Home page
Haber Menüsü



Gülaş ailesi, ancak zorlu bir tırmanmanın ardından Anzer Balı'nın bulunduğu meşeliğe ulaşabiliyor

 
Hamburger kültürüne karşı slow food’cuların zaferi
Roma’daki slow-food zirvesine 70 ülkeden yüzlerce geleneksel ürün katıldı. Türkiye adına jüriye katılan Aylin Öney Tan tarafından aday gösterilen Veli Gülas, beş finalist arasına girdi, ayrıca Özel Jüri Ödülü’ne kazandı.
Emine Uşaklıgil
    28 Ekim—  Ülkemizi ve tüm dünyayı saran Fastfood (hızlı yemek) yemek anlayışına karşı savaşan Slowfood (yavaş yemek) akımı ilk defa İtalya’nın Bologna kentinde Slowfood Dünya Ödüllerini düzenledi. Ülkemizden iki finalistin katıldığı yarışma 24 Ekim’de sonuçlandı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu yıl tema olarak bioçeşitlilik ve nesli tükenen gıdaları seçen Slowfood’cular, 70 ülkeden yüzlerce geleneksel ürünü arasında sivrilen beş finalisti 10.000’e ECU ile ödüllendirdi. Beş finalist arasına giren Çamlıhemşinli Veli Gülas, ayrıca Özel Jüri Ödülü’nü kazandı.
       
ESKİ TATLARA DOYUM OLMAZ


Bu uzun ve zahmetli çalışma, eşsiz lezzetini ve otantik özelliklerini hiç kaybetmeyen Anzer Balı olarak üreticisine geri dönüyor
       Türkiye adına jüriye katılan Aylin Öney Tan tarafından aday gösterilen Veli Gülas, doğduğu günden beri arıcılık yapıyor. Gülas, yarışmaya ıhlamur ağacı kütüğünden oyulan ve en az yirmi metrelik ağaç tepelerine yerleştirilen kovanlara petek yapan Kafkas arısının yaptığı karakovan balı ile katıldı. Fotoğraflar, Veli Dayının yaptığı işinin ne kadar zorlu ve ne kadar da sabır gerektirdiğinin kanıtıdır.
       Diğer finalistler arasında 87 yaşlarına rağmen, azimle işlerini sürdüren iki kişi dikkat çekiyor: Moritanya’da deve sütünden peynir ve yoğurt üreten bir çiftçi ve nesli tükenen yüzlerce tohumu St. Petersburg’daki bir Enstitüde toplamaya devam eden bir kadın.
       
TEK DÜZEY KARŞITLARI
       Her şey ilk hamburgerci dükkanının Roma’da açılmasıyla başladı. Yemek keyiflerini tehdit altında gören bir grup İtalyan kolları sıvadı, şip şap hızla hazır, dünyanın her tarafından aynı standart ve tat (ya da tatsızlıkta) olan tek düze “Fast Food”a karşı, “Slowfood” hareketini başlatıverdi.
       1986’da kurulan bu akımın bugün 35 ülkede 60.000’den fazla üyesi bulunmaktadır. Dünyada 100’ü aşkın ülkede her 55 dakikada bir hamburgercinin hizmet girmesi, hızlı yemenin başdöndürücü hızını kanıtlıyor.
       Slowfood’cular ise bu durum karşısında yok olmaya yüz tutmuş yemek kültürlere dikkat çekmek istiyor. Köftecinin henüz hamburgerciye yenilmediği (ancak bu yolda hızla ilerleyen) Türkiye’de, slowfood akımını destekleyen Aylin Öney Tan ve Muhtar Katırcıoğlu Veli Gülas’ın yarışmaya katılabilmesini sağlamışlardır.
       
       
YOK OLAN YAŞAM TARZLARI
Doğal yollardan üretilmiş Anzer Balı toplanmaya hazır halde
       Hareket, simge olarak yavaşlığı simgeleyen salyangozu seçmiş olması bir yana, tartışmaya açılan, hızdan çok, “Fast Food”un ulusların yeme içme kültürlerinin ne ölçüde tarafından tehdit ettiğidir.
       “Fast Food”‘un bir çevirisi “tıkınma” ya da ayaküstü yeme içme. Alışkanlıklardan, tarım üretimine kadar toplumda derin değişikliklere yol açan “Fast Food”un küresel bir olay ve ülkelerin yaşam tarzlarını altüst ediyor.
       
ÇEVREYİ VE SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR
       “Slowfood”cular, McDonald’s ve türevlerinin yaydığı yemek anlayışına kadar savaşıyor. Amaçları, her şeyin hızlı yaşandığı çağımızda eski yemek anlayışlarını hatırlatmak.
       Ayrıca, bizlere bütün dünyadaki geleneksel yiyeceklerinin tanıtmak, yemek yemenin tadını doyasıya nasıl çıkartıldığını anımsatmak, yerel mutfakların aromalarının zenginliğini yeniden keşfetmeyi davet etmek.
       Fastfood’un çevreyi ve sağlığı tehdit ettiğini vurguluyor, küçük üreticiyi yaşatmaya çalışıyor, yerel değerlere sahip çıkıyorlar.
 
       
   
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın bügüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları