Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 06:15 TS 16 May., 2000
Emine Uşaklıgil
 
Birsen: Hedef yeni ekonomi
 
Uzaktan erişim sistemine start veren İMKB, bu projeyi tahvil ve bono piyasasından sonra, hisse senedi piyasasına uygulayacak. İMKB Başkanı Osman Birsen, ntvmsnbc’ye yaptığı açıklamada, NASDAQ türü bir piyasa kurulması çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
 
Emine Uşaklıgil/İstanbul
NTV-MSNBC
 
16 Mayıs—  1999 sonu itibariyle hızlı bir büyüme sürecine giren Istanbul Menkul Kıymetler Borsası 2000 yılında yeni ekonomiye ayak uyduruyor ve teknolojik bakımdan yeniden yapılanmasını tamamlıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
İMKB Başkanı Osman Birsen, uzaktan erişim konusunda iddialı.
İMKB Başkanı Osman Birsen        İMKB Başkanı Osman Birsen’in ntvmsnbc’ye verdiği bilgiler çarpıcı:
       “İMKB uzaktan erişim sistemine start verdi. Kademeli bir geçiş çerçevesinde, proje ilk önce tahvil ve bono piyasasında uygulanacak ve Haziran sonu kullanıma tamamen açılacak. Böylece günlük cirosu 4 milyar doları yeni aşmış olan bu piyasanın 55 üyesine uzaktan erişim olanağı sağlanmış olacak.
       Projenin ikinci aşamasında ise uzaktan erişim olanağı hisse senedi piyasasına sunulacak. Büyüklüğü 1999 sonundan bu yana üçe katlanarak 1 milyar 100 milyon doları aşmış bu piyasa da yıl sonuna kadar yeni sisteme kavuşmuş olacak.
       Osman Bey uzaktan erişim kullanımının tamamen tercihe bağlı kalacağını vurguluyor. Hizmet altyapısı oluşturulacak, kullanmak isteyenler bu olanaktan yararlanabilecek. Bu konudaki ihtiyatlı tutumu İMKB’nin ara önlem olarak uyguladığı disketle emir toplama yönteminin gördüğü sınırlı ilgiye dayanıyor olmalı. Şu aralarda disketle toplanan emirler, toplam emirlerin ancak yüzde 2’sine erişiyor.”
       
EKSPRES TERMİNALLER DEVREDE
       Kendi projelerini gerçekleştirebilmek için, TTNet’in yeni teknolojilere yatırım ihtiyacını saptayan İMKB, çareyi Türk Telekom’la ortak çalışmaya girmede ve yapılan yatırımları desteklemede buldu. Bu arada, daha geniş bir terminal arzı yapılmış, “ekspres” terminaller de devreye sokulmuş.
       Osman Bey, İMKB’nin son iki yılda ve özellikle yıl sonundan bu yana gösterdiği performansa dikkat çekiyor. İMKB, 1999’daki toplam işlem hacmini 2000 yılının daha ilk 4 ayında geçmiş durumda.
       İç piyasa gelişmiş, bireysel yatırımcı sayısı önemli bir artış göstererek 700 binden 1 milyon 100 bine çıkmış. Ortalama işlem hacmi dolar bazında %23 artarak, günlük 356 milyon dolardan 1 milyar dolar sınırını zorlar olumuş. Geçen yıl 25’i aşmayan halka arzların da bu yıl katlanması bekleniyor.
       
SAYDAM BİR SERMAYE PİYASASI
       “Türkiye’de artık eski öncelikler değişmeli” diyen Osman Bey, yılda 30 - 35 milyar dolar yabancı sermaye çeken Çin’den gıptayla söz ediyor. İstikrara kavuşmakta olan Türkiye’nin artık yabancı sermaye girişini hızlandırmak zorunda olduğunu düşünüyor. Bunun için en iyi mekanizmayı daha da “saydam” bir sermaye piyasasının sağlayacağını savunuyor.
       “Bölgesel piyasa özelliğini kazandık” diyen Osman Bey’e göre, Türkiye’nin gerçek anlamda bölgesel bir pazar hüviyetine kavuşması için, sermaye giriş ve çıkışlarına izin veren yeni bir yapılanmanın geliştirilmesi gerekmektedir.
       
NASDAQ TÜRÜ PİYASA KURULACAK
       SPK ve Türkiye Aracı Kurumlar Birliğinin birlikte geliştirdikleri Nasdaq türü bir piyasa çalışması devam ederken, Nasdaq ile işbirliği geliştirmek söz konusu. Osman Bey “Nasdaq’ın kuruluş modelini hatırlamak gerekir” diyor. NYSE “blue chips” diye tanımlanan üst segment hisse senedi işlemlerine hizmet ederken, 1975’lerde oluşturulan Nasdaq alt segmenti hedef almış.
       Microsoft’un ve diğer teknoloji şirketlerinin büyümesiyle, duran varlıklara dayanmayan yeni ekonomi gelişmiş, bu yeni alternatif piyasa risk sermayesini cezbeder olmuş. Ancak Türkiye’de KOBİ ya da yeni şirket pazarına dönük talebin henüz sınırlı olduğunu anlatan Osman Bey, çareyi likiditeyi kısmen sağlayacak olan görevli bir kurumda görüyor.
       “Piyasa yapıcı” bir kurum niteliğini taşıyacak bir girişimin gündeme gelmesini yararlı buluyor. Risk sermayesinin yasal çerçevesinin de henüz hazır olmadığını da hatırlatıyor.
       
PROGRAMA İYİMSER BAKIŞ
       Ekonomik istikrar programının böyle bir ortamı hazırladığına inanan Osman Bey, programın performansından ötürü iyimser. Bütçe, özelleştirme, faiz yapısı gibi alanlarda gelişmelerin olumlu olduğunu, yapısal reformlardaki gecikmelerin ise zamanla telafi edileceğini düşünüyor.
       15 yıllık bir geçmişi olan Borsanın, son iki yıldır fonksiyonel bir konuma kavuştuğunu, ve istikrarsızlığın freninden kurtulup kurtulmaz da ile, önünün açılacağını söylüyor.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları