Home page
Haber Menüsü


2000’in yıldızı gen haritası
Science dergisi 2000 yılında, bilime damgasını vuran gelişmeleri belirledi. Çeşitli canlıların gen haritasının çıkarılmasıyla ilgili araştırmalar tartışmasız ilk sıraya oturdu
ASSOCIATED PRESS
    22 Aralık —  Amerika’nın ünlü bilim dergisi Science, insanlar, bitkiler ve hayvanların gen haritasının tamamlanmasına yönelik çalışmaları, ’2000 yılının en önemli gelişmesi’ seçti. Her yıl sonunda bilim alanındaki en önemli 10 gelişmeyi belirleyen derginin diğer tercihleri arasında, Mars gezeginindeki buluşlar, plastiğe iletkenlik kazandırılması ve 1.7 milyon yaşındaki fosilin bulunması da yer aldı.  

   
 
       
    MSNBC News 2000 tıbba damgasını vurdu
MSNBC News Nobel Fizik ve Kimya ödülleri verildi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Science dergisinin geleneksel hale gelen bilim alanındaki en önemli gelişmeler değerlendirmesi, derginin bugün çıkan sayısında yer aldı. Editörlerin tercihi, beklendiği gibi gen haritası çalışmaları oldu. Dergide, “Çeşitli organizmaların genetik haritalarının tamamlanması, son on yılın hatta yüzyılın en önemli gelişmesidir” denildi. Science, ‘bu gelişmenin içinde yaşadığımız dünyaya bakışımızı da değiştirebileceğini’ vurguladı.
       Dergi, meyve sinekleri, bitkiler, fareler, kurtlar, bakteriler ve insanların genetik kodlarının derlenmesine yönelik endüstiriyel çaplı girişimlerin biyoloji bilimini ön plana çıkardığına dikkat çekti. Mayıs ayında araştırmacıların insanın gen haritasını tamamladığını ve ağustos ayında da 4 milyar çift DNA’nin arşivlendiğini hatırlatan dergi, yeni tekniklerin ve kamu kuruluşları ile özel sektör arasındaki işbirliğinin bu başarıyı getirdiğini vurguladı.
       
DİĞER ÖNEMLİ GELİŞMELER
       Science dergisinin belirlediği 2000 yılının diğer önemli gelişmeleri ise şöyle; (dergi diğer gelişmeler için özel bir önem sırası belirlemedi)

       - Gürcistan’da bulunan, insanların Afrika’da evrim geçirdikten sonra diğer coğrafyalara yayıldığı teorisini doğrulayan 1.7 milyon yaşındaki fosilin bulunması. Bu kafatası, insanın atalarının Afrika’da yaşadığını gösteriyor.
       -
Plastiğe iletkenlik kazandıran gelişme. Bu gelişme, ucuz organik moleküllerin bilgisayar, cep telefonu, lazer ve diğer elektronik cihazların bileşenlerinin üretiminde kullanılmasına yönelik bir adım olarak görüldü. Bu buluş, Nobel Kimya ödülünü de almıştı.
       - Hücrenin protein deposu olarak bilinen ribozomların ilk moleküler haritasının açıklanması. Bu gelişme, RNA’nın (ribonükleik asit) yapısının daha iyi anlanmasına ve hastalıkları ölmeyecek yeni ilaçların geliştirilmesine yol açabilir.
       - Mars’ta bir zamanlar su bulunduğunu ortaya koyan araştırmalar. Bilim adamları, suyun varlığının Kızıl Gezegen’deki yaşam ihtimalini artırdığı görüşünde. Ayrıca bazı kayalardan alınan görüntülerde, gezegende bir zamanlar göl olduğu ihtimali de ağırlık kazandı.
Mars'ta bir zamanlar su bulunduğuna dair kanıtlar yaşam ihtimalini güçlendirdi

       
       -NASA’nın ilk defa bir asteroidin yörüngesini dolaşan uzay aracı Near-Shoemaker. Eros asteroidinin etrafını (33 km) altı ay boyunca dolaşan Near-Schoemaker, Güneş Sistemi’ndeki en ilkel maddelerin kimyasal sırlarını tespit etmişti.
       - Yetişkin hücrelerin başka tür hücrelere dönüştürülemeyeceği fikrinin yanlış olduğunu gösteren araştırmalar. Fare ve insanlar üzerindeki araştırmalar, vücudun belli yerlerindeki yetişkin hücrelerin kendilerini başka hücre türlerine göre programlayabildiğini gösterdi. Hücrelerle oynama denilen bu süreç kortrol edilebilirse, sağlıklı yetişkin hücreler sakatlık ve hastalık sonucu zedelenen dokuların onarımı için kullanılabilir.
       - Hücrelerdeki kanser, kalp ve şeker hastalığına yol açan proteinlerle ilgili araştırmalar.
       - Quantum alanındaki, elektrik alanları ve hareketlerinin yeni tür bilgisayar ve elektrik devreleri yapılmasını sağlayabilecek gelişmeler.
       - Micro dalga dedektörlerle donatılmış balonlar sayesinde evrenin bugüne kadarki en ayrıntılı haritasının tamamlanması. Araştırma sonunda, evrenin düz olduğu ve sonsuza kadar uzayacağı görüşü güçlendi.
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları