Home page
Haber Menüsü


Sezer: Ahilik dayanışma modelidir
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, iş etiğini gözardı etmeden mesleki işbirliği sağlayan Ahi geleneğinin, her zaman toplum yararlarını gözettiğini ve insanlık için önemli bir dayanışma modeli oluşturduğunu belirtti.
Ankara
AA
9 Ekim— Cumhurbaşkanı Sezer, “Ahilik Haftası” dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, Orta Asya’dan Balkanlar’a uzanan coğrafyadaki bin yıllık Türk tarihinde Ahiliğin, siyasi, askeri, ekonomik, toplumsal, kültürel ve eğitim alanlarında büyük ve yapıcı etkiler bırakmış özgün oluşumlardan olduğunu ifade etti.

   
 
       
    MSNBC News 21. Yüzyılın kurumu: Ahilik
MSNBC News Ahi Evran'ın evi yok oluyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İş etiğini gözardı etmeden mesleki işbirliği sağlayan Ahi geleneğinin, her zaman toplum yararlarını gözettiğini ve insanlık için önemli bir dayanışma modeli oluşturduğunu ifade eden Sezer, Ahi birliklerinin geliştirdiği ve uygulamaya koyduğu sistemlerin, Türk toplumunun yaşamında yadsınmayacak önemde işlevler üstlendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Sezer, şunları kaydetti: “Türk ulusunun sahip olduğu sevgi, hoşgörü ve dayanışma nitelikleriyle kurumlaşan Ahilik geleneğinin toplumsal yaşamımızla bütünleştirilmesi, iş etiği ve çalışma disiplininin özümsenmesi açısından da etkili olmuştur. Üretilen malda standart sağlamanın, ekonomik kazancın ötesinde etik yönünün olduğu düşüncesi, Ahi geleneğine özgüdür ve bu anlayış üretime mükemmellik getirmiştir. Esnaf ve sanatkarlarımız, ülkemizin hemen her bölgesinde kurdukları mesleki örgütlerle günümüzde de Ahilik geleneğinin olgun ilkelerini yaşatmaktadırlar. Dayanışma, sevgi ve hoşgörüye dayalı yapılanmaların ekonomik gelişmemizin yanı sıra toplumsal barışımıza da önemli katkıda bulunduklarına inanıyorum.”
       
BAHÇELİ’NİN MESAJI
       MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, esnaf ve sanatkarların başarılarını teşvik etmenin, ihtiyaç duydukları imkanı kendilerine sunmanın, hükümetin acil ve en önemli görevi olduğunu bildirdi. Bahçeli, “Ahilik Kültürü Haftası” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Devlet Bahçeli, Türk insanının kişiliğini, mesleğini, marifetlerini, mertlik ve cömertlik anlayışıyla bütünleştiren Ahilik kültürünün, asırlar boyu milli birlik, toplumsal dirlik ve düzenin güç kaynağı olduğunu belirtti. Bahçeli, mesajında şunları kaydetti: “Bu güçle, yeryüzünde sevgi ve hoşgörünün medeniyetini kuran ecdadımız, karşılıksız hizmet erleri olan Ahilerle, teşebbüs hürriyetini ve adaletli rekabet anlayışını, fikir ve inanç özgürlüğünü kurumlaştırdılar. Anadolu’yu, ilmin ve yüksek insanlık medeniyetinin beşiği yaptılar. Türkiye Cumhuriyeti’nin 77. kuruluş yıldönümündeki Ahilik Haftası kutlamalarının, aynı zamanda Türk ekonomisinin belkemiğini, sanayileşmemizin ve kalkınmamızın çekirdeğini oluşturan esnaf ve sanatlarımızın sorunlarını ele almak için de bir fırsat teşkil edeceğine inanıyorum.”
       Bahçeli, bütün Anadolu’nun kalkınması, yaşanan işsizliğin azaltılması, bölgesel ve yöresel kalkınma heyecanının başarılı üretime dönüşmesine öncülük eden esnafın, küçük ve orta boy sanayicilerin, çözüm bekleyen sorunlarının giderilmesi için gerekli desteği sağlamanın, devletin önceliklerinden olduğunu ifade etti. Bahçeli, mesajında şu görüşlere yer verdi: “Küresel ekonomik rekabet ortamında, Türk müteşebbislik anlayış ve ruhunun başarılı örneklerini veren, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ilişkide bulundukları tüm ülkelerdeki emsalleriyle kalitede ve üretimde boy ölçüşme seviyesine gelen esnaf ve sanatkarlarımızın, başarılarını teşvik etmek, ihtiyaç duydukları imkanı kendilerine sunmak, hükümetimizin acil ve en önemli vazifesidir.”
       
TAKSİM’DE TÖREN
       Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen törende, Vali Yardımcısı Osman Demir, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ümit Özerol, İl Kültür Müdürü Necdet Yürgen ile Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Galip Demir, anıta çelenk bıraktı. Törende, İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasından sonra konuşan Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Demir, Ahilik kültürünün, Türklerin İslamiyet’le tanışmasından sonra başka kültür faktörlerinin de etkisiyle binlerce yıllık bir süreç içerisinde geliştiğini söyledi. Demir, “Demokrasi, insan hakları, tüketici hakları, laiklik ve ombudsmanlık gibi kurumlar, Ahilik’ten kaynaklanmıştır” dedi. Ahilik kültürünün belli bir zamandan sonra çeşitli nedenlerden dolayı unutulduğunu kaydeden Demir, vakıf olarak bu kültür değerlerini yeniden canlandırarak, günümüz sorunlarına çözüm bulmaya çalıştıklarını bildirdi.
       
       
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları