Home page
Haber Menüsü


 
Cep telefonu ile bilgi toplumuna geçilmez
 
Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, cep telefonu aboneliğindeki patlamaya değişik bir yaklaşım getirdi. Eczacıbaşı’na göre, cep telefonu sadece bir tüketim ve bilgi toplumuna girdi olarak katkısı yok.
 
Emine Uşaklıgil
NTV-MSNBC
 
22 Ekim—  Türkiye’de cep telefonları ve internet kullanımı yaygınlaşıyor olabilir, ancak böylece bilgi toplumu geçildiğini düşünmek yanlış olur.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, bunun sadece tüketimden ibaret olduğunu ve bilgi toplumuna girdi olarak katkıda bulunmadığını söylüyor, öncelikle insanların bilinçlenmesi gerektiğine işaret ediyor.
       Ekonomide verimliliğe ancak bu yoldan erişebileceğimizi, bugünkü hantal yapımızdan kurtulmadıkça, küresel boyutta rekabet edemeyeceğimizi belirtiyor. Eğitim anlayışımızda değişiklik olmadıkça, rekabet ortamında Türkiye’nin diğer ülkelerden geri kalması kaçınılmaz olduğunu anlatıyor.
       
ENFLASYON REKABET GÜCÜNÜ YOK ETTİ
       Hantal bir yapılaşmadan henüz kurtulamamış Türkiye, 80’lı yıllarından bu yana süregelen enflasyon nedeniyle, esnek rekabet gücünü de yitirdi.
       Oysa, Türkiye artık Avrupa Birliği ile uyum sürecine girdi. Faruk Bey, uyum sürecinin getirdiği zorluklara dikkat çekiyor, başta hukuki olmak üzere, hem pratik hem bürokratik bir entegrasyonu gerçekleştirmek zorunda olduğumuzu söylüyor.
       “Kendi açımızdan kaçınılmaz olan bu sürecin AB’nin bir zorlamasından kaynaklanmadığını hiç bir zaman gözden kaçırmamamız gerekiyor” diyor.
       
YENİ ÖĞRENME MODELİ
       Kurulduğu dönem, bilgi toplumunu kavramına dönük ilgiyi artırma faaliyetlerine ağırlık veren Türkiye Bilişim Vakfı, bu konuda hedeflediği başarıya ulaşınca, başta eğitim olmak üzere, artık bilgi toplumu konusunda bilinçlenme düzeyini derinleştirme faaliyetlerine öncelik tanıyor.
       1997 yılında, Türkiye’nin nihayet sekiz yıllık ilköğretim sistemine geçmesini, eğitimin yapısının yeniden yapılanması için çok yerinde bir fırsat olarak değerlendiren Türkiye Bilişim Vakfı, eğitimde yeni bir öğretim modelini geliştirdi. Vakıf, bu modelin işlerlik kazanması için finansman ayarlama çabalarını sürdürmekte.
       Vakıf, bilgisayar destekli, yeni öğrenme modelinin hayata geçirilmesine öncülük etmek ve bu sistemini uygulanabilirliğini göstermek amacıyla geliştirdiği Sanal Okul Projesi için aradığı finansal kaynak iki milyon dolar dolayında. Projeyi bir risk sermayesi modeli olarak düşünülüyor. Vakıf yönetimi, satılan ürünlerden projeye fon yaratma modeliyle yaratmak düşüncesinde.
       
ÜÇ YÜZ YIL GECİKME RİSKİ
       Internet temelinde geliştirilmiş modelin görsel öğesi yüksek. Okul ve evi, öğrenciyi ve eğitimciyi hedef alan model, esnek ve modüller bir yapıya sahip. Modelde, bilişim teknolojisi fırsat eşitliğini ve öğrenimin demokratikleşmesini sağlayan araç.
       Faruk Eczacıbaşı, geliştirdikleri eğitim modelinin yaygınlaşması ile ilgili karşılaştıkları en ciddi engelin “Biz zaten bunu yapıyoruz”anlayışı olduğunu aktarıyor. Oysa, eğitimi çağdaş bir hale dönüştürmekte kaybedilecek yılların çok pahalıya mal olduğu bir gerçek.
       Faruk Bey, bunu vurucu bir şekilde ifade ediyor: “Geç kalacağımız beş on yıl ile kaybedeceklerimiz, matbaanın Türkiye’ye üç yüz yıl geç girmesiyle kaybettiklerimize eşdeğer olacaktır” diyor.
       “Hedef ülkenin üretkenliğini artırmak olmalıdır” diyen Faruk Ezcacıbaşı, bilgi iletişimini kendi içinde bir sektör olarak değerlendirmekten kaçınıyor. Türkiye’nin gelişmesi konusunda iyimserliğini kaybetmiyor. Beş yıl içersinde büyük bir fark yaşadığımıza işaret ediyor: “Salt bilişimden söz ediyorken, şimdi hibrid yapılardan söz ediyoruz. Bilişim destekli hukuk, ticaret, eğitim, enerjiden söz ediyoruz” diyor.
       Hukuk ve adalet alanında bilişimin etkin denetim mekanizma kurma olanağını sunduğunu belirtiyor ve özellikle eğitimde büyük verimlilik sağladığını söylüyor.
       
ANKARA HEDEFLERİ DESTEKLERSE...
       Türkiye Bilişim Vakfı internet sitesinde www.tbv.org.tr sıralanan hedefler, Ankara’nın bugünde dek geleneksel olarak kozmetik düzeyde kalan önlemlerle başarılacak hedefler değil.
       Bilişim yatırımlarının genel ekonomi içindeki payının Avrupa Birliği ülkelerinin ortalama düzeyine çıkması, toplumun bilgisayar okur yazarlığının artırılması, 2003 yılına kadar yasal ve yapısal değişikliklerin yapılması ile, Türkiye’de bilginin serbestçe dolaşım ve paylaşımı için gerekli altyapının oluşturulması, Devletin yeniden yapılanması, toplumun bütün kesimlerine bilişim kültürünü yayılması, bilgi toplumunun gereği olarak bireyin, kamu ve özel kesimdeki her düzey yöneticinin sağlıklı karar alabilmesi için gerekli olan bilgiye gerekli zamanda erişebilmesi, her tür eğitimde toplumun bireylerine bilginin etkili kullanımının öğretilmesi ve bunu sağlayacak altyapının oluşturulması.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları