Home page
Haber Menüsü


Emine Uşaklıgil
 
Eğitimde AB fırsatını kaçırmayalım
 
Avrupa Birliği’ne hazırlık aşamasında yeterince hızlı davramayan Türkiye, eğitim alanında da AB’yle işbirliği konusunda yetersiz kalıyor.
 
Emine Uşaklıgil
 
19 Ekim—  2000-2001 eğitim döneminde işbirliği fırsatını şimdiden kaçırmış olan Türkiye, işbirliğin çerçevesini oluşturacak olan Ulusal Ajansı Kasım 2000’e kadar yasallaştıramazsa, yasallaşmasından sonra ise AB cephesindeki hukuki sorunlar da hızla aşılmazsa, üstelik 2001-2002 eğitim dönemini de kaçırılacak.

   
 
       
   
Internet Sites AEGEE internet sitesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BÜROKRATİK YAPI
       1999 Ocağında Avrupa Parlamentosu Eğitim Komitesi Turkiye’nin söz konusu eğitim programlarına katılmasını engelleyen blokajı kaldırmıştır. Dolayısıyla Türkiye AP Genel Kurulunda bu kararın onaylamasından bu yana, Türkiye, AB Eğitim ve Gençlik Programlarının 2000-2006 yılları arasındaki ikinci dönemine katılmaya hak kazanmış bulunuyor.
       Ne ki, programın uygulanabilmesi için koordinasyonu üstlenecek, finansal desteklerin tahsisatını yapacak ve yetkisi dahilinde kişi ve proje seçiminde bulunacak olan bir Ulusal Ajansın kuracak yasa tasarısı bugüne kadar Meclis’in gündemine alınamadı. Kaldı ki, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan ve ilgili kurumlar arasında bu hafta yapılacak toplantıdan sonra, nihai biçimine kavuşması beklenen yasa tasarısı, hiyerarşik ve bürokratik yapısı nedeniyle tepki toplamaktadır.
       
ASIL HEDEF KALİTELİ PROJELER
       SOCRATES programı, temel eğitim kurumlarından üniversitelere, eğitimle ilgili sivil toplum kuruluşlarından araştırma merkezlerine geniş bir yararlanıcı hedef kitlesi bulunan bir program.
       1995-1999 döneminde SOCRATES programına 850 milyon ECU ayıran AB, 2000-2006 döneminin bütçesini yüzde 30 oranında artırdı. Avrupa Öğrencileri Genel Forumu AEGEE, programdan yararlanacak olanlar için dört yıl bir kamu kuruluşunda AB üzerinde çalışma yapmış olma koşulunu getiren bu taslağın, programı asıl hedefinden saptıracak nitelikte olduğunu belirtiyor.
       Programı uygulamaya soktuğunda fazlasıyla merkezi bir yapı kuran Fransa’nın sonradan projeyi baştan biçimlendirdiğini anlatan AEGEE üyesi Alper Akyüz, merkezi anlayışın hem katkı, hem programın kalitesi açısından sakıncalı olduğunu söylüyor. Fransa, Erasmus Ulusal Ajansı’nı ilk önce merkeze bağlı kurmuş. Ajans, programı yürütmekte ve taraflarla ilişki kurmakta zorlanması sonucu, nitelikli projeler üretilmemiş. Böylece de ulusal katkı payına isabet edecek bir katılımı gerçekleşememiş. Bugünse Paris’ten Bordeaux’a taşınan yeni Fransa Ulusal Ajansı sayesinde, programlara yatırılan ulusal katkı ülkeye geri dönmeye başlamıştır.
       
AVRUPA GENÇLERİ ARASINDA İLETİŞİM
       Avrupa’nın 200’den fazla kentinde örgütlü bir gençlik kuruluşu olan AEGEE’nin İstanbul birimi, Avrupa bütünleşmesinin resmi kurumlar düzeyi ötesinde, toplum düzeyine yayılması gerektiğini savunuyor.
       Avrupa toplumlarının bütünleşmesi çalışmalarına katkıda bulunmak hedefinde olan AEGEE, gelecekte Avrupa’nın karar alma mekanizmalarında görev alacak gençler arasında iletişimi ve işbirliğini arttırmayı amaçlıyor.
       AGİT, Avrupa Konseyi, UNESCO, Birleşmiş Milletler ECOSCO’da danışman statüsünde bulunan, AB kurumlarında temsil edilen AGEE’nin Istanbul birimi, kurulmak üzere olan Ulusal Ajansı bünyesinde, diğer ülkelerde olduğu gibi, Türkiye’de de sivil toplumu içerecek bir danışma mekanizmasının oluşturulması gereğine dikkat çekiyor. Alper Akyüz: “Gençliğe uzak ve bürokratik bir mekanizmadan kaçınmak gerekiyor” diyor.
       AEGEE-Türkiye’nin saptamasına göre, etkin ve dinamik, ülkenin tümüne yayılabilen işleyişi olan, özerk, tüm taraflarla iletişim içinde olan, tanıtma ve bilgilendirime işlevini hakkıyla yürüten, programların sınırlı sürelerde yürürlükte olması nedeniyle seri ve etkili olarak işleyen, uzman bir kadro sahibi bir Ulusal Ajansın kurulması, Türkiye’nin AB’nin eğitim programlarında yararlanabilmesinin önkoşulu.
       Eğitime Avrupa boyutunu getirmeye ve katılımcı ülkeler arasında işbirliğini güçlendirerek eğitim kalitesini artırmaya amaçlayan SOCRATES, katılan tüm ülkelerin finansal katkısı öngörmektedir. Avrupa Birliği’nin finansal yardımı değil de, ülkeler arası eşit düzeylerde yürüyen bu işbirliği modelinde, sunulan projelerin seçimini kalite belirliyor.
       Socrates ve AB’nin diğer eğitim programları konusunda bilgilenmek isteyenler için AEGEE’nin www.aegee-istanbul.org sitesi yararlı bir adres.
 
       
   
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın bügüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları