| | | ATB Başkanı Yavuz, Türkiyenin yıllık kırmızı et tüketiminin yaklaşık bir milyon 700 bin ton olduğunu ve içeride üretilen kırmızı et miktarının yaklaşık bir milyon 200 bin tonu bulduğunu kaydetti. Yavuz, yıllık 300-400 bin tona dolaylarında kırmızı et açığının ise kaçak yollardan kapatıldığını bildirdi. Faik Yavuz, Türkiyenin yıllık beyaz et tüketiminin de 250-300 bin tona yakın olduğunu kaydetti. Son günlerde kamuoyunu meşgul eden Buffalo Operasyonuna da değinen Yavuz, hastalıklı etlerin kimlere verildiğinin aşağı yukarı belli olduğunu belirterek, bunların tek tek açıklanmasını istedi.
HASTALIKLI ETLER NERELERDE KULLANILDI
Yurda kaçak yollarla sokulan hastalıklı etlerin büyük kısmının sucuk, salam, sosis üretiminin yanı sıra, çok büyük tüketim yapan firmalara, yemek fabrikaları ve bazı kamu kurumlarına verildiğini belirten Yavuz, bu etlerin bir kısmının ise stoklandığına dikkat çekti.
ORTADA RANT VARSA BİR ŞEKİLDE YURDA ET GİRER
Kaçak ve hastalıklı etin polisiye tedbirlerle Türkiyeye girmesinin önlenemeyeceğini vurgulayan Yavuz, şöyle konuştu: Ortada büyük rant varsa bu bir şekil bu et yurda girer. Kaçak ve hastalıklı etlerin yurda girmesi ancak maliyetlerin düşürülmesi ile önlenebilir. Türkiyede etin tonu 4 bin dolara mal olurken, yurtdışında etin tonu için bin 200 dolar ödeniyor. Maliyetlerdeki bu farklılık büyük oranda Türkiyede yem maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklanıyor. Avrupada doğal yem kullanılırken, Türkiyede sanayi yemi kullanılıyor. Hayvan maliyetinin yüzde 75i yemden kaynaklanıyor. Ayrıca AB ülkelerinde hayvancılık hem AB fonları ile hem de yerli sanayi tarafından korunuyor. Bizde ise hayvancılık bu desteklerden yoksun. Türkiyede hayvancılık sektörünün zaten zor günler yaşadığını ve bu nedenle et ve canlı hayvan ithalatına karşı olduğunu belirten Yavuz, Türkiyeye hastalıklı ve kaçak et girişinin hayvancılık sektöründe verim ve kalitenin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi ile mümkün olabileceğine dikkat çekti.
| |