Home page
Haber Menüsü


 
AB, NATO’dan yanıt bekliyor
 
NATO’nun Kosova müdahalesinde görev yapan bazı Avrupalı askerlerin kanser ve lösemiden ölmesi AB’yi ayağa kaldırdı.
 
NTV-MSNBC
 
5 Ocak —  AB ülkeleri 9 Ocak’ta konuya ilişkin yapılacak NATO toplantısında ABD’den tatmin edici yanıt bekliyorlar. Kansere yol açtığı söylenen ve ABD’nin A10 tipi savaş uçaklarında bulunan sulandırılmış uranyum içerikli mühimmattan Kosova’ya 31 bin adet atıldığı öğrenildi.

   
 
       
    MSNBC News Avrupa'da Balkan sendromu şoku
MSNBC News Kosova'daki Türk askerleri temiz
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Eski Yugoslavya’ya yönelik askeri operasyonlar sırasında kullanılan ve sulandırılmış uranyumlu mühimmat nedeniyle operasyonlarda yer alan bazı Avrupalı askerlerde kanser ve lösemi vakalarına rastlanmasının ardından, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri NATO’ya hesap sormaya hazırlanıyorlar.
       Avrupa ülkelerinde geniş yankı uyandıran olay sonrasında, AB dönem başkanlığını yürüten İsveç, konunun 9 Ocak’ta düzenlenecek AB Siyasi Komite Toplantısı’nın gündemine alındığını duyurdu. Aynı tarihte şu ana kadar 6 ölü ve 30 hasta kaydeden İtalya’nın talebi üzerine NATO ülkeleri Brüksel’de konuya ilişkin özel bir toplantı da yapacaklar. NATO’nun Avrupalı üyelerinin bu toplantıda, savaşta uranyum içeren silahlar kulanan ABD’den tatmin edici bir açıklama bekliyorlar.
       
AVRUPA KAMUOYUNDA PANİK
       Avrupa basınında çıkan haberlere göre, şu ana kadar operasyona katılan ülkelerden sadece İtalya ve Portekiz’de ölüm vakaları görüldü. İtalyan basını, 6 askerin öldüğünü, 30 askerin de aynı nedenle hasta olduğunu yazdı. Şu ana kadar 1 Portekizli hastanın olduğunu yazan Portekiz basını ise 900 askerin muayeneden geçirildiğini kaydetti. Belçika ise operasyonlara katılan 5 askere kanser teşhisi konulduğunu açıklarken, Kosova operasyonları üzerine Avrupa ve NATO çapında bir uluslararası anket komisyonu kurulmasi çağrısında bulundu. Almanya, Bulgaristan, Yunanistan, İspanya ve Hollanda’nın da askerlerini kontrolden geçirmeye başladıkları öğrenildi.
       
SADECE ABD KULLANMIŞ
       Öte yandan Fransız basınında, Fransa Savunma Bakanlığı kaynak gösterilerek yayınlanan haberlerde, sulandırılmış uranyum içeren bombaların, gerek Körfez gerekse Kosova savaşlarında sadece ABD ordusu tarafından kullanıldığı belirtildi. ABD ordusunun, A10 tipi savaş uçaklarını “tank katili” olarak bilinen uranyumlu mühimmatla donattığını kaydeden Fransız basını, bu tip mühimmattan 1994 ve 1995’te Bosna’da 10 bin adet, Kosova’da ise 31 bin 500 adet kullanıldığını aktardı. Eski Yugoslavya’ya yönelik müdahalede, sulandırılmış uranyum içeren bombaların daha çok Prizren, Klina ve Urosevaç’taki Yugoslav tanklarına karşı kullanıldığı ortaya çıkmış bulunuyor. Gelecek hafta yapılacak NATO toplantısında AB ülkelerinin ABD’den A10 uçaklarının tüm uçuş ve hedef planlarını isteyeceği belirtiliyor.
       
AKCİĞER VE BÖBREKLERE ZARARLI
       Uzmanlara gore, sulandırılmış uranyum yalın haldeyken herhangi bir tehlike teşkil etmiyor, radyolojik bir riski de bulunmuyor. Sorun, bu tip mühimmatın atılmasından sonra etrafa yayılan metal parçacıkları ve bu parçacıkların yaydığı tozlardan kaynaklanıyor. Uzmanlar, patlamalar sonucunda olusan 1 ile 5 mikron çapındaki uranyum parçacıklarının insan tarafından solunduktan sonra ciğerlere yerleştiklerini ve akciğer kanseri ve lösemiye yol açabilecekleri görüşünü savunuyorlar
       Uzman doktorlar, sulandırılmış uranyumun böbrekler üzerinde kimyasal zehirlenmeye yol açma olasılığının yüksek olduğunu da söylüyorlar.
       
BM DE ARAŞTIRIYOR
       Balkan Sendromu, operasyonlar sırasında Kosova’da bulunan bazı Avrupalı askerlere kanser teşhisi konulmasıyla ortaya çıktı. Ancak esas dramın Kosova ve boögedeki halk içinde yaşandığı artık gizlenmiyor. Birlesmiş Milletler’e (BM) bağlı bir uzman ekibin geçen kasım ayında bölgeye giderek 11 değişik yerlesim biriminde toprak, su ve bitkiler üzerinde incelemeler yaptığı ve sonuçları subat ayında bir rapor halinde yayınlayacağı açıklandı.
       Irak’a yönelik operasyonlar sonrasında Fransa’da kurulan “Körfez Savaşı Kurbanları Derneği” (Avigolfe) ise bugun yaptığı bir açıklamada, sulandırılmış uranyum içerikli mühimmati üreten ABD, Fransa ve İngiltere’yi “olayları ortbas etmekle” suçladı.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları