Home page
Haber Menüsü


Sezer’in mesajında laiklik vurgusu
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yayımladığı Ramazan Bayramı mesajında, Türk ulusunun en güzel erdemlerinden birinin dayanışma ve yardımlaşma duygusu olduğunu belirtti. Sezer, dayanışmanın ‘Türkiye’nin parlak geleceğinin de güvencesi olacağını’ kaydetti.
Ankara
AA
26 Aralık— Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, dini bayramların, kardeşlik, dostluk, hoşgörü duygularının daha da güçlendiği, toplumsal yaşamda iyimserliğin, barışın ve huzurun egemen olduğu özel günler olduğunu vurguladı.

   
 
       
    MSNBC News Liderlerin bayram ve yine yıl mesajları
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Birlik ve dirliğin, hoşgörü ve sevginin simgesi olan bayramlarda düşmanlıkları, dargınlıkları bir yana bırakarak dostluklara yönelmek ve ortak değerlere sahip çıkarak, bunları gelecek kuşaklara aktarmak gerektiğini kaydeden Sezer, “kırgınlıkları unutturan ve insanları sevgiye, saygıya, hoşgörüye çağıran bu günlerde, en büyük dileğimiz, ülkemizin, istikrar, huzur, barış ve gönence kavuşarak, gelişme ve kalkınmasını sürdürmesidir” dedi.
       Sezer, tarih boyunca çeşitli uygarlıklara yurt olmuş, beşiklik yapmış Anadolu’nun, toplumsal ve kültürel yönden bir mozaik olduğuna işaret ederek, bu uygarlıkların kaynaşmasından doğan kültürel çeşitliliğin, Türkiye’yi diğer ülkelerden farklı kılan önemli bir zenginlik olduğunu vurguladı.
       
DİN VE FELSEFENİN KÖKENİ
       Sezer, “bu zenginliğin değerini bilmeli, güzel ülkemizde hoşgörü içinde ve kardeşçe yaşamalıyız. ‘İnsan insanın kurdudur’ özdeyişinin doğru olmadığını ortaya koyabilmek için çaba göstermeliyiz” ifadesini kullandı.
       Cumhurbaşkanı Sezer, bütün dinlerin ve felsefi düşünce sistemlerinin temelinde, ‘insan, yalnızca insan olması nedeniyle önemli bir varlıktır’ düşüncesinin yattığını belirtti.
       Düşünebilme yeteneğiyle yeryüzündeki diğer varlıklardan ayrılan insanın, yine bu nedenle hem kendisine hem içinde yaşadığı topluma ve tüm insanlığa karşı sorumluluklarının bulunduğuna işaret eden Sezer, bu sorumlulukların yerine getirilmesinin insanı diğer canlılardan ayıran önemli bir fark olduğunu kaydetti. Sezer, “sorumluluklarını yerine getirmesi herkesin ödevidir” dedi.
“Laik devlet yapısının benimsenmesi, Türk Ulusu’nun, büyük Atatürk’ün önderliğinde çağdaşlık yolunda attığı en önemli adımlardan biridir. Dünya yaşamını din kurallarının etkisinden kurtarıp bilim ve aklın egemenliğine bırakan laiklik ilkesi, çağdaşlaşmanın vazgeçilmez öğesidir. Burada bir konuyu özellikle vurgulamakta yarar görüyorum: Demokrasinin temelini oluşturan laiklik ilkesi olmadan, din ve vicdan özgürlüğünden kesinlikle söz edilemez. Laiklik, tüm özgürlüklerin olduğu gibi, din ve vicdan özgürlüğünün de güvencesidir.”
AHMET NECDET SEZER
Cumhurbaşkanı
       
“LAİKLİK, GÜVENCEDİR”
        Türkiye Cumhuriyeti’nin, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Sezer, şöyle devam etti:
       “Laik devlet yapısının benimsenmesi, Türk Ulusu’nun, büyük Atatürk’ün önderliğinde çağdaşlık yolunda attığı en önemli adımlardan biridir. Dünya yaşamını din kurallarının etkisinden kurtarıp bilim ve aklın egemenliğine bırakan laiklik ilkesi, çağdaşlaşmanın vazgeçilmez öğesidir.
       Burada bir konuyu özellikle vurgulamakta yarar görüyorum: Demokrasinin temelini oluşturan laiklik ilkesi olmadan, din ve vicdan özgürlüğünden kesinlikle söz edilemez. Laiklik, tüm özgürlüklerin olduğu gibi, din ve vicdan özgürlüğünün de güvencesidir.
       Cumhuriyet yönetiminin sağladığı barış ve huzur ortamında bugün, tüm yurttaşlarımız din ve vicdan özgürlüklerini rahatça kullanabilmekte, dinimizin gereklerini yerine getirebilmektedir. Herkesin bunun değerini iyi bilmesi, barış ve huzur ortamının korunması için sorumluluk üstlenmesi temel önceliğimiz olmalıdır.
       Atatürk’ün çağdaş ve dinamik bir yapıyla kurduğu laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayalı bir hukuk devletidir. Böylece devlete yurttaşlık bağı ile bağlı olan herkese, temel insan haklarından eşit biçimde yararlanarak yaşamını sürdürme olanağı tanınmıştır. Devletin varlığı ve Anayasamız, bu hakların en büyük güvencesidir.
       Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm yurttaşları yasalar önünde eşittir. Cumhuriyet yönetimi, bu ülkede yaşayan herkese sahip çıkmış, insanımızı çağdaş dünyanın değerleriyle tanıştırmıştır. Bugün ülkemizin çağdaşlık savaşımındaki en büyük güvencesi, Atatürk ilke ve devrimlerinin yol göstericiliğinde Cumhuriyet’i her koşul altında koruma ve yaşatma kararlılığındaki yurttaşlarımızdır.”
       
“DAHA GÜZEL BİR TÜRKİYE İÇİN”
       Cumhurbaşkanı Sezer, demokratik, laik niteliğini her koşulda koruma başarısını göstermiş, ama aynı zamanda evrensel değerleri de benimsemiş çağdaş bir Türkiye ülküsünün tüm yurttaşların ortak amacı olduğunu kaydetti. Sezer, “ulus ve devlet olarak, her alanda büyük dönüşümlerin yaşandığı günümüzde en önemli görevimiz, geleceğe en iyi biçimde hazırlanmak, çocuk ve gençlerimize övünecekleri bir ülke bırakmak olmalıdır. Cumhuriyetimizin geçen 77 yıl içindeki kazanımları, benimsediğimiz evrensel değerler ve ülkülerimiz, geleceğe iyimserlikle bakmamızı sağlamaktır” dedi.
       Türkiye’nin, ulusu ve ülkesiyle bölünmez bir bütün olarak, birlik ve dirlik içerisinde sonsuza kadar yaşayacağını belirten Sezer, “bu amacın gerçekleştirilmesi, aynı zamanda geçmişten devraldığımız ortak sorumluluğumuzdur. Türk ulusu olarak hepimiz ortak bir geleceğe inanıyor, daha güzel bir Türkiye için çaba harcıyoruz” dedi.
       
“AYRIMCILIĞI YADSIMALIYIZ”
       Türk ulusunun en güzel erdemlerinden birinin dayanışma ve yardımlaşma duygusu olduğunu kaydeden Sezer, şunları kaydetti:
       “Türk ulusu, bu sayede karşılaştığı büyük sıkıntılardan birlik içinde, daha da güçlenerek çıkma başarısını göstermiştir. Birlik ve dirliğimizi korumamız, yardımlaşma ve dayanışmamızı her koşul altında sürdürmemiz, Türkiye’nin parlak geleceğinin de güvencesi olacaktır.
       Her şeyden önce, ayrımcılığı yadsımalı ve birbirimizi olduğu gibi kabul etme olgunluğunu göstermeliyiz. Yaşamın her alanında çatışma yerine uzlaşmayı, kavga yerine hoşgörüyü, karanlık yerine aydınlığı seçmeliyiz. Bu değerleri yaşama geçirebildiğimiz oranda başarı da bizimle olacaktır.
       İnanıyorum ki Türkiye önümüzdeki dönemde, tarihin ve coğrafyanın önüne çıkardığı fırsatları en iyi biçimde değerlendirecek ve halkımızın hakettiği güzel günlere mutlaka ulaşacaktır.”
       Yurt içinde ve dışındaki tüm yurttaşların, Kıbrıs’taki soydaşların, Türk ve İslam dünyasının Ramazan Bayramı’nı kutlayan Sezer, Bayram’ın Türk ulusu, Türkiye, dünya ve tüm insanlığa barış, kardeşlik ve huzur getirmesini diledi.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları