Home page
Haber Menüsü




 
Kalifiye eleman sıkıntısı kapıda
Vestel Başkan Yardımcısı Cengiz Ultav’a göre Türkiye’nin, Avrupa yakınında önemli bir üretim üssü olabilmesi için, yıllık olarak şimdi olduğu gibi 5 bin değil, 30 bin bilgisayar mühendisi yetiştirmesi gerekiyor.
Emine Uşaklıgil
NTV-MSNBC
    8 Ocak—  Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD’nin kırk ülkeyi kıyaslayan çalışması Türkiye açısından pek de iç açıcı değil. Eğitime yapılan harcamalardan başlamak üzere, Türkiye, bir çok kıstas temelinde, 36. ve 40. sıra arasında bir yerlere kaymış durumda. Oysa, teknik insan kaynağı açısından Türkiye hem nitelik hem nicelik olarak 12. sıraya yükseliveriyor. Bu veri, vasat bir performansın pekala iyileşebileceğine işaret ediyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İşte bu noktadan hareketle, Vestel Başkan Yardımcısı Cengiz Ultav Türkiye için şöyle bir perspektif çiziyor:
       * Dünya’da bugün ancak bir milyar akıllı cihaz imal ediliyorsa, bu sayının 2005 yılında 10 milyara fırlayacağı, bunun da yüzde 35’inin Avrupa’da kullanılacağı tahmin ediliyor.
       * Avrupa yakınında önemli bir üretim üssü olabilmesi için, Türkiye’nin de yıllık olarak şimdi olduğu gibi 5 bin değil, 30 bin bilgisayar mühendisi yetiştirmesi gerekiyor.
       * Fiber optik teknolojisindeki ucuzlama, Türkiye için fırsat olmalı ve fiber optiği her eve götürmek esas hedef alınmalıdır.


       
       Yanı başımızdaki potansiyel pazarın büyüklüğüne işaret ederek bunun Türkiye için önemli bir fırsat oluşturduğunu savunan kişi, Vestel’in dışa açılma serüveninin kilit oyuncularından. 1997’den itibaren dışa açılma stratejisini güçlendiren Vestel, Silicon Valley, İsrail ve Tayvan’a Türk mühendisleri götürme ve AR-GE’yi bu ofislerden yürütme kararından sonra, bugün ürünlerini 108 ülkede satan, giderek enformasyon cihazlarına ağırlık veren bir şirkete dönüştü.
       
Dünya devleri Vestel’in peşinde

       
PAZARI ELE GEÇİRMEK HIZDAN GEÇER
       
Cengiz Bey’e göre, Türkiye hem yazılım hem elektronik imalatı açısından son derece iyi bir noktada bulunuyor. Hedeflenen sektörlerde elektronik üretimin kolayca gerçekleştirilebileceğini savunuyor. “Türkiye’nin yakınındaki 3.5 milyar dolarlık akıllı cihaz pazarına talip olması gerekiyor” diyor. Ancak başarının rekabet öncesi işbirliğine bağlı olduğunu söylüyor, Tayvan’da özel sektörün bir Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü kurması suretiyle Tayvan’ın PC’de öne geçtiğini anlatıyor. Savı, Tübitak’la hiç bir şekilde kıyaslanmaması gereken böyle güçlü bir kuruluş sayesinde, bilgiye ulaşmak açısından bir buçuk yıl kazanıldığı, “yarı pişmiş” PC’ler firmalara aktarılınca, verimin artığı ve firmaların pazara daha hızlı girebildiğidir. “Yüksek teknolojide, pazarı ele geçirmenin en temel gereği zamanında sunumdur” diyor, Avrupa televizyon pazarının yüzde 30’unu ele geçirmiş Türkiye’de ise, bu tür stratejilerin rağbet görmediğini de ekliyor.
       
DEVŞİRME YÖNTEMİ
       Elektronik, yazılım ve endüstriyel tasarımı alanlarında mühendis yetiştirilmesine gelince, Cengiz Ultav bir tür “devşirme” sistemini öneriyor. Bilişim Vakfı’nın üzerinde durduğu bu sisteme göre, başka dallarda yetişmiş mühendisler altı yada on iki aylık yoğun eğitim alacak. Cisco, IBM, Novell ve Microsoft gibi firmaların hazırladıkları bu tür eğitim programların maliyeti en çok 5 bin dolar. Finansman modeli ise, bireysel kredi verecek olan bankalar için risk taşımayacak, çünkü aylık ödemeler doğrudan ücretten kesilecek ve işveren garantisi altında olacak.
       Telekom sektörüne gelince, medar-ı iftiharımız Türk Telekom’u teknolojisi üstün bir kurum olarak düşünüyor ve elin yabancısına kaçmak üzere olmasından kahrolabiliriz.
       Cengiz Ultav ise, teknolojik evrime dikkat çekiyor. Fiber optik, mikrodalga, ya da bakır “network” denilen akıllı altyapılarda arabağlantılar pahalı cihazlarken, ve yatırımlar bir çok telekom şirketini zorlamışken, önümüzdeki on yıl içersinde erbiyum dopingli fiber kablolar sayesinde, networkler aptallaşacak, uç noktalarsa akıllanacak.
       Yani fiber kablolar her eve uzanacak, akıllı cihazlar her insanın gündelik donanımı içine girecek. Cengiz Ultav için başarılı bir telekom özelleştirilmesi, Türkiye’ye fiber optiğin yayılmasını sağlayacaktır. “Türkiye 70-80 bölüme ayrılmalı, her bölümde bir şirket her eve fiber döşemekle sorumlu olmalı, finansman ise işlem geliri üstünden alınacak binde bir gibi payla sağlanabilir”.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları