Home page
Haber Menüsü


Kosova’daki Türk askerleri temiz
 
Genelkurmay Başkanlığı, Türk Birliği’nin güney Kosova’da görev yaptığını, radyasyonun ise kuzey Kosova’da kullanıldığını hatırlattı.   Kosova

 
Burbuçe Ruşiti/ Priştine
NTV
4 Ocak—  Balkanlar’da görev yapan 5 Belçikalı ve ardından 6 İtalyan askerinin operasyonlarda kullanılan uranyum bombalarından yayılan radyasyon nedeniyle hayatını kaybetmesi NATO bünyesinde büyük endişe yarattı. Kosova’ya asker yollayan müttefik ülkeler, bölgede görev yapan askerlerini sağlık kontrolünden geçiriyor. Genelkurmay Başkanlığı da, barış gücündeki Türk Birliği’nden sadece 2 uzmanın tehlikesiz oranda radyasyona maruz kaldığını, diğer askerlerin sağlık durumlarında herhangi bir tehlike bulunmadığını açıkladı.

   
 
       
    MSNBC News "Balkan Sendromu" 6 askeri öldürdü
MSNBC News Fransa'da Balkan sendromu şoku
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Burbuçe Ruşiti

       
       “Körfez sendromundan” sonra şimdi de gizemli hastalık “Balkan sendromu” ortaya çıktı. İlk olarak Balkanlar’da görev yapmış Belçika ve İtalyan barış gücü askerlerinde görülen rahatsızlığın ölümlere neden olması endişeleri arttırdı. NTV’nin aldığı bilgilere göre Kosova Barış Gücü KFOR bünyesinde görev yapan yaklaşık 1000 Türk askerinde böyle bir vakaya rastlanmadı.
       Genelkurmay Başkanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türk tabur görev komutanlığı sorumluluk bölgesinde iki adet uranyumlu mühimmat bulunduğu, bu muhimmatın araştırmasına 2 Türk askeri uzmanın da katıldığı ve bu uzmanlarda tehlikeli olmayan boyutlarda radyasyon etkisi tesbit edildiği belirtildi. Türk Birliği’nin güney Kosova’da konuşlandığı, radyasyonlu mühimmatın ise daha çok çatışmaların yoğun olduğu kuzey Kosova’da kullanıldığının hatırlatıldığı açıklamada, “tüm ölçüm neticeleri temiz çıkmıştır. radyasyona maruz kalan, mühimmat imha uzman timi veya diğer personelimiz bulunmamaktadır. “dendi.
       
“TEHLİKEYE İTALYAN ASKERLERİ MARUZ KALDI”
       Ajanslardan alınan haberler göre Alman Savunma Bakanligi tarafindan yapılan açıklamada Kosova’da görev yapan Alman askerlerinde de, bu tür hastalıklara rastlanmadı. Türk taburu da Alman Tugayı’nın kontrolünde bulunan Kosova’nın güney bölgesinde görev yapıyor. Uzmanlara göre operasyon sırasında bu tür bombaların en fazla kullanıldığı yer İtalyan askerlerinin kontrolünde bulunan Kosova’nın kuzeybatısı oluyar. Bu bölgede de İspanya ve Portekiz askerleri görev yapıyor.
       
HASTALIĞIN NEDENİ
       “Balkan sendromu” adı verilen hastalık Kosova’da NATO operasyonu sırasında kullanılan ve “etkisi azaltılmış uranyum” içeren top mermilerinden kaynaklanıyor. Bağımsız uzmanlara göre radyoaktif toz ilk önce insanın vücuduna yerleşiyor. Hastalığın ilk işaretleri ise birkaç yıl sonra ortaya çıkabiliyor. Ayrıca radyoaktif tozlar, rüzgarla kilometrelerce uzaklara da taşınabiliyor. Rahatsızlık özellikle de lösemi hastalığına neden oluyor.
İtalya NATO’yu göreve çağırdı

       Bazı iddialara göre KFOR bünyesinde görev yapan toplam 13 asker bu gizemli hastalıktan dolayı öldü. Bu haberlerin ardından başta İtalya olmak üzere harekete geçen diğer müttefik ülkeler, askerlerini kontrolden geçiriyor. İspanya birkaç gün önce Balkan ülkelerinde görev yapan askerlerin sağlık kontrolünden geçirdiğini duyurdu. Portekiz ve Finlandiya hükümetleri de Kosova’daki operasyona katılan askerlerini sağlık kontrolünden geçirme yönünde karar aldı.
       
AMERİKA İDDİALARI YANLIŞ BULUYOR
       Öte yandan ajanslara göre, Amerikan Savunma Bakanlığı, top mermi kalıntılarının önemli bir zarara yol açmayacağını ileri sürüyor. Kosova’daki radyasyonla ilgili uluslararası uzmanlardan oluşan ekibin araştırmaları ise şubat ayına kadar sürecek. Alınan bilgilere göre uzmanlar uranyumun bulunduğu yerlerin güvenlik kuşağıyla çevrelenmesinin gerektigini de vurguluyorlar.
       Kosova’daki yerel basın ise halkta panik yaratmamak için konuya pek geniş yer vermiyor. Bu yüzden de sivil halkın radyasyon tehlikesiyle karşı karşıya kalıp kalmadığı henüz tartışılmıyor.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları