Home page
Haber Menüsü


 
Mavi Akım yolunda, Bakü - Ceyhan petrol arayışında
 
Eğer bu yaz herhangi bir aksaklık yaşanmaz ise, 2002’de program gereği Mavi Akım’dan Türkiye’ye gaz akacak. Bakü- Tiflis - Ceyhan’a gelince, hızın anahtarı şimdilik Kazakistan’da.
 
Emine Uşaklıgil
NTV-MSNBC
 
18 Ocak—  Enerji sektöründe dalgalanmalar devam ede dursun, Mavi Akım adım adım ilerliyor. Bugüne kadar gerçekleştirilmiş en iddialı derin boru hattı döşemesinde eğer bu yaz herhangi bir aksaklık yaşanmaz ise, 2002’de program gereği Mavi Akım’dan Türkiye’ye gaz akacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Projenin ulaştığı şu aşamada, Beyaz Enerji kasırgası Mavi Akım’a bir ucundan değse bile, artık projenin önünü kesemez.
       Mavi Akım’ın Samsun-Ankara arasındaki 501 kilometrelik bölümünün tamamında ana kaynak işlemi bitti.
       Bu ayın sonuna kadar borunun kanala indirilip kapatılması ve güzergahın eski haline getirilmesi işlemleri bitecek. Suyla hidorstatik test işlemi kısmen bitti. Nisan ayına kadar da böylece Türkiye ayağı tamamlanmış olacak.
       
ZORLU DENİZALTI ÇALIŞMA
       Ağustos ayında gaz ölçüm istasyonlarına sıra gelirken, Rusya Federasyon’nun sorumluluğu altında olan denizaltı boru döşeme işlemlerinin başlaması bekleniyor.
       ENI iştiraki Saipem müteahhit şirketine ait üç gemi tarafından 2150 metre derinlikte yapılacak olan 380 kilometrelik çalışma dünyada bir ilk. Bugüne kadar yapılan derin çalışmalar 1600 metreyi aşmadığı gibi, çalışılan denizlerin suyu da Karadeniz gibi metalleri aşındırıcak nitelikte değildi.
       Mavi Akım’ın Samsun-Ankara bölümünün Öztaş-Hazinedaroğlu-Stroytransgaz konsorsiyumuna ihale yapılmaksızın verilmiş olması daha Beyaz Enerji gündemde değilken bile şaibe söylentilerine yol açmıştı.
       Enerji sektöründe yapılan yorumlardan birine göre, 2 milyar dolarlık bir yatırımı üstlenen Ruslar, Samsun-Ankara hattında herhangi bir aksamayı önlemek için, Stroytransgaz yapım konsorsiyumuna soktukları gibi, Hazinerdaroğlu firmasının ihalesiz seçilmesini de sağlamışlar.
       
DİĞER PROJELER AKSAYINCA
       Türkmenistan gaz projesinin bir başka bahara kalması? bazı görüşlere göre Rusya’nın etkisiyle? Azerbaycan gazının teknik güçlülerle karşılaşması, Mavi Akım’da yaşanacak gecikmelere önem katmıştır.
       Programa göre gerçekleşmesi halinde doğal gaz olmadıkça eletrik üretmesi olanaksız olan Enka Intergen’ın 2002 sonlarında devreye girecek olan Adapazarı ve Gebeze’deki 2310 megavatlık santrallera gerekli gaz sağlanmış olacak, Türkiye’nin enerji sorunu da büyük ölçüde çözüme kavuşmuş olacak.
       Eşit paylarla projeye sahip Rusya Federasyonu ve ENI de böylece 25 yılda Türkiye pazarına 365 milyar metre küp gaz vererek, 25 milyar dolarlık bir geliri garanti altına almış olacak.
       Bu arada, başta Maliye Bakanlığı olmak üzere, ilgililerce sürdürülen bir tartışma, Mavi Akım’ı geciktirebilecek nitelikte. Tartışma, hangi maliyetlerin projeyi doğrudan ilgilendirdiği ve haliyle vergiden muaf olacağı konusunda…
       
CEYHAN’IN PETROL DERDİ HENÜZ BİTMEDİ
       Bakü Tiflis Ceyhan’a gelince, hızın anahtarı şimdilik Kazakistan’da görünüyor. İstanbul’da 24 Ocak tarihinde yapılması beklenen toplantının ertelenmiş olması, projeye henüz yeterince petrol sağlanamamış olduğuna işaret ediyor.
       Azerbaycan’ın isteği üzerine Londra’da yapılmak üzere şubat ayına ertelenen toplantıda sponsor firmaların çalışmaları ele alınacak ve projedeki son gelişmeler değerlendirilecek. Türk tarafı ise yürütülen arazi ve kamulaştırma çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verecek.
       Haziran’da tamamlanacak temel mühendislik çalışmasında sonra devre girecek olan kamulaştırma ve inşaat faaliyetinin 32 aylık içersinde tamamlanması planlanıyor.
       Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’ın Azerbaycan ziyaretini değerlendiren Bakü’deki bazı kaynaklara göre, iki ülkenin Hazar Deniz’i sınırları konusunda imzaladıkları protokol, Kazak petrolünün Bakü Tiflis Ceyhan’a eklenmesini zorlaştırabilecek nitelikte.
       Şubat ayında Kazakistan’ın olası katkısını değerlendirmek üzere, Kazakistan’da yapılması programlanan toplantı, inşaat aşamasına gelipde olgunlaşma devresine girmiş projenin gelişme hızını belirleyecektir.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları