Home page
Haber Menüsü


Krizi aşmak için çabaladılar
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından faaliyet izni kaldırılan İhlas Finans Kurumu A.Ş’de yaşanan krizi aşmak için son aylarda ardarda kararlar alınmıştı.
İstanbul/Ankara
AA
10 Şubat— Geçen kasım ayında yaşanan finansal dalgalanmadan olumsuz etkilenen İhlas Finans, 23 Ocak’ta yaptığı açıklamada, 425 çalışanının iş aktini feshettiğini, en son 6 Şubat’ta da 5 genel müdür yardımcısının işine son verdiğini açıklamıştı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Yönetim Kurulu 23 Ocak 2001’de, İhlas Finans Kurumu A.Ş’nin aylık mali bilgilerinin 2000 yılı Aralık ayından başlamak üzere Borsa Başkanlığı aracılığıyla duyurulmasını kararlaştırmıştı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, şirket nezdinde Borsa uzmanlarınca gerçekleştirilen incelemelerde ulaşılan tespitler ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde, firmanın, ilgili ayda toplanan mevduat, ay sonları itibariyle cari ve katılım hesaplarının vadelerine göre toplam tutarları ve bir önceki ay ile karşılaştırmalı olarak aylık ortalama mevduat çekiliş oranı ile kullandırılan fonların ilgili ay sonu itibariyle vadelerine göre toplam tutarlarının, Aralık ayı bilgilerinden başlayarak Borsa Bülteni’nde yayınlanmak üzere Borsa Başkanlığı’na gönderilmesinin kararlaştırıldığı belirtilmişti.
       İMKB, ayrıca her ay varsa şirket aleyhine açılan davalar ile haciz, icra ve benzeri hukuki girişimler ile ay sonu itibariyle bu girişimlerin toplam tutarları, ilgili ay içinde yasal takibat başlatılan alacaklarla ay sonu itibariyle bunların toplam tutarı, çalışan sayısı ve varsa ilgili ay sonu itibariyle personele borç tutarı, ilgili ay sonu itibariyle kamu kurumlarına olan anapara ve faiz borç tutarları ile varsa ilgili ay içinde ödenen borç tutarları, varsa ay içinde grup şirketlerine doğrudan veya dolaylı olarak kullandırılan nakdi ve gayrinakdi krediler ile bu krediler karşılığında alınan teminatlar ve ay sonu bakiyeleri bilgilerinin de Borsa’ya gönderilmesine karar vermişti.
       
İhlas Finans’ın profili

       Bunun üzerine İhlas Finans Kurumu, aynı gün 425 çalışanının iş aktini tek taraflı olarak feshettiğini açıklamıştı.
       İhlas Finans Kurumu’ndan Borsa’ya gönderilen açıklamada, kurumda bir süredir devam eden yeniden yapılanma çalışmaları doğrultusunda personel tenkisatına gidildiği bildirilmiş ve şöyle denilmişti: “Yasal hakları saklı kalmak koşuluyla değişik unvanlara sahip toplam 425 kişinin iş akti, İş Kanunu’nun 13. maddesi kapsamında tek taraflı olarak feshedilmiştir. Son bilanço tarihi olan 30 Eylül 2000 tarihinde 839 olan çalışan sayısı, bugün itibariyle 385 kişidir.” Açıklamada, işten çıkarılanların yasal haklarının parasal tutarının hesaplanması konusunda çalışmaların devam ettiği duyurulmuştu.
       
SPK’NIN İHLAS FİNANS İLE İLGİLİ KARARLARI
       Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 5 Şubat 2001 Pazartesi günü, Borsa’da hisseleri işlem gören İhlas Grubu şirketlerine yönelik kararlar almıştı.
       SPK’dan Borsa’ya gönderilen açıklamada şöyle denilmişti: “Kurul Karar Organı, İhlas Finans Kurumu, İhlas Holding ve grubun diğer şirketleri nezdinde yürütülen denetimde yapılan tespitleri, bugünkü toplantısında görüştü. SPK, İhlas Finans Kurumu A.Ş. nezdinde yürütülmekte olan denetim çalışmalarının tamamlanmasına kadar, tasarruf sahipleri tarafından şirket aleyhine açılan davalar ile, haciz, icra, ihtarname gibi hukuki girişimlere ilişkin olarak şirket tarafından her ay Borsa’ya gönderilen açıklamanın her hafta gönderilmesinin sağlanmasını teminen Borsa Başkanlığı’na bildirimde bulunmasını kararlaştırdı. Her hafta gönderilecek açıklamanın şirketin yanı sıra Borsa’da hisseleri işlem gören diğer grup şirketleri İhlas Holding, İhlas Ev Aletleri, İhlas GYO ile Kristal Kola şirketleri arasında gerçekleştirilen fon hareketlerinin, nedenlerini ve kaynaklarını ayrıntılı olarak kapsayacak şekilde genişletilmesine karar verildi.”
       Kurul Karar Organı, İhlas Finans Kurumu’nun “mali durumundaki belirsizliklerin” Borsa’da hisse senetleri işlem gören diğer grup şirketleri İhlas Holding, İhlas Ev Aletleri, İhlas Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ve Kristal Kola’nın mali durumlarına olası etkileri nedeniyle, bu şirketlerin hisse senetlerinde gerçekleştirilen alım satım işlemlerinde müşteri numarası ile emir girilmesi zorunluluğu da getirmişti. SPK, ayrıca, İhlas Holding ile yönetim, denetim veya sermaye bakımından dolaylı veya dolaysız ilişkili şirketler dikkate alınarak, İhlas Holding’in 31 Aralık 2000 tarihli konsolide mali tablolarının hazırlatılmasına ve konsolidasyona konu olan şirketlerde stok sayımının yaptırılmasının sağlanmasına binaen, SPK’ca ünvanları belirtilen bağımsız denetim kuruluşları arasından Holding tarafından seçilecek birine konsolide mali tabloların bağımsız denetiminin yaptırılmasına karar vermişti. Kurul, bağımsız denetimden geçmiş 31 Aralık 2000 tarihli konsolide mali tabloların bağımsız denetim raporu ile birlikte ilan edilmek üzere Borsa Başkanlığı’na ve SPK’ya gönderilmesinin sağlanması için İhlas Holding’e 2 ay süre verilerek uyarılmasını kararlaştırmıştı. İhlas Finans Kurumu A.Ş. en son 6 Şubat 2001 Salı günü, 5 genel müdür yardımcısının işine son vermişti.
       İhlas Finans Kurumu’ndan Borsa’ya gönderilen açıklamada, bir süredir devam eden yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde 5 genel müdür yardımcısının görevlerine son verildiği duyurulmuştu.
       Buna göre, genel müdürlük birimlerinin, doğrudan genel müdüre, şube müdürlüklerinin yaptıkları işlemlerin mahiyetlerine göre ilgili birimlere, diğer bankacılık faaliyetleri için fon toplama ve bankacılık hizmetleri müdürlüğüne bağlandığı bildirilmişti.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları