Home page
Haber Menüsü


Emine Uşaklıgil
 
Kolları sıvama zamanı
 

 
Emine Uşaklıgil
 
9 Kasım—  Avrupa Birliği Katılım Ortaklığı belgesini açıkladı. Beklenenin dışında bir gelişme pek olmadı. Dikkatli bir şekilde kaleme alınmış belge, Türkiye’nin “hassasiyeti”ni dikkate aldı.

   
 
       
   
MSNBC News Verheugen: Türkiye Kopenhag kıstaslarını hala yerine getirmedi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’nin tam üyelik müzakerelerine başlanması gereken şartları kapsayan KOB, yol haritamızı çizdi. AB üyesi ülkelerinin onaylayabileceği ilkelerle ve Türkiye’yi ortak bir metinde buluşturmak için epeyce sıkıntı çeken gelişmeden sorumlu AB Komiseri Günter Verheugen, zoru başardı.
       Türkiye’nin “hassasiyetleri” bazı tabuları kapsar. Kürt kelimesinin herhangi bir dokümanda görmek bizi rencide eder. Azınlıklara Lausanne penceresinden bakmayanlara kızarız. Kıbrıs ve Ege’yi de hassasiyetler listesine eklemek gerekir. İşte, bu hassasiyetleri gözden kaçırmayan KOB’nin kaleme alınış biçimi nedeniyle, AB’nın açık ve gizli karşıtlarının “Türkiye teslim oluyor” feryadı koparmaları güçleşti.
       Ne ki, terminoliji ne olursa olsun, bizden istenenler demokrasi, insan halkları ve düşünce özgürlüğü. İşkenceyi yok eden, vatandaşların anadilinde yayın ve eğitim gibi haklarının güvence altında alan, gelir dağılımındaki uçurumu kaldıran, bir refah ve demokrasi toplumudur söz konusu olan. Orta vadede idam cezasının kalktığı, Milli Güvenlik Kurulu’nun emredici olmaktan uzaklaştığı ve sivil otoritenin öne çıktığı bir toplum.
       
SORUNLAR BÜYÜK
       Türkiye Araştırmalar Merkezi ve Konrad Adenauer Vakfı’nın düzenlediği “Türkiye ve Avrupa Birliği” konulu sempozyumun bugün Brüksel’de “Türkiye AB’ye girme koşullarını yerine getirebilir mi?” sorusuna yanıt araması tesaddüf değildir.
       AB uyum sürecinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz’ın reformlar konusunda Türkiye’nin “temposuz” olduğunu teslim etmesi, Türkiye’nin reformlar konusunda inisiyatif kullanmadığını kabul etmesi, dikkatleri tartışma gerektiren bir soruna çekiyor.
       Tartışılacak sorunlar arasına, Türkiye’nin gündemine AB üyeliğinin ne anlama geldiğini katmak kesinlikle gerekiyor. Avrupa Birliği’ne tam üyelik, egemenlik haklarınnın bir bölümünden feragat etmek demek. 77 yaşındaki “genç” ulusumuz ise, milliyetçiliği hala neredeyse herşeyin üstünde tutmaktadır. Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer’in Türkiye’nin egemenlik haklarından kolay vazgeçmesini beklemediği yolundaki sözleri, bir bakıma ülkemizde milliyetçilik konusundaki kaygıların bir ifadesi.
       
KAPSAMLI EKONOMİK REFORM
       Ekonomik yol haritasına gelince, KOB üç yıllık istikrar programından da daha kapsamlı bir ekonomik reform programının çerçevesini çiziyor.
       Kısa vadede gerçekleştirilmesi beklenen ekonomik kriterler:
       IMF ve Dünya Bankası ile varılan anlaşmalar çerçevesinde enflasyonu düşürme çabalarının devam ettirilmesi,
       Kamu harcamalarının denetim altına alınması,
       Mali sektör reformunun sürdürülmesi,
       Tarım sektöründe reforma gidilmesi ve özelleştirmeye devam edilmesi.
       Ekonomik beklentilere ilişkin maddeler arasında, iç pazar, rekabet, telif hakları, vergilendirme, ulaştırma, istatistik, sosyal işler, enerji, telekomünikasyon, çevre, adalet gibi ara başlıklar yer alıyor.
       
Orta vadede ise,
       Özelleştirme süreci ile tarım ve mali sektör reformlarının tamamlanması,
       Sosyal sigorta ve emeklilik sistemlerinin güvenceye kavuşturulması,
       AB müktesebatı uyum sağlanması talepleriyle, Türkiye’nin önünde zorlu bir süreç başlamış oluyor.
       
       
 
       
   
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın tüm yazıları
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları