Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:18 TS 19 Tem., 2000
John Wolf
John Wolf: 'Top artık Türkmenistan sahasında'
Son söz Türkmenbaşı’nın
Clinton’ın Hazar Bölgesi Temsilcisi John Wolf’a göre Türkmenistan’ın bu günlerde doğalgazını kime satacağını kararlaştırması gerekiyor.
Emine Uşaklıgil/İstanbul
NTV-MSNBC
    14 Mayıs—  “Yapılabilecekler yapıldı, top artık Türkmenistan’ın sahasına geçti.” Başkan Clinton’ın Hazar Bölgesinden Sorumlu Özel Temsilcisi Büyükelçi John Wolf’un bu sözleri, aslında, Türkmenistan doğal gazını Turkiye pazarına ve Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaştıracak projesi konusunda ABD’nin ihtiyatının bir ifadesi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Emine Uşaklıgil

       “Üç Denizin Öyküsü” konferansı nedeniyle Istanbul’a gelen ve görüşlerini ntvmsnbc’ye açıklayan Wolf: “Hazar geçişli doğalgaz boru hattı projesini üstlenmeye aday konsorsiyum masaya son derece cazip bir teklif koymuş durumda” diyor. Wolf, durumu şu çerçevede özetliyor:
* Teklif, getirdiği ticari koşullarla Türkmenistan’ın çıkarlarını fazlasıyla gözetmektir.
* Türkmenistan hedeflediği gibi Türkiye pazarına 16 milyar metre küp ulaştırabilir.
* Türkiye ve ABD bu konudaki tutumları olumlu ve açık. Projeye her anlamda önemli destek sağlanmış, ABD ayrıca finansal destek sağlamaya da hazır olduğunu açıkladığı gibi, projeye siyasi risk sigortasını da vaat etmek suretiyle, projenin olabilirliğini güvence altına almıştır.
       %>
Türkmenistan petrol ve gaz zengini

       
PUTİN’İN KİLİT ZİYARETİ
Anlayacağınız, Türkiye pazarına girme kararı artık Türkmenistan’a kalmış bir karardır
JOHN WOLF
Clinton’ın Hazar Bölgesi Temsilcisi
       Wolf’un vurguladığı gibi, Türkmenistan’ın bu günlerde gazını kime satacağını kararlaştırmak ve bu konuya açıklık kazandırmak konumunda. Rusya Federasyon’una yıllık 50 milyar metre küp gaz vermeyi gündeme getiren Türkmenistan’ın kapasitesi aslında 80 milyar metre küptür.
       Ancak tesislerin bakımsızlığı nedeniyle, önemli bir yatırım yapılmaksızın, yıllık olarak 20 milyar metre küp üretimi aşması olanaksız görünüyor. Türkmenistan’ın bu yaklaşımı, Türkmenistan-Türkiye-Avrupa doğalgaz boru hattı projesini ciddi bir belirsizliğe sokmuştur.
       Böylece, Türkiye ile yaptığı anlaşma uyarınca, yıllık olarak 16 milyar metre küp gaz taahhüt eden Türkmenistan’ın bu taahhütü yerine getirebilmesi ciddi tereddüt konusu olmuştur.
       Türkiye’nin ve ABD’nin bu günlerde Türkmenistan’a yaptıkları telkin, Hazar doğal gaz boru hattı konusundaki kararı Başkan Putin’in 19 Mayıs tarihinde planlanan Türkmenistan ziyaretinden hemen sonra vermesi yolunda.
       Türkmenistan’ın Istanbul’daki üç günlük konferansa temsil edilmemiş olması, projeye karşı koyduğu mesafenin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Azerbaycan ve Türkmenistan’ın Türkiye gaz pazarı için yarıştıkları bu dönemde, Aliyev ve Niyazov arasındaki kişisel gerginlik projeyi zora sokan ek bir faktör.
       Niyazov’un üç kez Aliyev’in telefonlarına yanıt vermemesi ve ancak Aliyev’in kendisini yaş günü nedeniyle kutlamak için aradığında telefona gelmesi, gerginliğin ne kadar kişisel bir düzeyde olduğunun bir göstergesi.
       Wolf ise, Trans Hazar’ın durumunu şöyle özetliyor: “Anlayacağınız, Türkiye pazarına girme kararı artık Türkmenistan’a kalmış bir karardır”.
       
Putin doğalgaz seferinde

       
BAKÜ CEYHAN YOLDA
       Buna karşı, Wolf, Bakü-Tiflis Ceyhan boru hattı konusunda son derece iyimser. Wolf’a göre, Bakü Tiflis Ceyhan’ın rantabl durumu getirecek petrol miktarının henüz sağlanmamış olması kolaylıkla aşılacak bir sorun.
       Wolf, Hazar kıyıdaş ülkeleri arasında süreglen sınır sorununu da önemsemiyor. “Geçiş ile de boru hattı ile yapılması zorunlu değil. Bir kıyıdan öbürüne salla geçiş de mümkün, sanıldığı kadar da pahalı değil” diyor. Beklentisi, sponsor grubunun kısa bir süre içinde bir araya gelmesi, petrol tahhütlerini toplaması ve finansmanın sağlanması ile Bakü Tiflis’in gerçekleşmesi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları