Home page
Haber Menüsü


Düşlerin Efendisi
 
“Quills”, sadizimin babası olarak tanınan Marquis de Sade’ın akıl hastanesinde geçirdiği son yıllarını anlatıyor.  

 
NTV-MSNBC
16 Şubat—  Yaklaşık iki asırdır fikirleri tartışılan Marquis de Sade, 1999 yılında Fransız yönetmen Benoit Jacquot’in “Sade” adlı filmiyle beyazperdede boy göstermişti. Ünlü markinin hayatı yapımcılara malzeme yaratmaya devam ediyor. Bu defa kamera arkasındaki isim Philip Kaufman ve filmin adı “Quills-Düşlerin Efendisi”... Film, en iyi erkek oyuncu, sanat yönetimi ve kostüm dallarında Oscar’a aday gösterilmiş durumda...

   
 
       
    MSNBC News Hazzın aykırı adı: Marquis de Sade
MSNBC News "Düşlerin Efendisi" için ne dediler?
MSNBC News 4 yeni filmle zengin bir hafta
MSNBC News Filmler, sinemalar, seanslar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       “Quills”, Sade’ın hayal ürünü olduğunu anladığımız çarpıcı bir kafa kesme sahnesiyle başlıyor. Bir hücrede kapalı tutulan Marquis de Sade (Geoffrey Rush), film boyunca hastanenin idarecisi hayırsever rahip (Joaquin Phoenix) tarafından, doğru yola çağırılıyor. Sade, sürekli kitaplar yazıyor ve yasak oldukları için de doğal olarak Fransa’daki herkes bunları okumak istiyor.
       Ve okuyorlar da... Bir çamaşırcı kadının (Kate Winslet) yardımıyla Sade onları gizlice dışarı ulaştırıyor ve yayınlatıyor. Herkese ulaşan bu kitaplar, elbette ki imparatorun gözünden kaçmıyor. Napoleon, Sade’ı tedavi etmesi için Dr. Royer-Collard’ı (Michael Caine) hastaneye gönderiyor. Böylece Sade ile doktor arasında günlerce süren işkence sahneleri başlıyor. Sade hücresinden yazı takımları da alınınca çareyi, kendi kanıya yatağa yazmakta buluyor.
       
       ALTERNATİF KÜLTÜRÜN SİMGESİ
       
Goeffrey Rush

Geoffrey Rush
       Hollywood’un başarılı aktörlerinden Geoffrey Rush, “Quills” filminde Sade’ı canlandırmış olmaktan oldukça memnun. Tüm nesillerin Sade’ı okuması gerektiğini söyleyen Rush, sadizimle 60’ların sonu, 70’lerin başında tanışmış. Sade için “Kültür karşıtı simgelerimizden biriydi” diye konuşan Rush, o dönemde tüm arkadaşlarının onun kitaplarını okuduğunu söylüyor: “Yeni yeni başlayan cinsel özgürlük akımı için seçilebilecek en iyi kahramandı.”
       Sade’ın ününü nasıl koruduğu sorusuna da şöyle cevap veriyor ünlü oyuncu:
       
       “Birincisi, yazıları hala zehirli, sapkın ve ilgi çekici. Ama sanırım insanlar onun ironisini daha çok seviyor. Anlattıkları, çağımızın semptomlarından sayılabilir. Kısa zamanda çok fazla değişim yaşanıyor ve insanlar artık ahlaki değerlerini kaybediyorlar. Fransız İhtilali’nde olan şeylerle kıyaslayabiliriz şu aralar yaşadıklarımızı; Sade hala bizim için bir şeyler yapabilir.
       


Kate Winslet
       İkincisi ise Sade, popüler bir kahramandı. Hiçbir şey yazmasa bile cinsel eğilimleri yüzünden kazandığı ünü, bizi etkilemeye yeterdi. Günümüzde yaşadıklarımızdan çok da farklı değil aslında. Haber değeri taşıma sınırını geçen herkesin özel hayatını gözler önüne seren bir medya... De Sade, aynı böyleydi yaşadığında.”
       
       Geoffrey Rush, 220 yıl önce yaşamış olan Sade’ın milenyumun adamı olabileceğini düşünüyor. “Geçen yıl “milenyumun adamı” listelerinde Sade’ın adını gördünüz mü? En büyük müzisyen kim Mozart mı Ricky Martin mi?”. Yaşadığı çağda Sade’ın da olmasını istediğini söyleyen Rush, Marki’nin insanlığın iki keskin ucunun kahinliğini yaptığını söylüyor.
       
ETKİLEYİCİ OYUNCU KADROSU
       
       Filmin yönetmeni Philip Kaufman “Invasion of the Body Snatchers”, “Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği”, “Henry & June” ve “Rising Sun” ile tanınıyor. Filmde, “Shine” ile En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanan Geoffrey Rush, “Titanic” ile ünlenen Kate Winslet, “Gladyatör”ün En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscarı’na aday gösterilen ‘kötü’ imparatoru Joaquin Phoenix ve son olarak “Cider House Rules” ile aynı ödülü kazanan usta oyuncu Michael Caine rol alıyorlar. “Quills”, sadizim görüntüleri içeren sahnelerle dolu.
       


       
FİLMİN KÜNYESİ
       
       Yönetmen: Philip Kaufman
       Oyuncular: Geoffrey Rush, Kate Winslet, Joaquin Phoenix, Michael Caine, Billie Whitelaw, Patrick Malahide
       Yapımcı: Julia Chasman, Peter Kaufman, Nick Wechsler, Mark Huffam
       Senaryo: Doug Wright
       Görüntü Yönetmeni: Rogier Stoffers
       Müzik: Stephen Warbeck
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları