstereceğinin ve şokun bir veya iki gün etkili olacağının altı çizildi. Ayrıca sitede, IMF’nin, ‘makroekonomik programdaki revizyon’ olarak adlandırdığı kur politikasındaki değişimi desteklediği ifade edildi.
       Amerika’nın CNN televizyonunun internet sitesinde, Türkiye başa çekilerek döviz kurlarının serbest bırakılmasıyla yüzde Türk Lirası’nda yüzde 30 - 40’lık bir değer kaybının oluşması beklendiği belirtildi. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye için bir kurtarma paketini hazırda tuttuğunu belirten CNN, IMF Başkanı Horst Koehler’in Türkiye’nin kurları serbest bırakma konusundaki politikasını desteklediğini belirtti.
       
AFP: “ANKARA, EHVEN-İ ŞERİ SEÇTİ”
       Birçok yabancı ekonomi uzmanı, Türk hükümetinin dalgalı kura geçme kararını “kısa vade için az kötü olan çözüm” olarak değerlendirirken, Fransız haber ajansı AFP, uzmanlara dayanarak geçtiği yorumda, “Türkiye’nin devalüasyonu tercih ederek, sınırlarını aşmayacak bir bunalım karşısında kısa vadede alınabilecek kararların en az kötüsünü aldığını” kaydetti.
       Krize son noktayı koymak için siyasal istikrar ve bankacılık reformunun şart olduğunu vurgulayan ajans, Türk hükümetinin IMF ile anlaşarak 1999 sonlarında sabit kur politikası uygulamaya başladığına, ancak dün geceki toplantıda bu politikadan vazgeçildiğine dikkat çekti.
       İngiliz borsa uzmanı Paul Kinghorn’e atıfta bulunan ajans, dalgalı kur kararının “kısa vadede olumlu sonuçlar doğuracağını, özellikle turizm alanında iyi sonuç verebileceğini” kaydetti. Başka bir uzmanın da, uzun vadede bu politikanın tehlikeli olabileceğine dikkat çektiğini belirten AFP, ilerde yabancı yatırımcının Türk piyasasına güveninin azalabileceği, enflasyonun artabileceği, tüketim ve alım gücünün düşebileceği uyarısında bulundu.
       
KRİZ BAŞKA YERE BULAŞMAYACAK
       Uzmanlar, Türk ekonomisindeki bunalımın, her ne kadar Moskova ve Doğu Avrupa’daki borsalar bundan olumsuz etkilenmişse de Türkiye’yle sınırlı kalacağını, krizin başka yerlere “bulaşmayacağını” düşünüyorlar. Türk Lirası’nın başlıca uluslararası dövizler karşısında yüzde 80 kadar değer yitirebileceğine işaret eden yabancılar, belli bir süre sonunda bu durumun da istikrara kavuşacağını vurguluyorlar. Uzmanların son olarak altını çizdikleri konu ise, hükümetin daha vahim bunalımlarla karşılaşmamak için bankacılık sektöründe reform yapması gerektiği.
       
REFORM PROGRAMININ BELİ KIRILDI
       New York Times gazetesi krizi, “World Business” sayfasına manşet yaparken “Derinleşen siyasal kriz Türkiye’de piyasaları sarstı” başlığını kullandı. Gazete alt başlıkta da, “hisse senetlerinin çöktüğünü ve faiz oranlarının yüzde 6.100’e fırladığını” duyurdu.
       Wall Street Journal ise “Uluslararası Haberler” sayfasında “Türkiye TL’yi dalgalanmaya bıraktı” başlığiyle verdiği haberde, “reform programının belkemiğinin kırıldığı” yorumunu yaptı.
       New York Times, haberinde, batılı diplomatlar ve mali analistlere dayanarak krizin reform paketi ve koalisyon hükümetini tehdit ettiği değerlendirmesini yaptı. Pek çok kişinin, krizin, halkın ve yatırımcının güvenini sarstığı görüşünü paylaştığını belirten gazetenin haberinde, “Türk bankalarının nakit sıkıntısı içine düştüğü, hükümetin tahvil satış miktarını 4.5 milyar dolardan 2.7 milyar dolara indirmek zorunda kaldığı ve yatırımları çekebilmek için normalin 2 katı faiz önerdiği” de yer aldı.
       
ÇÖZÜM SİYASAL
       New York Times, “3 milyar dolar Türkiye’yi terketti” diye verdiği haberde, Avrupalı bir diplomatın, “bu bir siyasal kriz ve çözümü de siyasal olmalı” yorumunu da kullandı. IMF’nin bu haftadan itibaren Türkiye’de çalışmaya başlayacağını ve enflasyonla mücadele programında ne gibi değişiklikler yapılması gerektiğini saptayacağını belirten Wall Street Journal gazetesi de, “IMF’nin bankacılık reformu için gereken ekstra kaynak sağlanması konusunu da gündemine alacağını” duyurdu.
       Bankerlerin, TL’nin dalgalanmaya bırakılması “fiili devalüasyon” anlamına gelir dediklerinini yazan finans gazetesi, İMKB’de hisse senedi fiyatlarının yüzde 18 oranında düştüğünü de kaydetti.
       
LE MONDE: TÜRKİYE‘DEKİ MALİ KRİZ, MOSKOVA VE DOĞU AVRUPA‘YI DA ETKİLEDİ
       Fransa‘da yayınlanan Le Monde gazetesinin yarın çıkacak baskısında, Türkiye‘deki mali krizin Moskova ve Doğu Avrupa borsalarını da etkilediği bildirildi. Le Monde‘un haberinde, İstanbul borsasındaki paniğin etkilerinin Moskova ve Doğu Avrupa‘ya kadar hissedildiği belirtilerek, hükümetin döviz kurunu dalgalanmaya bırakma kararının enflasyonu tekrar artırabileceği ifade edildi. Borsanın dün yüzde 18.1 oranında değer kaybettiği hatırlatılan haberde, gecelik faiz oranlarının da yüzde 4000‘e kadar çıktığı bildirildi. Hazine Dış Ticaret ve Merkez Bankası yetkililerinin, krizin önüne geçip piyasaları rahatlatmak için yoğun çaba sarfettiği kaydedilen haberde, mali piyasaları derinden etkileyen krize neden olan siyasi gerekçeler hakkında ayrıntılı bilgi verildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları