Home page
Haber Menüsü


 
Türkiye yeni ekonomi için hızla harekete geçmeli
 
TÜSİAD’ın düzenlediği Yeni Ekonomi toplantısında konuşan Lütfi Yenal, bilgiye erişen ile bilgiye erişemeyip ilkel bir yaşama devam eden arasındaki uçurumun giderek büyüdüğüne dikkat çekti.
 
Emine Uşaklıgil
NTV-MSNBC
 
21 Şubat—  Yeni ekonomi, teknoloji ve insan “YETİ” seminerler dizisini sürdüren TÜSİAD, dünkü seminerde sayısal kutuplaşma sonucu, bireyler ve ülkeler arasında oluşan uçurumu tartışmaya açtı. Semineri tanıtan kısa broşür, Türkiye’nin karşılaştığı sorunu bir cümle ile özetliyor: “Bu kez enkaz altında kalmadan, süratle ve ortak bir bilinçle hareket etmek”.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Alcatel Teletaş Genel Müdürü Lütfi Yenal önderlik ettiği çalışmalarla, Türkiye’de bu konuda bir vizyon gelişmesine yardımcı olmak isteyen TÜSİAD, ilk toplantıyı “fırsatlar dünyasına son bilet” olarak adlandırarak, Türkiye’nin ne kadar kritik bir konumda olduğunu vurgulamıştı.
       Toplantının dikkat çekici noktaları şunlardı:
* İlk dijital haberleşmeyi 1837 ve telgrafa bağlayan Lütfi Yenal, dijitalleşmenin henüz başında olduğumuz şu dönemde, bilgiye erişen ile bilgiye erişemeyip ilkel bir yaşama devam eden arasındaki uçurumun giderek büyüdüğüne dikkat çekti.
* TESEV Başkanı ve Türk Henkel Genel Müdürü Can Paker, bölünmenin sadece ülkeler arasında olmayıp, bölge, kent, semt, sektör ve kuruluş içi düzeyinde bile yaşandığını anlattı. Bu bölünmelerin eski bölgesel bölümlerin üstüne bindiğini belirten Paker, bilginin belirleyici olduğu bugünkü dünyada, buna ayak uyduramayanın marjinalleşme riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Paker bilgiyi şöyle tanımladı: “Sermaye’nin yerini alan bilgi kaynak değildir, çünkü sonsuzdur, sermaye de değildir, çünkü paylaşıldıkça artar. Bilgi nedeniyle üretim araçların mülkiyetinin önemi azalır, şirket aktifleri önem kaybeder”.
* Türkiye’nin olası konumuna gelince, Paker: “Oluşacak ağın bazı kesişme noktaları ötekilere göre daha önemli olacak. Türkiye yer almayı hedeflediği kesişme noktasını belirlemek zorunda” dedi.
* Teknolojinin hızla artması ve fiyatların düşmesi nedeniyle, enformasyon devriminin demokratikleşmesi gündemde. Türkiye’nin vergileri azaltması, öğrencilere ücretsiz internet sağlaması gibi önlemleri almak zorunda olduğu söylendi.
* Teknoloji yaratmak kadar, teknolojiyi kullanabilmenin önemi vurgulandı. Hayalın özgürce kullanıldığı, şirketlerin yeni seslere açık olduğu bir ortamdan söz edildi.
* Avrupa Birliği Komisyon’unda görevli Uğur Müldür, AB’ni ülkeler ve bölgeler arasındaki farklılıkları gidermeye çalışan tek büyüme modeli olarak tanımladı.
* Osman Ulagay, gelişmiş ülkelerin dijital bölünmeden kaygılanmasıyla, bu konunun Dünya Ekonomik Forumu Davos toplantısının gündemine girdiğini anlattı. Yeter ki stratejileri olsun, gelişmekte olan ülkelerin yararlanabilecekleri önemli uluslararası fonların varlığına dikkat çekti.
* LCC ortağı ve yöneticisi Meriç Ekmekçi, Türklerin girişimci ruhunu ve kural tanımamazlığını avantaj olarak tanımladı.
       Toplantı sırasında bir çok çarpıcı sayıdan söz edildi:
* Silicon Vadisindeki tüm şirketlerin büyüklüğü Fransa’dakilerle eşit
* Dünyada sadece 50 ülke bilgi toplumuna yatırım yapıyor.
* Dünya nufusunun gelişmiş ülkelerde yaşayan yüzde 15’i, toplam IT harcamasının yüzde 90’nını yapıyor, internet kullanıcılarının yüzde 80’nini oluşturuyor
* Sabit dolarlar 1950 ile bugün arasında kişi başı gelir 2.5 kat artmış
* Keza, 1997 400 milyar dolar olan toplam yabancı sermaye 7 kat artmış
* 1975-1998 arasında toplam dış borçlanma 265 milyar dolardan 5 bin milyar dolara fırlamış
* 595 milyon kişi yani dünya nüfusu yüzde 10’u kadar her yıl turistik geziye çıkıyor
* Uluslararası telefon görüşmeleri 1990’da 30 milyar dakika iken, geçen yıl bu sayı 130 milyar dakikaya ulaştı.
* Dünyadaki 6 milyar insanın yüzde 22’si aşırı fakir ve günlük gelirleri 1 dolar altında. 3 dolar geliri olan “orta hali” fakirler dünyanın nufusunun yarısı. Okuma yazma bilmeyenler 850, uyuşturucu müptelası 277 milyon. Temiz suya erişemeyenlerse 1.5 milyar.
* Fakirlerin 700/800 milyonu Güney ve Doğu Asya’da, 24 milyonu da Türkiye’yi kapsayan Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde yaşıyor
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları