Home page
Haber Menüsü


Fransa’da Balkan sendromu şoku
NATO’nun Yugoslavya harekatı sırasında Balkanlar’da görev yapan dört Fransız askerinin lösemi olduğu belirlendi.
Paris
ASSOCIATED PRESS
4 ocak— Fransa Savunma Bakanı Alain Richard Kosova harekatı sırasında görev yapan tüm Fransız askerlerinin kontroldan geçirilmesini istedi. Richard, gelecek salı yapılacak NATO siyasi komite toplantısında konunun gündeme gelebileceğini söyledi. Fransa Savunma Bakanlığı sözcüsü Jean-Francois Bureau da hastalanan askerlerin sağlık durumunun kontrol altında olduğunu söyledi.

   
 
       
    MSNBC News "Balkan Sendromu" 6 askeri öldürdü
MSNBC News Kosova'daki Türk askerleri temiz
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Geçtiğimiz hafta İtalya Bosna ve Kosova harekatı sırasında görev yapan askerlerin 30’unda uranyuma bağlı hastalıkların çıkması üzerine zoruşturma başlatmıştı. Hastalanan askerlerin 12’si kansere yakalandı, 5’i de lösemiden öldü.
       NATO Kosova’da hava harekatına katılan Amerikan uçaklarında zayıflatılmış uranyum bulunduğunu kabul etti.
       Bunun üzerine NATO’nun Avrupalı müttefikleri askerlerin tehlikeli derecede radyasyona maruz kalıp kalmadıklarını belirlemek için kontrollara başladılar. İspanya Balkanlar’da 1992’den bu yana görev yapan 32 bin askere test uygulanacağını açıkladı. Finlandiya, Portekiz, Türkiye ve Yunanistan da askerleri kontroldan geçirme kararı aldı.
       Avrupa Birliği (AB) de bu endişelerle ilgili gayrı resmi inceleme başlatacağını açıkladı. AB sözcüsü Jonathan Fall, resmi soruşturmanın başlatılacağını söylemek için henüz erken olduğunu, ancak gayrı resmi olarak bir soruşturmanın yapılacağını söyledi.
       Balkan Sendromu olarak adlandırılan hastalıktan ötürü Kosova savaşı sırasında eski Yugoslavya’da görev yapan 6 İtalyan askerinin şüpheli ölümünün ve Belçikalı ve Portekizli askerlerde de belirtilerinin görülmesinin ardından zayıflatılmış uranyum içeren silahlarla ilgili tartışma başlamıştı.
       AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi de Balkanlar’da görev yapan bazı NATO askerlerinin, ittifakın kullandığı silahlarda zayıflatılmış uranyum bulunması nedeniyle hastalandığı ya da öldüğü yolundaki iddialarla ilgili gerçeğin araştırılmasını istemişti. NATO yetkilileri iddiaları reddederken, Amerikan savaş uçaklarının, Kosova operasyonu sırasında 31 bin adet uranyum içeren top mermisi kullandığı ileri sürülüyor. Amerikan Savunma Bakanlığı, top mermi kalıntılarının önemli bir zarara yol açmayacağını savunuyor.
       Kosova’da görevli 6 İtalyan askerinin kan kanserinden ölmesinden sonra “Balkan Sendromu” adıyla gündeme gelen, ölümlere bölgede NATO’nun kullandığı zayıflatılmış uranyumun (DU) neden olduğu iddiaları AB ve NATO’nun gündemine geliyor.
        AB dönem başkanlığını üstlenen İsveç’in Savunma Bakanı Bjorn von Sydow, “Balkan Sendromu” konusunda Balkanlar’da görev yapan barışgücü askerleri arasındaki hastalık ve ölüm oranınını gösteren raporlara ihtiyaç olduğunu açıkladı.
        Von Sydow, AB içinde bir tıbbi araştırma ekibinin kurulması yolundaki Belçika’nın önerisinin ele alınmasını olumlu bulduklarını ve önerinin 9 Ocak’taki toplantıda tartışılacağını kaydetti.
        NATO yetkilileri de, konunun gelecek hafta, büyükelçiler düzeyinde yapılacak toplantıda ele alınacağını belirtiyorlar.
       
PENTAGON’DAN ZAYIFLATILMIŞ URANYUM KANSER İLİŞKİSİ
        ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada da, zayıflatılmış uranyumlu silahların olumsuz etkileriyle ilgili araştırmaların sonuçlarına göre, zayıflatılmış uranyum ile kanserin bir bağlantısı bulunmadığı belirtildi. Pentagon’un açıklaması, Amerikan bağımsız tıp kurumlarınca da desteklendi. Bu arada, Bosna’daki NATO İstikrar Gücü SFOR, 1992-1995 arasında kullanılan DU içeren mühimmatla ilgili araştırma yaptıklarını, önemli bir risk olmadığını açıkladı. Açıklamada, SFOR’un, SFOR görevlileri ya da sivillerin, DU yüklü mühimmat açısından bir risk üstlendiklerine inanılmadığı belirtildi. Öte yandan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, bugün NATO’dan konu hakkında bilgi istediklerini açıkladı. Papandreu, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Kosova’daki sağlık taramalarında bölgede bir sorun görülmediğini söyledi. Bulgaristan sağlık ekibinin de, durumu incelemek üzere Kosova’ya geldiği bildirildi.
       
ALMANYA: “ALMAN BARIŞGÜCÜ’NDE HASTALIK YOK
        Almanya Savunma Bakanlığı ise bölgede görev yapan Alman askerlerinde “Balkan Sendromu” na dair bir ize rastlanmadığını bildirdi. Bakanlık açıklamasında, “Askerlerin tıbbi muayenesinde Balkan Sendromu’na ilişkin bir hastalığın izine rastlanmamıştır” denildi. Söz konusu muayenenin 1999’dan beri sürdürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, yapılan bütün incelemelerin bağımsız bilimsel kuruluşların araştırmasına sunulacağı kaydedildi. Açıklamada, orduda rastlanan kanser vakalarının, aynı yaş grubundaki halk arasında görülen vakalarla aynı oranda olduğu vurgulandı.
       Öte yandan, Çek Cumhuriyeti’nden bir helikopter pilotunun, geçen yıl Bosna’daki görevinden döndükten kısa bir süre sonra “Balkan Sendromu’ndan öldüğü ileri sürüldü.
        Çek Dnes gazetesinde yayınlanan haberde, Michal Martinak adlı pilotun, görevden dönmesinin ardından kan kanserinden öldüğü belirtildi. Haberde, pilotun, göreve gitmeden önce herhangi bir hastalığının olmadığı ve Çek ordusundaki sağlık birimlerinin, pilotun ölüm nedenini aydınlatmak amacıyla özel bir uzmanlar komisyonu oluşturduğu kaydedildi.
        Balkanlar’da görev yapan 6 İtalyan askerinin kan kanserinden ölmesiyle Kosova savaşında kullanılan zayıflatılmış uranyumun yol açtığı risk gündeme gelmişti.
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları