Home page
Haber Menüsü


İnternet bankacılığı yaygınlaşıyor
Yeni teknolojileri yakından izleyen bankacılık sektörü, internet üzerinden hizmetlerini geliştiriyor. Bu kapsamda, internet bankacılığı hizmeti veren bankalar artarken, 5 bankanın toplam müşteri sayısı 400 bine yaklaştı.
İstanbul
AA
2 Ocak— Teknoloji kullanımı konusunda Avrupa’daki rakipleriyle yarışan Türk bankacılık sektöründe internet bankacılığı hızla yaygınlaşıyor. Türkiye’de internet kullanıcı sayısının bu yıl sonunda 1 milyon 900 bin kişiye, 4 yıl sonra 15-20 milyona kişiye ulaşacağını dikkate alan bankalar, internet bankacılığı hizmetlerine gittikçe daha fazla ağırlık veriyor.

   
 
       
    MSNBC News Banka genel müdürleri gençleşiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Vakıfbank, Yapı ve Kredi Bankası, İş Bankası, Finansbank ve Pamukbank’ın toplam internet müşteri sayısı 384 bini aştı. Bankacılık işlemlerinde alternatif dağıtım kanallarının payı bazı bankalarda yüzde 60’a çıkarken, internetin bu kanallar içindeki payının da giderek arttığı gözleniyor. Bankacılık sektörü, yaş ortalaması 28 olan internet kullanıcılarını potansiyel müşteri adayı olarak görüyor.
       Bankalar internet bankacılığı hizmetlerini ücretlendirmeyi şimdilik düşünmezken, bazı bankalar pazarın gelişimi ve müşteri alışkanlıklarının belirginleşmesiyle birlikte bunun zorunlu hale gelebileceğini kaydediyorlar.
       
MALİYETLER AZALIYOR
       Müşterilere işlemlerini 24 saat gerçekleştirebilme ve portföylerini 24 saat boyunca kontrol altında tutabilme özgürlügü tanıyan internet bankacılığı, aynı zamanda bankaların işlem maliyetlerini düşürüyor ve şubelerin iş yükünü hafifletiyor. İnternetten gerçekleştirilen işlemlerin maliyeti, şubelerden gerçekleştirilen işlemlerin maliyetinin yüzde 1’i düzeyinde bulunuyor.
       Şubeden yapılan bir işlemin maliyeti yaklaşık 1.07 dolar olurken, telefon bankacılığında bu maliyet yüzde 0.54, ATM’de yüzde 0.27, internet bankacılığında yüzde 0.010 olarak gerçekleşiyor.
       İnternet bankacılığı hizmeti veren 14 bankaya yönelik yaptığı araştırmaya göre, Vakıfbank, Yapı ve Kredi Bankası, Finansbank, EGS Bank, Koçbank, Dışbank internet bankacılığı hizmetini 2000 yılından itibaren vermeye başladı.
       Vakıfbank: Internet bankacılığı hizmetine 1 Mart 2000 tarihinde www.vakifbank. com.tr adresinde başlayan Vakıfbank, bu yıl 100 bin müşteriye internet erişim paketi sundu.
       Banka müşterilerine internet servis sağlayıcı hizmetini kısa bir süre sonra vermeye başlayacağını, bu amaçla TR-WEB’i bünyesine kattığını belirten Vakıfbank yetkilileri, müşterilerin Web hosting, internet erişim kolaylığı, elektronik ticaret kolaylığı, teknik destek ve danışmanlık gibi hizmetler alacağını kaydettiler.
       Yapı Kredi Bankası: İnternet bankacılığı hizmetlerine 15 Ocak 2000 tarihinde itibaren başlayan Yapı Kredi Bankası’nın şu ana kadarki toplam müşteri sayısı 55 bin. Bankacılık hizmetleri içinde tüm alternatif dağıtım kanallarından yapılan işlemlerin sayısı, toplamın yaklaşık yüzde 45’lik bir bölümünü oluşturuyor.
       İnternet bankacılığı hizmetlerini ücretsiz olarak veren Yapı ve Kredi Bankası ücretlendirmeyi de düşünmüyor. Banka, internet bankacılığı uygulaması Teleweb’in uygulamalarının güvenilirliği ile de dünyada ilk kez Arthur Andersen’den “eSure” mührünü alan banka oldu.
       Türkiye İş Bankası: İnternet bankacılığı uygulamasını 1997 yılında ilk başlatan bankalardan biri olan İş Bankası’nda internet bankacılığından yararlanan müşteri sayısı toplamı 129 bin 417 kişi, yıllık işlem hacmi de 8.562 trilyon lira. İşlemlerin yüzde 7’si interaktif bankacılık kanallarından yapılan İş Bankası’nda bu hizmetlerin ücretlendirilmesi şimdiki aşamada düşünülmüyor.
       İş Bankası yetkilileri, gelecekte sadece bankacılık işlemleri değil tüm işlemlerin internet üzerinden yapılacağını, internetin öneminin cep telefonlarını da içine alacak şekilde süreceğini belirtiyorlar.
       Osmanlı Bankası: İnternet bankacılığı uygulamasına 6 Temmuz 1998 tarihinde başlayan Osmanlı Bankası’nda gerçekleştirilen bankacılık hizmetlerinin yüzde 20’si internet şubesinden yapılıyor.
       Osmanlı Bankası Alternatif Dağıtım Kanalları Birim Müdürü Yakup Doğan, işlem hacmi açısından piyasadaki ilk 5 banka arasında yeraldıklarını söyledi. Kısa vadede bu hizmetlerin ücretlendirilmeyeceğini belirten Doğan, ancak pazarın gelişimi ve müşteri alışkanlıklarının belirginleşmesiyle birlikte ücretlendirmenin zorunlu hale gelebileceğini öngördüklerini ifade ediyor.
       Finansbank: İnternet bankacılığı hizmetine 17 Mayıs 2000 tarihinde başlayan Finansbank’ın toplam müşteri sayısı 20 bin kişiye, aylık işlem hacmi aylık 25-30 trilyon liraya ulaşıyor. Finansbank’ın alternatif kanallarından yapılan parasal işlemlerin meblağ olarak yüzde 70’i internet bankacılığından gerçekleşiyor. Parasal olmayan işlemlerin ise yüzde 60’ı internet bankacılığından yapılıyor. Finansbank, internet bankacılığını ücretsiz sunuyor.
       Pamukbank: İnternet şubesini Ekim 1998 tarihinden itibaren hizmete sokan Pamukbank’ta yaklaşık 80 bin kişi işlemleri için internet şubesini tercih ediyor. Pamukbank’ta işlemlerin yüzde 40’ı şubeden, yüzde 60’ı da alternatif dağıtım kanallardan yapılıyor ve her geçen gün bu oran alternatif dağıtım kanalları lehine artıyor. Internet şubesinde en çok gerçekleşen işlemler arasında havale, EFT, kredi kartı, fatura ödeme ve yatırım işlemleri yer alıyor.
       Akbank: 21 Haziran 1999 tarihinde internet bankacılığı hizmeti vermeye başlayan Akbank, bu hizmelerini Haziran 2000 tarihinden itibaren internet bankacılığı bireysel ve ticari internet şubesi olarak iki ayrı kanaldan sürdürüyor. Akbank bu hizmetten dolayı müşterilerden ücret, komisyon gibi adlar altında herhangi bir masraf almıyor.
       TEB: 1 Eylül 1999 tarihinde internet bankacılığı hizmetine başlayan Türk Ekonomi Bankası müşterileri de para çekme ve yatırma dışında tüm işlemlerini internet üzerinden yapabiliyor. Telepati Internet Şubesinden müşterilerin hizmetine sundukları bankacılık işlemlerinden yasal komisyonların dışında hiçbir ücret talep etmeyen TEB, stratejik olarak internet bankacılığı hizmetlerini ücretlendirmeyi düşünmüyor.
       EGS Bank: EGS Bank ise 8 Mart 2000 tarihinde “webbank” ismi ile internet bankacılığı hizmeti vermeye başladı. Internet şubelerini kullanan müşterilerin, bu şubelerin sağladığı kolaylık ve hıza alıştıklarını ve kalıcı müşterileri haline geldiğini ifade eden EGS Bank yetkilileri, internet bankacılığı üzerinden yapılan işlemlerden gelecekte de bir ücretlendirmenin yapılmayacağını kaydediyorlar.
       Koçbank: İnternet bankacılığı Koçbank’ta 12 Mart 2000 tarihinde hayata geçirildi. e-koçbank adını alan bu hizmet, geçen 9 aylık sürede Koçbank müşterilerinin yüzde 8’inin kullandığı ve tüm bireysel bankacılık hizmetlerinin verildiği bir dağıtım kanalına dönüştü. Koçbank da bu hizmetlerin tamamını müşterilerine ücretsiz sunuyor.
       Garanti Bankası: Türkiye’de internet bankacılığına ilk başlayan bankalardan biri olan Garanti Bankası, Temmuz 1997’de internet şubesini kullanıma soktu. Bankada gerçekleştirilen para çekme dahil tüm işlemlerde şubesiz kanalların oranı, yıl sonu itibariyle yüzde 60. Aralık 2000 itibari ile internet şubesinden yapılan işlemlerin para çekme dahil tüm işlemlere oranı yüzde 17 olarak gerçekleşti.
       Demirbank: 9 Ağustos 1999 tarihinde internet bankacılığına başlayan Demirbank’ın tüm bankacılık işlemlerinin ortalama yüzde 5’i internet şubesi DemirNet üzerinden yapılıyor. Banka yetkilileri, bu hizmeti ücretlendirmeyi düşünmediklerini, ancak piyasa koşullarına göre ilerleyen zamanlarda ücretlendirmenin gündeme gelebileceğini belirtiyorlar.
       Diğer bankalar: Dışbank da geçtiğimiz günlerde www.disbank.com.tr adresi üzerinden internet bankacılığı hizmeti vermeye başladı. Esbank ise şube ötesi bankacılık kanallarından internet sitesi EsNet’i doğru ve hızlı bilgi akışı için yeniden donattı. Öte yandan, Kentbank ve Sitebank da internet bankacılığı hizmetini yakın dönemde devreye sokacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları