Home page
Haber Menüsü


Ecevit’ten eleştiri, Sezer’den yanıt
Prof. Dr. Esad Coşan’ın Süleymaniye’ye gömülmesi için hazırlanan kararnamenin Cumhurbaşkanı Sezer, tarafından reddedilmesi tartışmalara neden oldu. Başbakan Ecevit’in karara yönelik eleştirilerinin ardından Köşk, vetoya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
08 Şubat— Ekonomi Zirvesi’nin ardından Başbakanlık binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer’in “veto” kararını saygıyla karşıladıkların belirtti. Daha önce aynı nitelikte 5 kararnamenin onaylandığını hatırlatan Ecevit, gerekli düzenlemelerin yapılacağını belirtti. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise daha önce Yusuf Bozkurt Özal’a verilen izinle ilgili olarak “kararın Cumhurbaşkanlığı Makamına sunulduğu tarihte esasen defnedilmiş olması gözönünde tutulmuştur” ifadesi kullanıldı.

   
 
       
    MSNBC News Yılmaz'dan Sezer'e serzeniş
MSNBC News Coşan, Eyüp Sultan'da defnedilecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakanlık binasında yapılan ve yaklaşık olarak 5 saat süren Ekonomi Zirvesi’nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bülent Ecevit, Prof. Dr. Esad Coşan’ın cenazesinin Süleymaniye Camii Haziresi’ne defni ile ilgili karanamenin Cumhurbaşkanı Sezer, tarafondan reddine ilişkin soruları cevapladı.
       
‘DAHA ÖNCE 5 KARANAME ONAYLANDI’
       Ecevit açıklamabsında, “Sayın Cumhurbaşkanı Necdet Sezer, daha önce aynı nitelikte 5 kararnameyi imzalamıştır, ve onların istedikleri yerlerde defnedilmelerini sağlamıştır. Fakat bu konuda bugünkü Sayın rahmetli Profesör Esad Coşan’la ilgili kararnameyi imzalamamıştır. Kendi takdirleridir” şeklinde konuştu.
       Konuyla ilgili olarak gerekli düzenlemenin yapılacağını belitren Ecevit, konunun hükümet ortağı partilerle yetkilileriyle biurlikte değerlendirdiklerini açıkladı. Ecevit, “Bundan sonra kamu vicdanını hiçbir şekilde rahatsız etmeyecek uygulamalar yapılması konusunda bir kararname hazırlamayı ve bunu Büyük Millet Meclisine kanun olarak sunmayı kararlaştırdık” dedi.
       
YILLARDIR BU TARZ KARANAMELER İMZALANIYORDU
       Bu tarz kararnamelerin pek çok defa imzalandığını belirten Başbakan ecevit şunları söyledi: “Yıllardan beri bu konuda kararnameler imzalamıştır hükümetler tarafından. Bizim hükümetimiz bakımından ve Sayın Cumhurbaşkanı Necdet Sezer’in Cumhurbaşkanlığı döneminde de bu nitelikte muhtelif kararnameler imzalanmış ve yürürlüğe konmuştur. Biraz önce belirttiğim gibi Cumhurbaşkanı Sayın Necdet Sezer’in imzaladığı aynı nitelikte 6 kararname vardır. Bu gerçeği de tabi gözönünde tutmak gerekir”
       Ecevit açıklamasında Prof. Dr. Esad Coşan’ın ailesinin defin için yeni bir yer belirlediğini ve konuyla ilgili olark yeni bir girişimin söz konusu olmadığını belirtti.
       
CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN YAZILI AÇIKLAMA
       Bütün bu gelişmelerin yanısıra Cumhurbaşkanlığı Makamı, yaptığı yazılı bir açıklamayla Prof. Dr. Esat Coşan ile ilgili kararnamenin reddedilme gerekçesini açıkladı. Ayrıca açıklamada Yusuf Bozkurt Özal’ın kararnamesinin onaylanma nedeni de belirtildi.
       Yapılan yazılı açıklama şöyle:
        “Avustralya-Sidney’de vefat eden Prof.Dr. Mahmud Esad Coşan ile Prof.Dr. Ali Yücel Uyarel’in İstanbul İli, Süleymaniye Camii Haziresine defnine izin verilmesine ilişkin 06.02.2001 günlü Bakanlar Kurulu Karar Taslağı incelenmiştir.
       
MEZARLIK YERLERİNİ BELEDİYE BELİRLER
       3 Nisan 1930 tarihli, 1580 sayılı Belediye Kanunu’nun 15. maddesinin beşinci bendinde ‘...belediye mezarlıkları ve fenni cenaze yıkama yerleri tesis ve idare etmeyi ve belediyelerce gösterilen mezarlıklardan başka yerlere ölü gömdürmeme..’ belediyelerin görevleri arasında sayılmakta; anılan Yasa’ya dayanılarak çıkarılan Mezarlıklar Hakkındaki Nizamname’nin 5. maddesinde de ‘Belediyece tesbit olunan umumi mezarlıktan başka yerlere ölü gömülmesi yasaktır.’ biçiminde açık, kesin ve buyurucu bir kurala yer verilmektedir. Sözü edilen maddenin ikinci fıkrasında, ‘Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 211 ve 218. maddelerine göre yapılacak muameleler bu hükümden müstesnadır.’ denilerek, belirtilen kuralın ayrık durumu gösterilmiştir.
       
SIHHI MARUZAT VEYA FEVKALADELİK OLMALI
       24.04.1930 günlü, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun, Kararname Taslağı’na da dayanak tutulan 211. maddesinde, genel mezarlıklar dışındaki yerlere hangi koşullarda ölü defnedilebileceği konusuna daha da açıklık getirilmektedir. ‘Mezarlık ittihaz olunan yerlerden başka yerlere ölü defni memnudur. Fevkalade hallerde ve sıhhi mahzur mevcut olmadığı takdirde icra vekilleri heyeti kararıyla muayyen ve malum mezarlıklar haricinde ölü defnine müsaade olunur.’ hükmünü taşıyan bu maddenin birinci tümcesi, Tüzüğün 5. maddesine koşut bir düzenleme getirmekte ve belediyelerce tesis edilen mezarlıklardan başka yerlere ölü defninin yasak olduğunu vurgulamaktadır. Maddenin ikinci tümcesi ile Bakanlar Kurulu’na tanınan ayrık yetkinin ise mutlak olmayıp, kimi koşullara bağlı tutulduğunu belirtmek gerekir. Buna göre, Bakanlar Kurulu savaş, deprem, sel baskını, salgın hastalıklar veya benzeri doğal afetler gibi ‘olağanüstü durumlarda’ ve ‘sağlık yönünden sakınca bulunmaması’ koşuluyla belediyelerce tesis edilen mezarlıklardan başka yerlere ölü defnine izin verebilecektir.
       
HUKUKSAL OLARAK UYGUN DEĞİL
       Avustralya-Sidney’de vefat eden ve Kararname Taslağıyla İstanbul İlindeki belediye mezarlıklarından başka bir yere defnedilmesi öngörülen kişilere 1593 sayılı Yasa’nın 211. maddesinin ikinci tümcesindeki ayrık kuralın uygulanmasını gerektirecek yasal koşullar oluşmamıştır. Dolayısıyla, 1593 sayılı Yasa’nın 211. maddesinin Bakanlar Kurulu Karar Taslağı’na hukuksal dayanak yapılması uygun değildir.
       
EŞİTLİK
       Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu’nun örneği ekli 24.12.1976 günlü, E: 1975/384, K: 1976/360 sayılı kararı konunun hukuksal yönlerine yeterince açıklık getirmektedir.
       Kaldı ki, Süleymaniye Camii korunması gerekli bir kültür varlığı olup; bu caminin bulunduğu yarım ada sur içi alanı İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun örneği ekli 12.07.1995 günlü, 6848 sayılı kararıyla ‘kentsel ve tarihi sit, kentsel ve arkeolojik sit ve sur-u sultani içinin 1. derecede arkeolojik sit alanı’ olarak kabul ve ilan olunmuştur.
       
KORUMA YÜKSEK KURULU’NUN İLKELERİNE AYKIRI
       21.07.1983 günlü, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 3386 sayılı Yasa ile değişik 9. maddesinde, ‘Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde koruma kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında, her çeşit inşai ve fiziki müdahalede bulunmak, bunları yeniden kullanıma açmak veya kullanımlarını değiştirmek yasaktır. Onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, kazı veya benzeri işler inşai ve fiziki müdahale sayılır.’ denilmekte olup, Süleymaniye Camii Haziresine defin izni verilmesinin yukarıda belirtilen yasal kural ve karara aykırılık oluşturduğu açıktır.
       Öte yandan, Anayasa’nın ‘Kanun önünde eşitlik’ başlığını taşıyan 10. maddesinde, ‘Herkes,dil,ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
       Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.’ denilmektedir. Dili, cinsiyeti, siyasi düşüncesi, felsefi inancı ne olursa olsun tüm yurttaşlarımız öldüklerinde belediyelerce tesis edilen mezarlıklara gömülürken, kimilerine, hiç bir haklı neden bulunmamasına karşın ayrık işlem yapılmasının eşitlik ilkesiyle bağdaşmayacağı kuşkusuzdur.
       
ÖZAL’IN DURUMU
       Yusuf Bozkurt ÖZAL’ın İstanbul İli Süleymaniye Camii Haziresine defnine ilişkin 09.01.2001 günlü Bakanlar Kurulu Kararı, adı geçenin, kararın Cumhurbaşkanlığı Makamına sunulduğu tarihte esasen defnedilmiş olması gözönünde tutularak; Atiye Selma ERCİHAN isimli vatandaşımızın ölümünden sonra İstanbul ili, Beşiktaş ilçesi, Çırağan Caddesi, Yahya Efendi Sokağı’nda bulunan Şeyh Yahya Efendi Camii bahçesindeki mezara defnine izin verilmesine ilişkin 20.11.2000 günlü Bakanlar Kurulu Kararı ise Yusuf Bozkurt ÖZAL’ın kararıyla birlikte aynı gün imzaya sunulduğu için ve farklılık yaratmamak düşüncesiyle imzalanmışlardır.
       Bakanlar Kurulu’nca aynı yolda kararların alınması, hukuka aykırılığın ve yanlışlığın genişletilerek sürdürülmesi anlamına gelecektir. Sayın Cumhurbaşkanımız, yukarıda belirtilen nedenlerle 06.01.2001 günlü, 2001/2007 sayılı Kararname Taslağı’nın imzalanmayarak geri gönderilmesini emretmişlerdir.”
       
YILMAZ: BU İLK DEFA YAPILAN BİR UYGULAMA DEĞİL
       ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Esad Coşan‘ın Süleymaniye Camii haziresine defnedilmesi için hazırlanan kararnamenin ilk defa yapılan bir uygulama olmadığını belirterek, “Daha önce yüzlerce defa yapılmış ve Sayın Cumhurbaşkanı da bunlardan 6‘sını onaylamış“ dedi. Yılmaz, Başbakanlık Merkez Binası‘ndan ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer‘in Coşan ile ilgili kararnameyi iade etmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Yılmaz, “Sayın Başbakan biraz önce açıklama yaptı“ dedi. Mesut Yılmaz, bu kararın imzalanmaması konusunda hükümet ile köşkün bir kez daha ayrı düştüğünün belirtilmesi ve laikliğe ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle kararın iade edildiğinin ifade edilmesi üzerine de, bunun ilk defa yapılan bir uygulama olmadığını ve daha önce yüzlerce defa bu uygulamanın yapıldığını kaydetti. Yılmaz, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer‘in bunlardan 6‘sını onayladığını söyledi. “Cumhurbaşkanı Sezer, iade gerekçesinde Yusuf Bozkurt Özal ile ilgili olarak bir emrivakiden bahsediyor“ diyen gazeteciye Yılmaz, “Sadece Yusuf Bozkurt Özal ile ilgili değil, Sayın Cumhurbaşkanı döneminde 6 tane benzer kararname çıkmış. Hatta şu anda daha ölmemiş olan iki kişi için de Başbakanlık kararnamelerini imzalamış“ yanıtını verdi.
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları