Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 03:58 ET 12 May., 2000
Hizbullah tutanağında İran ajanları
Mumcu cinayetinde İran bağlantıları giderek netleşiyor. İran gizli servis elemanlarıyla Hizbullah militanlarının yaptığı görüşme tutanakları bu ilişkiyi kanıtlıyor. Yusuf Karakuş’tan sonra Abdülhamit Çelik ve Mehmet Şahin de önemli itiraflarda bulundu.
Ankara
NTV
9 Mayıs— Mumcu cinayetinde İranlı ajanların da rolü netleşiyor. Ele geçirilen belgelerle, Hizbullahçılarla İran gizli servis elemanlarının görüşme tutanakları da ortaya çıkarıldı. Operasyon sırasında yakalanan militanlardan Yusuf Karakuş’un itirafçı statüsü istediği ve kendisine fotoğrafı gösterilen iki İranlı ajanı tespit ettiği belirtiliyor.

   
 
       
    MSNBC News 250 Hizbullahçı devlet memuru tutuklandı
MSNBC News Karakuş'un geçmişi karanlık
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cumuhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu cinayetinde bulgular ve belgeler İran’la, Türkiye’de faaliyet gösteren radikal islamcı örgütler arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor. Ele geçirilen onbinlerce belge, Hizbullah terör örgütüyle İran ilişkisini kanıtlıyor. Şifrelerin çözülmesi sonucu İran gizli servis elemanlarının islamcı teröristlerle yaptıkları görüşmenin tutanakları İran’dan verdiği desteği ortaya çıkardı.
       Hizbullah operasyonları sırasında ele geçen 500 bin sayfalık döküman, İran’ın Gizli Servisi’nin Türkiye’ye politikasını aydınlatıyor. Hizbullah üyelerinin İranlı yetkililerle görüşmelerinin içeriği şifreyle yazılmış tutanaklara birebir yansıyor. İşte tutanaklar:
       13 TEMMUZ 1992
       “Mecid kod adlı İran istihbarat servisi görevlisiyle Diyarbakır’da biraraya gelindi. Toplantıda, örgütün bir ekip kurarak doğu ve Güneydoğu’daki askeri bilgiler hakkında bilgi toplaması konuşuldu.”
       1 EKİM 1993
       Görüşmenin yeri ve İranlının kod adı belirtilmiyor. Toplantıda, Tahran’dan örgüte gönderilen bir mesaj ele alınıyor. Mesaj şöyle..
       “Ev ve silahlar hazır. Aracılık yapmak üzere en az bir yıl Tahran’da kalacak bir kişiyi acilen gönderin”
       “İranlı istihbaratçıya, PKK ile ateşkese zorlanmamızdan duyduğumuz rahatsızlık iletildi. İran islam devrimine bağlılığımız ve verilecek her görevi yerine getirmeye hazır olduğumuz anlatıldı..”
       17 ŞUBAT 1994
       Toplantı yeri belirtilmiyor.
       “Toplantıya İranlı istihbarat görevlisi katıldı. Doğu ve Güneydoğu’daki yerleşim alanlarıyla ilgili haritalar, bölgedeki ve sınır boyundaki askeri birliklerin durumu, sınıfları ve yerleşim alanları hakkında bilgi istedi.”
       25 MART 1994
       “Toplantıya mecid kod adlı İranlının yanısıra Rıza kod adlı bir istihbaratçı katıldı. İstihbaratçılar örgütün durumunun Rafsancani’ye aktarıldığını söylediler. Ancak Rafsancani İran’da yerleşmenin uzun vadede örgüte zarar vereceğini söylemiş. İran’ın dışında bir yer temin edilmesini uygun gördüğünü söylemiş.”
       26 ARALIK 1995
       Bursa’daki bu toplantıya İranlı bir istihbarat görevlisi katılıyor.
       “İranlılar, tahran’da sürekli bir temsilci bulundurulması, Almanya ve diğer yerlerde örgüt büroları açılması, legal siyasi çalışmalar yapılması taleplerini ilettiler.”
       4 MART 1998
       Toplantı yeri belirtilmeyen tutanakta Hizbullah’ın elebaşı Hüseyin Velioğlu’nun adı geçiyor.
       “İran istihbarat görevlisi Amerikalı ve İsrailli işadamlarına yönelik eylemler için tim kurulmasını istedi. İstihbarat görevlisi, Tahran’da büro açma, dinleme ve haberleşme araçları sağlama, askeri ve istihbarat çalışmaları için örgüt elemanlarına eğitim ve maddi destek sağlamayı vaadetti..”
       27 TEMMUZ 1998
       “İranlı diplomat ile 25 temmuz günü Ankara Hacıbayram camii avlusunda saat 20.00’de buluşuldu. İran’ın dinleme cihazını göndereceği teslim alma tarihinin telefonla şifreli olarak bildirileceği söylendi. Yeni randevu için belirlenen gün ve saat değişti. Yeni şifre belirlendi. Telefonla (M. Ali şu adreste olsun) denilince söylenilen günde akşam ile yatsı arası belirtilen camide hazır olunacak. İran tarafından camiye gelecek kişi Kur’an okuyacak. Örgüt elemanı İranlıya saati soracak. İranlı doğru zamanı söylemesine rağmen (saatin yanlış) denilecek.”
       
TANTAN ANAP GRUBUNDA KONUŞTU
       Mumcu operasyonunun da Hizbullah disketleri arasındaki belgelerden yola çıkılarak gerçekleştiği biliniyor. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan Meclis’e açıklama yapacağı toplantıyı iptal etti, ancak ANAP Grubu’nda yaptığı konuşmayla yetindi. Tantan ANAP Grubu’nda önemli belgeler ele geçirildiğini ve soruşturmanın derinleştirileceğini söyledi.
       Tantan Hizbullah operasyonu çerçevesinde sorgulanan 400 kamu görevlisinden 250’sinin tutuklandığını da ANAP Grubu’nda açıkladı. İçişleri Bakanı Tantan Hizbullah operasyonundan sonra ele geçen belgeler doğrultusunda kendi kurduğu özel bir timle Mumcu cinayeti zanlılarını yakalamış ve sorgulamıştı. Tantan’ın özel timi bu operasyonu İstanbul Emniyeti’nin bilgisi dışında İstanbul’da yürütmüştü.
       Mumcu cinayetine ilişkin tartışmalar sürerken, Hizbullah’a ilişkin yeni belgelerin ortaya çıkması, Türkiye-İran ilişkilerinin geçmiş döneme ait hesaplaşmalarla yeniden gerginleşmesi bekleniyor.
       Türkiye’deki operasyonda adları geçen bazı İranlı ajanların halen İran Dışişleri’nde çeşitli görevlerde oldukları da keydediliyor.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları