Home page
Haber Menüsü


 
Türk müteahhitlerin AB mücadelesi
 
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Genel Sekreteri Yılmaz Gürer’e göre, Türkiye, Güney Doğu Avrupa’nın yeniden imarında haksız rekabet koşulları ile karşı karşıya.
 
Emine Uşaklıgil
 
11 Ekim—  Güney Doğu Avrupa’nın kapılarını zorluyan Türk müteahhitleri, haksız rekabet ortamı ile boğuşmakta. Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine askeri, ekonomi, yönetimsel, teknik ve mali yardım yapan Türkiye, Güney Doğu Avrupa’nın yeniden imarında haksız rekabet koşulları ile karşı karşıya.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
AB HAKSIZ REKABETİ
       Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu FIEC’e bu yıl üye olan Türkiye Müteahhitler Birliği, Güney Doğu Avrupa’da karşılaştıkları engellerle mücadelede kararlı. Türk müteahhitleri İstikrar Paktı yatırımlarıyla düzenlenen ihalelere girebildikleri halde, Güney Doğu ve Merkez Avrupa ülkelerinin AB standartlarına uyumunu sağlamak için kendilerine sunulan PHARE, ISPA, TACIS fonlarından Türkiye yararlanamıyor.
       Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Genel Sekreteri Yılmaz Gürer, Sofya havaalanı ihalesi sırasında karşılarına dikilen engellerin buna iyi bir örneği olduğunu belirtiyor .
       Sofya havaalanı için Bulgaristan, İstikrar Paktı çerçevesinde 11 milyar Euro’luk bir destek zaten almışken, buna ilaveten PHARE fonundan 25.000 dolarlık ek bir desteğin finansman paketine eklenmesi, Türk müteahhitlerin önünü kesmiştir. Böylece PHARE fonlarından yapılan en ufakcık bir katkı dahi, Türk müteahhitlerin ihale kapılarını tamamen kapatıyor.
       
10 MİLYAR EURO’LUK PASTA
       İstikrar Paktı çerçevesinde Polonya’dan Ege kıyılarına uzanan bölgede yapılacak toplam alt yapı yatırımları 110 milyar Euro tutarındadır. Bu yatırımların birinci basamağı yaklaşık 10 milyar Euro. Bu fonların yönetimi ise AB’nin İstikrar Paktı Koordinatörlüğü sorumluluğundadır.
       İstikrar Paktı’nın Mart 2000’de Brüksel’de düzenlendiği katkı bildirme toplantısında, başta OECD ülkeleri olmak üzere, 47 ülke ve uluslararası finans kuruluşu 2.4 milyar Euro katkıda bulunacaklarını bildirildi.
       Ancak katkı katılımının bu denli yaygın olup AB üyesi olmayan ülkelerin katkısını da kapsadığı halde, AB fonlarında yapılacak finansman katkılar, AB üyesi olmayan ülkelerin önünü kesiyor ve haksız rekabete yol açıyor.
       
DESTEK İHTİYACI
       FIEC’in yeni kurulan Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri çalışma grubunun eylül ayında Varşova yaptığı toplantıya katılan Gürer, AB Komisyonu nezdinde yapılacak girişimlerde FIEC’in desteğini sağlamak için uğraşıyor.
       Gürer, Tuna köprüsü ve yaklaşma yollarının ihalesinin yaklaştığı şu sıralarda, yürütükleri zorlu mücadelede Türkiye’de hükümet, TüSİAD, Odalar Birliği, bürokratlar ve her kesimi kapsayacak bir destek gerektiğini, ancak bugüne dek sadece Dışişlerinden istikrarlı bir destek gördüklerini söylüyor. “Oysa yurt dışında Avrupa kurumları nezdinde ve AB’ye üye ülkeler bazında geniş bir kampanyanın açılması gerekiyor” diyor.
       Güney Doğu Avrupa’da sorunları henüz aşamamış müteahhitlerimiz, şu sıralar İrlanda’da çıkartma yapma hazırlığında. İrlanda’nın 50 milyar dolarlık altyapı yatırımlarına talip müteahhitlerimizden 12 firma yakında Dublin’de bir büro açıyor.
 
       
    MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları

MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın bügüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları