Home page
Haber Menüsü


Kemal Sunal  
Kemal Sunal, "Balalayka" filminin çekimlerine giderken kalp krizi geçrimişti
2000 yılında kaybettiklerimiz
Geride bıraktığımız 2000 yılında, pek çok ünlü sanatçı hayata veda etti
İstanbul
AA
 
    31 Aralık —  2000 yılı, Türk sanat dünyası için adeta bir yaprak dökümüydü. Sinema ve sanat yönetmenliğinden dekor ve prodüksiyona kadar birçok alanda Türk Sineması’na 41 yıl hizmet veren Sohban Koloğlu’nun 8 Ocak’ta hayata gözlerini yumması, ilk kayıp oldu. Onu, 15 Ocak’ta tiyatro sanatçısı Nezihe Becerikli’nin vefatı ve diğerleri izledi...  

   
 
       
    MSNBC News Türkiye'de sinemanın bir yılı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İşte 2000 yılında kaybettiğimiz ünlülerden bazıları:
Denizli şivesi ile hafızalardan çıkmayan Türk Halk Müziği sanatçısı Özay Gönlüm, 60 yaşında solunum yetmezliği nedeniyle 1 Mart 2000’de yaşamını yitirdi.

       
       Özay Gönlüm: Denizli şivesi ile hafızalardan çıkmayan Türk Halk Müziği sanatçısı Özay Gönlüm, 60 yaşında solunum yetmezliği nedeniyle 1 Mart 2000’de yaşamını yitirdi. Babası Denizlili olan Gönlüm, 1940 yılında Erzincan’da doğdu. Müziğe 5 yaşında başlayan sanatçı, 1950’li yıllarının sonunda sahneye çıktı. 1973’ten itibaren 10 yıl süreyle İzmir Fuarı’nda sahne alan Gönlüm, “Denizli’nin Horozları”, “Çöz De Al Mustafa Ali”, “Asmam Çardaktan” ve “Cemile’nin Gezdiği Dağlar Meşeli” şarkılarıyla gönüllerde taht kurdu. Gönlüm, icat ettiği “Yaren” adlı üçlü sazı ile hafızalarda yer etmişti.
       
       Hayati Hamzaoğlu
: Yaklaşık 11 yıl akciğer kanserine karşı yaşam mücadelesi veren Hamzaoğlu, 14 Nisan 2000’de öldü. Türk Sineması’nın “kötü adamı” olan Hamzaoğlu, 1933 yılında Trabzon’da dünyaya geldi. 1953 yılından itibaren sinemayla iç içe yaşayan sanatçı, sayısı 200’ü aşan filmlerinde ilk ödülünü Adana Altın Koza Film Şenliği’nde, “psikopat köylü” tiplemesiyle “Kuyu” adlı filmdeki rolüyle kazandı. “Seyit Han”, “Bir Çirkin Adam” ve “Tatar Ramazan” adlı filmleriyle de ödüle layık görülen Hamzaoğlu, ayrıca, 36. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü” almıştı.
       
       Mina Urgan: “Bir Dinozorun Anıları” ve “Bir Dinozorun Gezileri” adlı kitaplarıyla en çok okunan yazarlar arasında yer alan Urgan (85), 15 Haziran 2000’de kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybetti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde yıllarca İngiliz Edebiyatı dersi veren ünlü yazar, Thomas Malory, Henry Fielding, Balzak ve Shakespeare’nin çevirilerini yaptı. Urgan, “Elizabeth Çağı Tiyatrosu’nda Soytarılar”, Thomas More ve Shakespeare üzerine 2 cilt kitap yazdı. “Shakespeare ve Hamlet” adlı incelemesi de 1984 yılında yayınlanmıştı.
       
       Kemal Sunal: “Canım hiç gitmek istemiyor, ama mecburum” diyerek “Balalayka” filminin çekimlerine gitmek üzere bindiği uçakta kalp krizi geçiren Türk Sineması’nın “İnek Şaban”ı, 3 Temmuz 2000’de vefat etti. 1944 yılında İstanbul’da doğan sanatçı, 1 yıl Kenter Tiyatrosu’nda çalıştıktan sonra 1973 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği bir filmle sinemaya transfer oldu. Hayatı boyunca 82 filmde rol aldı. “Çöpçüler Kralı”, “İyi Aile Çocuğu”, “Şark Bülbülü”, “Propaganda”, “Davaro”, “Kapıcılar Kralı”, “Hababam Sınıfı”, “Zübük” ve “Şabanoğlu Şaban” filmlerinden sadece birkaçı.
Cenk Koray

Cenk Koray
       
       Cenk Koray: TRT eski sunucularından, Beşiktaş Jimnastik Kulübü eski Basın Sözcüsü, gazeteci-yazar Koray, kalp krizi sonucu 23 Temmuz 2000’de hayatını kaybetti. Koray’ın, “Kuran, İslamiyet, Atatürk ve 19 Mucize” adlı kitabı da bulunuyordu.
       
       Güzin Özipek: 1925 yılında İstanbul’da doğan Özipek, Tiyatro yaşamına Muammer Karaca Tiyatrosu’nda “Adnan Bey Duymasın” adlı oyunla başladı. Sanatçının asıl tanınmasını sağlayan rolü “Bizimkiler” adlı televizyon dizisindeki “babaanne” tiplemesi oldu. Özipek, 12 Ağustos 2000’de hayata gözlerini yumdu.
       
       Selim Naşit Özcan: 3 yıl pankreas kanseriyle savaşan tiyatro ve sinema sanatçısı Özcan, “Komik Naşit”in oğlu olarak 1928 yılında gözlerini dünyaya Şehzadebaşı Millet Tiyatrosu’nda açtı. Çocukluğu kardeşi Adile Naşit ile tiyatro kulislerinde geçti. İlk kez 1945’te Muammer Karaca Tiyatrosu’nda sahneye çıkan Naşit, 55 yıl sahnede kaldı. “Her Şey Çok Güzel Olacak” filminde canlandırdığı “aksi baba” rolüyle “en iyi yardımcı erkek oyuncu” ödülünü kazandı. Ünlü sanatçı, 17 Ağustos 2000’de aramızdan ayrıldı.
       
       Yıldırım Gürses: 1965 yılında Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği “Altın Mikrofon Şarkı Yarışması”nı kazanarak müzik dünyasına adım atan Gürses, 350’yi aşkın Türk Sanat Müziği bestesine imza attı. “Mevsimler Yas Tutup, Güller Ağlasın”, “Gençliğe Veda” ve “Son Mektup” gibi sevilen çok sayıda şarkısı bulunan Gürses, 18 Kasım 2000’de 61 yaşında kalp krizi sonucu vefat etti.
Ahmet Kaya

Ahmet Kaya
       
       Ahmet Kaya: 1985 yılında yaptığı “Ağlama Bebek” ile müzik serüvenine başlayan Kaya, 16 albüme imza attı. “Acılara Tutunmak”, “Şafak Türküsü”, “Yorgun Demokrat”, “Adı Bahtiyar”, “Yıldızlar” “Yakamoz” ve “Sevgi Duvarı”, Kaya’nın şarkılarından bazıları. 4 Ayrı davadan toplam 32 yıl hapis istemiyle yargılanan Kaya, 16 Kasım 2000’de Paris’te öldü. Ahmet Kaya’nın cenazesi, Yılmaz Güney’in de bulunduğu Pere-Lachaise Mezarlığı’na defnedildi.
       Türk sinemasının kaybettiği sanatçılar arasında, Sevim Çağlayan, Ekrem Dümer, grafik sanatçısı Mengü Ertel, yönetmen Nejat Saydam, karikatür dünyasında “mıstık” lakabıyla ün yapan Mustafa Eremektar, “İner misin, Çıkar mısın” adlı yarışma programıyla ünlenen Boran Kaya, Türk Sineması’nın “Ergun Abisi” Ergun Köknar, “Bir Demet Tiyatro’nun “Tombalak”ı Gürdal Tosun, sinema yönetmeni Nejat Saydam da yer alıyor. Milenyumun son yaprak dökümü ise, 23 Aralık’ta geçirdiği kalp krizi sonucu 44 yaşında yaşama gözlerini yuman yönetmen Eser Zorlu ile oldu.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları