Home page
Haber Menüsü


 
Toplantı çıkışında oldukça yorgun olduğu gözlenen Başbakan Bülent Ecevit, herhangi bir açıklama yapmadı.
Döviz kuru dalgalanmaya bırakıldı
Başbakanlık’ta yaklaşık 13 saat süren ekonomi zirvesi sonunda, son dönemde ortaya çıkan ekonomik koşullar nedeniyle döviz kurunun dalgalanmaya bırakılması kararlaştırıldı.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    22 Şubat—  Bu karara göre, Merkez Bankası fiyat ilan etmeyecek. Enflasyon hedefi 2002 için değişmezken, 2001 için revize edilecek. Buna göre, 2001 için toptan eşyada yüzde 10, tüketici fiyatları bazında yüzde 12 olan hedefin epey üzerine çıkılacak.  

   
 
       
   
MSNBC News Moody's not kırdı
MSNBC News Başbakanlık'ta ekonomi toplantısı
MSNBC News S&P: Türkiye'den endişeliyiz
MSNBC News Türkiye, gelişmekte olan piyasaları da vurdu
MSNBC News Bankacılar: Güç savaşı yaşanıyor
MSNBC News Taner: Radikal kararlar alınmayacak
MSNBC News Arınç: Krizin faturası Ecevit'e ait
MSNBC News IMF'den Türkiye'ye tam destek
MSNBC News Dünya Bankası'ndan da destek geldi
MSNBC News İş Bankası dolar kurunu 1milyon lira olarak açıkladı
MSNBC News Kutan: Fiilen %30 devalüsyon yapıldı
MSNBC News Çiler: Ekonomik program çöktü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Finans piyasalarındaki çalkantılı saatlerden sonra, dün saat 13.45’te Başbakanlık’ta düzenlenen toplantıya Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan, Devlet Bakanları Tunca Toskay ve Recep Önal, Maliye Bakanı Sümer Oral katıldı. Toplantıda, bürokrasi kanadından, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel ile kamu bankalarının genel müdürleri de hazır bulundu.
       
YAPISAL REFORMLAR HIZLA YAPILACAK
       Başbakanlık’taki ekonomi zirvesi, bu sabaha karşı 02.30 sıralarında sona erdi. Yaklaşık 13 saat süren toplantının ardından, alınan kararlar, yazılı açıklamayla duyuruldu. Buna göre, hükümetin uygulanmakta olan ekonomik programı titizlikle sürdürmekte kararlı olduğu ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
       “Yapısal reformlar planlandığı gibi gerçekleştirilecek, bu arada Telekom ve THY’nin özelleştirilmesi için gerekenler hızla yapılacaktır. Programın maliye politikası bugüne kadar olduğu gibi özenle uygulanacak. Son dönemde ortaya çıkan ekonomik koşullar nedeniyle, döviz kuru, dalgalanmaya bırakılacaktır. Bu yeni düzenleme ile dışsatım ve turizmden daha büyük gelir elde edilecektir.”
       
Serbest Dalgalanma (Free Float) nedir?

       
YENİ SİSTEM BUGÜNDEN İTİBAREN GEÇERLİ


Yaklaşık 13 saat süren ekonomi zirvesi, Başbakanlık muhabirlerini de yorgun düşürdü. Zirvenin bitmesini bekleyen gazeteciler, Başbakanlık koridorlarında dinlenmeyi tercih etti.
       Devlet Bakanı Recep Önal da toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, döviz kurunun dalgalanmaya bırakılması kararının bugünden itibaren geçerli olduğunu bildirdi. Önal, zirve sonrası, gazetecilerin dalgalı kur uygulamasının zamanlamasına ilişkin sorusu üzerine, “Bugünden geçerli” demekle yetindi.
       
MERKEZ BANKASI FİYAT İLAN ETMEYECEK
       Başbakanlık’taki Ekonomi Zirvesi’nde alınan “döviz kurunun dalgalanmaya bırakılması” kararı uyarınca, Merkez Bankası fiyat ilan etmeyecek. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, enflasyon hedefi 2002 için değişmezken, 2001 için revize edilecek. Buna göre, 2001 için toptan eşyada yüzde 10, tüketici fiyatları bazında yüzde 12 olan hedefin epey üzerine çıkılacak.
       
COTTARELLİ GELİYOR
       Bu arada dün Türkiye’den ayrılan IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli’nin yarın Türkiye’de olması bekleniyor. Öte yandan konuya yakın çevreler kurun dalgalanmaya bırakıldığı ortamda TL’nin döviz karşısında değer kaybının yüzde 25-30 aralığında olabileceğini belirttiler. Yetkililer ise kur ve faizler açısından çalkantının, önümüzdeki bir kaç hafta içinde rahatlamasının beklendiğini kaydettiler.
       
MERKEZ BANKASI’NDAN PİYASAYA 531 TRİLYON
       Bu arada, gün boyunca piyasaya likidite vermeyen bankaları döviz satmaya zorlayan Merkez Bankası, saat 23.00 itibarıyla bir açıklama yaparak, piyasanın kapanmasını kolaylaştırmak amacıyla yüzde 4000 gecelik faizle piyasaya 531 trilyon lira verdiğini duyurdu.
       
Brezilya’da Real Plan’ın öyküsü

       
UZMANLARIN GÖRÜŞLERİ
       Ankara’daki zirveden kur politikasında revizyon yapılacağı haberlerinin yayılması üzerine uzmanlan da, değişikliğin nasıl olacağını tartıştı. Dalgalı kur sistemine geçiş kararını NTV’ye yorumlayan Prof. Dr. DEniz Gökçe, uygulamanın “döviz borçlusu” herkesi kötü duruma düşüreceğini söyledi. Gökçe, şöyle devam etti:
       
GÖKÇE: TÜRKİYEYİ DURGUNLUK DÖNEMİ BEKLİYOR
       “Türkiye’deki kurumlar büyük ölçüde darbe almış olacaklar buradan. Çünkü döviz kurundan beklenen ihracat, üretim artırma gibi faktörler, kısa vadede ön plana çıkmaz. Dolayısıyla Türkiye’yi oldukça uzun süreli, durgunluk dönemi bekliyor. Yeniden yükselen bir enflasyon var. ‘İstikrar programı uygulaması devam edecek’ deniyor. Ama kurlar çok yukarı giderse, faizleri yukarı oynatmak gerekeceği için, bütün para politikası da değişecek. Yani, eski paketin uygulanmasına devam edilmesi artık mümkün değil. ”
       
“DEVALÜASYON KORKUSUNU BİTİRDİ”
       Kararın, yeni bir süreç anlamına geldiğini ifade eden Gökçe, kurun serbest bırakılmasının kısa dönem etkilerini gözönüne alan bir program yapısının daha ileride açıklanacağını düşündüğünü bildirdi. Gökçe, dalgalı kur sisteminin olumlu tarafını ise devalüasyon korkusunun ortadan kalkması olarak niteledi.
       
ALKİN: PROGRAMIN FELSEFESİNE AYKIRI
       CNBC-E’den Kerem Alkin de, kur politikasında her türlü değişikliğin, uygulanan programın ana felsefesine aykırı olduğunu vurguladı. Aralık ayındaki ilk krizde “Türkiye’ye kapalı biçimde devalüasyon teklif eden” IMF’nun, siyasi çıkışlı bu ikinci krizde, ekonomi yönetimine fazlaca ısrarlı davranmış olabileceğini vurgulayan Alkin, “Gece sonuna kadar devam eden ABD ile görüşmelerde muhtemelen biraz daha devalüasyon konusunda ekonomi yönetimi baskıya maruz kaldı” ifadesini kullandı.
       
BANKACILARDAN YORUMLAR
       Garanti Yatırım’ın Ekonomisti Volkan Kurt, serbest dalgalanmanın belli bir oranda sistemi rahatlatacağını savundu. Kurt, “Temel sorun rezervlerdeki erime değil. Yüksek faiz ortama sürdürülebilir değil. Yüksek faiz sistemi bankacılık sistemi üzerindeki çok büyük. Sisteme günlük maliyeti 1 milyar dolara yaklaşmakta” diye konuştu.
       Volkan Kurt, kurun serbest dalgalanmaya bırakılmasıyla bundan sonra olabilecekleri şöyle özetledi:
       “Çıpa sisteminden dalgalı kur sistemine geçiş tartışılıyor. Şu ana akadar belirginlik vardı kur sisteminde, daha belirsiz bir sisteme geçiş başlayacak. özelikle faizleri kontrol altına alınacak, kuru faizle kontrol başlayacak. Brezilya’da kur sisteminin terkedilmesiyle birlikte real ilk başta çok hızlı değer kaybetti. Olası değerin çok üzerine çıktı. Belli bir süre sonra sistem dengeye girdi.”
       
Esfender Korkmaz: Dalgalı kur, ekonomik programı rafa kaldırır

       
PROGRAM DEVAM EDEBİLİR
       İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden Doç. Dr. Sadi Uzunoğlu ise, dalgalı kur sistemine geçilmesinin, istikrar programının bittiği anlamına gelmediğini söyledi. Doç. Dr. Uzunoğlu, “Bu mali disiplinin daha da sıkılaşarak sürdürülmesi anlamına geliyor. Zig zag yapılmayacak. Programa harfiyen uyulacak. Bu sisteme 2003 yılında geçecektir. Erkene alındı” dedi.
       Uzunoğlu, “Çok yüksek oranda devalüasyon olacağını tahmin etmiyorum. Çünkü, Merkez Bankası’nın elinde faiz silahı vardır” dedi.
       
“SIKI BİR ŞEKİLDE UYGULANIRSA, TÜRKİYE İÇİN EN İYİ ÇÖZÜM OLUR”
       Dünyanın önde gelen yatırım danışmanlık kuruluşlarından Morgan Stanley Dean Witter’in Gelişmekte Olan Piyasalar yetkilisi Amer Bisat, dalgalı döviz kuru rejiminin, bankaların oluşacak devalüasyondan çok olumsuz etkilenmemesi, Merkez Bankası’nın para politikasını sıkı ve disiplinli şekilde uygulaması durumunda, Türkiye için en iyi çözüm olacağını söyledi. Bisat, döviz kuru rejiminin, dalgalanmaya bırakılmasıyla oluşacak develüasyon oranının yüksek olması durumunda ise bunun bankacılık sistemini olumsuz etkileyebileceğini belirtirken, böyle bir durumda, Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek para ve maliye politikalarının gevşek olmaması gerektiğini ifade etti.
       
KUR SİSTEMİ SAVUNULAMAZ
       Türk Ekonomi Bankası Ekonomisti Selim Somçağ da, bankacılık sisteminin geldiği noktada, kur sisteminin savunulması imkanının kalmadığını söyledi. Somçağ, yaptığı açıklamada, “Siyasi nedenler tetiklemiş olsada bunun arkasında döviz dengesindeki açık yatmaktadır. Geçen yıldan bu yana yaşanan çalkantılar yanında Kasım ayında yaşanan kriz ardından, mevcut kur sistemine olan güvenin kaybedilmesi bu durumu yarattı” dedi.
       “Kuru bu noktada tutamazsınız. Devalüasyon şu an bir tercih değil. Bu karışık ortamda, bankacılık sistemi devam edemez” diyen Somçağ, aylık devalüasyon hızı yüzde 0.9 olan döviz kurunun artık devam etmeyeceğinin aşikar olduğunu da belirtti.
       Somçağ, Merkez Bankası’nın 21 Şubat’taki kurdan bankaların tüm döviz talebini yanıtlayacağını açıklaması gerektiğini söylerken, “Merkez Bankası’nın üç günden bu yana uyguladığı para politikasının devam etmesi halinde ise bankacılık sistemi olumsuz etkilenir. Faizle dövize yönelimi kontrol etmenin imkanı olmadığı görünüyor. Faizlerin yüzde 7500’e çıkması da bunun göstergesi. Önemli olan kısa vadede sorunların aşılması amacıyla derhal Türk Lirası likidite verilmesidir” dedi.
       Somçağ, Merkez Bankası’nın Net İç Varlıkları hedeflerine bağlı olduğunu ve döviz satmayacağını söylemesi halinde ise durumun daha da kötüleşebileceğini ifade etti. Somçağ, “Türk Lirası likiditesinin musluğu yarından itibaren açılmalıdır. Kur da geçen 14 ayın aşırı değerlenmesini dengeleyecek bir noktaya çekilmelidir” şeklinde sözlerini tamamladı.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları