Home page
Haber Menüsü


Yılmaz’dan Sezer’e serzeniş
ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Mahmut Esad Coşan’ın Süleymaniye Camii haziresine defnedilmesine ilişkin kararnameyi Cumhurbaşkanı Sezer’in iade edilmesi üzerine ‘eğer ortada bir eşitsizlik varsa, bu son olayda bir eşitsizlik yapılmıştır’ dedi.
Ankara
AA
09 Şubat— Yılmaz, “ama, son olayda Sayın Cumhurbaşkanı, kamuoyunun bazı çevrelerinden gelen tepkiler nedeniyle farklı bir tutum takınmıştır” diye konuştu. ANAP Başkanlık Divanı, Genel Başkan Mesut Yılmaz’ın başkanlığında ANAP Genel Merkezi’nde toplandı.

   
 
       
    MSNBC News Coşan, Eyüp Sultan'da defnedilecek
MSNBC News Ecevit'ten eleştiri, Sezer'den yanıt
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yılmaz, Başkanlık Divanı toplantısı öncesinde, bir gazetecinin, Nakşibendi tarikatı lideri Coşan’ın Süleymaniye Camii haziresine gömülmesi için hazırlanan Bakanlar Kurulu kararnamesinin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iade edilmesiyle ilgili sorusu üzerine şöyle konuştu: “Bir kere bu konunun Türkiye’nin gündeminde bu kadar öne çıkartılmasını yanlış bulduğum ifade ediyorum. Zannediyorum bu konuda bu kadar gürültü kopartılmasının ardında bu konuyla ilgili kamuoyundaki bilgisizlik yatmaktadır. Türkiye’deki yasal düzenlemelerde normal olarak belediye sınırları içerisinde Türk vatandaşları belediyelerin mezarlıklarına gömülürler.
       
DİĞER ÖRNEKLER
       Ancak, bildiğiniz gibi belediye mezarlıkları dışında külliyelerin mezarlıkları vardır. Külliyelerin mezarlıklarında yakınları daha önce gömülmüş olan vatandaşlar, Bakanlar Kurulu’na müracaat ederek burada yakınlarının yanına defnedilmeleri için bir kararname çıkartılmasını talep edebilirler. Bakanlar Kurulu bunu inceler, eğer bu talebi haklı buluyorsa hakikaten eğer o kişinin yakınları bu külliyenin mezarlıklarında defnedilmişlerse buna izin verebilir.
       Bu, Türkiye’de şimdiye kadar yüzlerce örneği yaşanmış bir olaydır. Aslında, rahmetli Adnan Menderes’in, Fatin Rüştü Zorlu’nun, Hasan Polatkan’ın, Turgut Özal’ın belediye mezarlıkları dışındaki mezarlıklara nakilleri de aynı şekilde Bakanlar Kurulu kararıyla mümkün olmuştur. Çünkü, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 211. maddesine göre buna yetkili olan tek makam, Bakanlar Kurulu’dur.
       57. hükümet döneminde gerek Sayın Sezer’in Cumhurbaşkanı olmasından sonra, gerek ondan önce bu yönde Bakanlar Kurulu kararları çıkartılmıştır. Bu kararların çıkartılması için bu kişilerin mutlaka ölmüş olması da gerekmemektedir. Hayatta olan bir kişi dahi Başbakanlık’a müracaat ederek ölümü halinde buralara defnedilmesini talep edebilir.
       Nitekim, Sayın Sezer’in Cumhurbaşkanı olmasından sonra da böyle 6 tane kararname çıkmıştır. Bunlardan 2’si henüz hayatta olan kişilere aittir. En son örneği de bildiğiniz gibi, merhum Yusuf Bozkurt Özal’a aittir. Dolayısıyla, merhum Esad Coşan’ın defniyle ilgili olarak, bu Bakanlar Kurulu kararının Sayın Cumhurbaşkanı tarafından iade edilmesine gerekçe olarak anayasanın 10. maddesinin veya diğer yasa hükümlerinin gösterilmiş olması, bu teamülle bağdaşmamaktadır. Eğer, ortada bir eşitsizlik varsa, bu son olayda bir eşitsizlik yapılmıştır.”
       
CUMHURBAŞKANI İLE UZLAŞMA
       Yılmaz, bir başka gazetecinin, “Coşan’ın ailesi, daha önce Avustralya’da gömüleceğini bildirmişti. Hükümetin araya girerek cenazenin Türkiye’ye getirilmesi konusunda hükümetin prosedürü geciktirmesi söz konusu değil mi? Cumhurbaşkanı ile önceden neden uzlaşma aranmıyor?” şeklindeki sorusu üzerine de, hükümetin bu konuda devreye girmediğini söyledi.
       Coşan’ın ailesinin hükümete başvurduğunu, Başbakanlık’a dilekçe verdiğini anlatan Yılmaz, Başbakanlık’ın bunu değerlendirdiğini ve Bakanlar Kurulu’nun uygun gördüğünü kaydetti. Yılmaz, “daha önce de aksine hiçbir örnek yoktur. Yani, yakınlarının külliyede defnedilmiş olduğu sabit olursa bu kişilere bu izin verilmektedir” dedi.
       Bu kişilerin kamuoyunda mutlaka tanınmış olmasının da gerekmediğini belirten Mesut Yılmaz, yakınlarının belediye dışındaki mezarlıklara defnedilmiş olmasının yeterli olduğunu ifade etti. Yılmaz, “ama, son olayda Sayın Cumhurbaşkanı, kamuoyunun bazı çevrelerinden gelen tepkiler nedeniyle farklı bir tutum takınmıştır. Mesele bundan ibarettir. Her halukarda artık bu meseleyi kapatmak lazımdır, ölüleri rahat bırakmak lazımdır” diye konuştu.
       “Çankaya Köşkü ile aranızda gerginlik olduğu yorumları yapılıyor, siz bu yorumlara katılıyor musunuz?” sorusu üzerine de Yılmaz, devleti birlikte çalıştırmak durumunda olan kurumlar arasında çatışmanın, gerginliğin olmaması gerektiğini söyledi.
       Bazı konularda farklı yaklaşımların, görüşlerin olabileceğini belirten Yılmaz, “ama bunlar da aynı şekilde belli bir uzlaşma çerçevesinde çözümlendirilir. Devleti yöneten kişilerden kişisel haklarını kullanırken tutarlı davranmaları beklenir” dedi.
       
NAZIM’A YENİDEN VATANDAŞLIK HAKKI
       Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Nazım Hikmet’in Türk vatandaşlığına kabulüne ilişkin kararnamenin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine de, konunun Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını ve kendisinin de dün imzaladığını bildirdi.
       Yılmaz, imzaların bugün veya yarın tekemmül edeceğini belirterek, 2bana göre gecikmiş bir karardır. Türkiye, artık kendisine ait olan değerleri ideolojik görüşlerine bakmaksızın sahiplenmek konumunda olan büyük bir ülke olduğunu farketmek zorundadır” diye konuştu.
       Bir başka gazetecinin, “DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’in seçim çağrısı var. Siz, bu çağrıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna da Yılmaz, “ciddiye almıyorum” yanıtını verdi. Genel Başkan Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık yarım saat sürdü. Toplantıda, son günlerdeki siyasi ve ekonomik gelişmelerin ele alındığı bildirildi.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları