Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:11 TS 26 Oca., 2001
Ankara
AA
Saldırıya tepkiler sürüyor

Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’a düzenlenen silahlı saldırıya yönelik tepkiler sürüyor. Pekçok parti ve sivil toplum örgütü saldırıdan duydukları üzüntüyü dile getirdi.
Aydınlık Türkiye Partisi (ATP) Genel Başkanı Yıldırım Tuğrul Türkeş, Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 5 güvenlik görevlisinin şehit olduğu saldırıyı kınadığını açıkladı.
       “ASALA, PKK ve Hizbullah terör örgütlerinin ülkemizin çok değerli insanlarına karşı yürüttüğü kıyımın devamı gibi görünen bu menfur suikastı şiddetle kınadığını” ifade eden Türkeş, şehitlere Allah’tan rahmet, ailelerine, emniyet teşkilatı mensuplarına ve Türk milletine başsağlığı dileğinde bulundu.
       Türkeş, Sağlık Bakanı Osman Durmuş’a da bir mesaj göndererek, saldırıda yeğeni Atilla Durmuş’un şehit olmasından üzüntü duyduğunu bildirdi. Ayrıca, Türkeş, Gaffar Okkan’ın eşi F. Zerrin Okkan’a bir başsağlığı mesajı gönderdi. İşçi Partisi (İP) Genel Sekreteri Mehmet Bedri Gültekin de yaptığı yazılı açıklamada, Gaffar Okkan’a yapılan saldırının “Batı’nın Türkiye’ye karşı yürüttüğü saldırının yeni bir cephesi olduğunu” savundu.
       ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, saldırıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, “Kör şiddetin toplumsal ve gündelik hayatımızda etkisinin kalmaması için mücadele etmek ve şiddet ortamını beslemeyen bir Türkiye yaratmak, bugün siyasal alandaki demokratik güçlerin yapması gerekendir” dedi.
       Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Halil İbrahim Şahin de bir mesaj yayınlayarak, “Okkan ve arkadaşlarının uğradıkları hain suikastın, yeni bir dinsel terör olduğunu” belirtti. Şahin, “Ulu Önder Atatürk’ün laik Türkiye konusundaki tarihsel çabasının büyük isabetinin günümüzde daha iyi anlaşıldığını, 50 yıldır verilen ödünlerin tıpkı Cezayir, Afganistan ve Endonezya örneğindeki gibi şeriatçı teröre yol açtığının Türkiye’de de saptandığını” kaydetti.
       Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay ise yayınladığı mesajda, “Şehit edilen polislerin kanı yerde kalmayacaktır” gibi açıklamalar yerine, teröre karşı toplumsal bir bilincin oluşması ve gelişmesi için kapsamlı bir projenin hayata geçirilmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
       
“TÜRK HALKI, TERÖRİZME YENİLMEYECEKTİR”
       Özçelik-İş Genel Başkanı ve Hak-İş Genel Sekreteri Recai Başkan da yaptığı yazılı açıklamada, Türk halkının, menşei ne olursa olsun, Türkiye’yi “kan gölüne” çeviren terörist grupların tekrar canlanmasına izin vermeyeceğini belirtti.
       Başkan, “Ülkemizin üzerinde dış güçlerin oynadığı oyunlar bilinirken ve daha fazla istikrara ihtiyacımız olduğu bir dönemde, terörist örgütlerin yaptıkları bu saldırıyı şiddetle kınıyor ve bir kez daha haykırıyoruz: Türk halkı, terörizme yenilmeyecektir!” dedi.
       Öte yandan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nce yapılan açıklamada, “TTB, ülkemizde özgür tartışma ortamlarının kapatılmaya çalışıldığı, düşünce ve ifade özgürlüğünün önemli ölçüde kısıtlandığı bir dönemde, şiddetin ve şiddet eğilimlerinin öne çıkmasından derin bir kaygı duymaktadır” denildi.
       Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yücel ise yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı nefretle kınadıklarını belirterek, Türk çiftçilerinin, terörün ve bölücü faaliyetlerin kökünün kurutulmasında yapılacak her türlü çalışmada, her zaman, maddi ve manevi olarak göreve hazır olduğunu ifade etti.
       Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHAK) Başkanı Nevzat Helvacı da yayınladığı mesajda, saldırının “Laik Cumhuriyet’e yönelik kanlı bir tertibin halkalarından biri olduğunu sandıklarını” belirtti.
       Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay da, yaptığı açıklamada, “Bu millet daha pek çok Okkan’lar ve kahraman polisler yetiştirecek, gerekiyorsa bu bayrak ve bu topraklar için seve seve canlar verilecektir” dedi.
       
ECZACILARDAN VE MİMARLARDAN SALDIRIYA TEPKİ
       Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Harb-İş, Türkiye Eczacılar Birliği (TEB), Tarım-İş ile Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi, Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun şehit edilmesini kınadı.
       TMMOB Genel Sekreteri Fikret Özbilgin, yaptığı yazılı açıklamada, Okkan ve 5 emniyet görevlisinin öldürülmesinin, son aylarda ülkede yaratılmak istenen baskı ve kaos ortamına bir halka daha eklendiğini ifade etti. Saldırıyı kınayan Özbilgin, şunları kaydetti:
       “Toplumumuzun her geçen gün barış, kardeşlik, dostluk ve dayanışmaya gereksinimi olduğu bir ortamda yaşanan böyle bir saldırıyı, aynı zamanda ülkemizin özgür tartışma ortamlarının yaratılması, demokratikleşmesi uğraşına, aslında tüm topluma yönelmiş sayıyoruz, kaygı duyuyoruz. Toplumumuzun büyük ihtiyaç duyduğu demokratikleşmeyi engellemek, baskıcı ve çağdışı bir rejimle yaşamak isteyen bu karanlık güçlerin bir an önce açığa çıkarılmasını talep ediyoruz.”
       Türk Harb-İş Genel Başkanı Orhan Atay da saldırıyı nefretle kınayarak, Türkiye’nin birlik ve beraberliğinin bozulmasından çıkar umanların bunu asla başaramayacaklarını belirtti.
       TEB Genel Başkanı Mehmet Domaç da “Bölgede, belli bir süredir huzur ve güven ortamı sağlanmış iken, halk için mücadele verenler, bu olayla bir kez daha çabalarına gölge düşürmek isteyenlerin planlı saldırısı ile karşı karşıya kalmıştır” dedi. Domaç, terörü, ülkenin güven ve huzur ortamından, demokratik ve özgür olma çabalarından rahatsız olanların tetiklediğini kaydetti. Tarım-İş Yönetim Kurulu’nun açıklamasında ise bu tür hain saldırıların ne devletin ne de güvenlik güçlerinin terörle mücadele azim ve kararlılığını kıramayacağını vurgulandı.
       TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Murat Çeçen de haince gerçekleştirilen saldırıyı kınadı ve teröristlerin en kısa zamanda yakalanarak adalet önüne çıkarılmalarını istedi. Çeçen, Gaffar Okkan’ın Diyarbakır halkının sevgi ve saygısını kazanan biri olarak gönüllerde taht kurduğunu, barışın sağlanmasında önemli rol oynadığını ifade etti.
       TMMOB Genel Sekreteri Özbilgin ile Türk Harb-İş Genel Başkanı Atay, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’a başsağlığı telgrafı da çektiler.
       
KOCAELİ TABİP ODASI
       Diyarbakır’da dün Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ile 5 polis memurunun hain saldırıda şehit edilmesi, Kocaeli Tabip Odası ile İzmir Esnaf ve Sanakarlar Odaları Birliği’nce kınandı.
       Kocaeli Tabip Odası’nden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde hızla gelişen iç ve dış kaynaklı bir dizi olayın, toplumu derinden sarstığı ve yaraladığı belirtildi. Barışın, özgür düşüncenin ve tartışma ortamlarının gölgelenmesinin kader olmadığı ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
       “Nereden gelirse gelsin terör eylemlerinin karşısında olmanın bilinciyle derinden üzüntü duymaktayız. Son olarak Diyarbakır ilimizde huzur ortamının oluşmasında unutulmaz emekleri olan Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve çalışma arkadaşlarının şehit olmasına neden olan hain saldırıyı nefretle kınıyoruz. Barışa, demokrasiye ve daha güzel günlere ulaşmanın yolunda artık kan çiçekleri görmek istemiyoruz.”
       Bu arada, FP Kocaeli Merkez İlçe Başkanı Erol Pekcan da yaptığı açıklamada, hain saldırıyı nefretle kınadıklarını belirterek, olayın faillerinin bir an önce yakalanarak hak ettikleri cezaya çarptırılmasını beklediklerini bildirdi.
       
“BU İĞRENÇ OLAY, NEFRETLE ANILACAK”
       İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden (İESOB), 250 bin üye adına yapılan yazılı açıklamada da, Diyarbakır’daki hain saldırı nefretle kınandı.
       Açıklamada, İESOB Başkanı Cemal Tercan’ın imzasıyla İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Emniyet Genel Müdürü Turan Genç, İzmir Valisi Alaaddin Yüksel ve İzmir Emniyet Müdürü Hasan Yücesan’a, taziye mesajı gönderildiği belirtilerek şöyle denildi: “Yüce Türk milleti, tarih boyunca varlığına yönelik içten ve dıştan gelen her türlü menfur saldırıya karşı sıkılı bir yumruk gibi karşı durmuş ve kutsal varlığını asırlar boyunca en vakur şekilde korumuştur. Şehit olan 6 vatan evladımızın acısı bağrımızı yakmıştır. Bunu yapan alçaklara karşı bilenmiş azmimizle millet olarak mücadele edeceğiz.
       Türk milletinin ciğerini parçalayan bu iğrenç olay, nefretle anılacaktır. Hain saldırıyı tertipleyenlerin en kısa zamanda yakalanarak hak ettikleri cezayı çekecekleri inancındayız.”

 

       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları