Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 12:22 TS 4 Haz., 2000
Medea oyunundan bir sahne
Medea
Tiyatro Festivali bitiyor
Tiyatroseverlerin dört gözle bekledikleri festival 4 Haziran tarihinde Masurca Fogo ile sona eriyor.
Derya Oyanay/ İstanbul
NTV-MSNBC
    4 Haziran—  18 Mayıs’ta başlayan bir çok uluslararası sanatçıyı konuk eden 12. Tiyatro Festivali bu akşam seyircilere veda ediyor.  

   
 
       
    MSNBC News 12. Tiyatro Festivali'nin tam programı
MSNBC News Fişne Pahçesu
MSNBC News Genco'dan "Can Baba" yorumu
MSNBC News Kumpanya'dan "Sahte Kimlikler 5"
MSNBC News 12. Tiyatro Festivali ödül töreni
MSNBC News Bella Isabella İstanbul'da
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  18 Mayıs - 4 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen 12. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, Yunanistan, İngiltere, İtalya ve Almanya’dan beş topluluğu konuk etti. Festivalde, Türkiye’den sekiz oyun yer aldı.
       İstanbul gecelerini renklendiren festivalde oyunlar; Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon, Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Aziz Nesin Sahnesi, Kenter Tiyatrosu, Karaca Tiyatrosu, Ses Tiyatrosu, İSM Kumpanya Sahnesi’nde seyirci karşısına çıktı.
       Programında bu yıl, The Royal Shakespeare Company, Wuppertal Dans Tiyatrosu / Pina Bausch, Robert Wilson Project, Edafos Dans Tiyatrosu yapımlarının yanı sıra Kurt Weill’in doğumunun 100. ve ölümünün 50. yılı olması nedeniyle ünlü Alman sanatçı Hanna Schygulla’nın bir konseri yer aldı. Ayrıca, Festival bu yıl Pina Bausch, Isabella Rossellini, Robert Wilson, Hanna Schygulla gibi ünlü sanatçıları bir araya getirerek İstanbullu tiyatro severlere kaçırılmaz bir program sundu.
       
BRİTANYA-TÜRKİYE 2000 PROJESİ
Hırçın Kız

Hırçın Kız
       “Britanya-Türkiye 2000” projesi kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler, Türk izleyicisine dünyaca ünlü topluluklarla tanışma olanağı sunuyor.
       Festivalin mutlaka izlenmesi gereken ve ülkemize ilk kez konuk olan İngiltere’nin dünyaca ünlü tiyatro topluluklarından Royal Shakespeare Company, William Shakespeare’in “Hırçın Kız”adlı komedisiyle sahne alacak. Topluluk, Shakespeare’in 400 yıl öncesinde “Hırçın Kız”la ortaya koyduğu cinsel politikaları, bugünün dünyasında bilgisayar ekranında tartışmaya açıyor. Yüzyıllar öncesinde ele alınan ve tazeliklerini korumayı sürdüren temalarıyla seyirciyi bugün de etkilemeyi başaran Shakespeare’in Hırçın Kız adlı eseri, Royal Shakespeare Company’nin genç ve iddialı yönetmenlerinden biri olan Lindsay Posner tarafından sahneye konmuş.
       30 Kasım 1900’de ölen dünyaca ünlü bir yazar Oscar Wilde’in “İdeal Bir Koca” adlı yapıtı, Tiyatro İstanbul’un sahnelediği bir yerli yapım olarak karşımıza çıkıyor. Festival programına, Britanya- Türkiye 2000 projesi kapsamında dahil edilen “İdeal Bir Koca” adlı oyun, yazarın ölümünün 100. yılı olması nedeniyle özel bir önem de taşıyor. Tüm dünyada güncelliğini yitirmemiş oyunlarıyla bir kez daha anılan Wilde, bu oyununda güçlü diliyle siyasette çıkar ilişkilerini gündeme getiriyor.
       
İLK OYUNLAR
       Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu yıl da, kimi tiyatro toplulukları, festivalde prömiyer yapacaklar. 12. Uluslararası Tiyatro Festivali’ni düzenleyen, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın, Berlin- Hebbel Theater ile ortak yapım olarak gerçekleştirdiği “Dumrul ile Azrail” adlı oyun, festivalde prömiyerini yapacak topluluklardan biri. Anadolu mitlerinden, Dede Korkut Masallarından gelen bir rüzgar olarak nitelenen eser, Murathan Mungan tarafından yazılmış. Mustafa Avkıran’ın uyarlayıp yönettiği ve 5.Sokak Tiyatrosu oyuncuları tarafından oynanan oyun, İstanbul’daki gösterilerinin ardından 2001 yılında Berlin- Hebbel Theater’de seyirciyle buluşacak.
Lillian oyunundan
Lillian        Festivalde prömiyeri bir oyun daha; “Lillian”. Tiyatro Stüdyosu’nun yapımı olan ve Ahmet Levendoğlu’nun yönettiği, Aliye Uzunatağan’ın rol aldığı bu tek kişilik oyunun yazarı William Luca. Geriye dönüşlerle anlatılan öykü, Lillian’in Hammete’e olan aşkı kadar, Mc Carthy döneminin, özgür düşünceyi susturma hareketlerinin de altını çiziyor.
       Ve Yıldız Kenter’in “üç yaşam, üç kavga, üç aşk” konulu “Hep Aşk Vardı” adlı oyunu, festivalde ilk kez seyirciyle buluşacak yapımlara bir diğer örnek..1999 yılında, sahnedeki 50. yılını kutlayan Yıldız Kenter bu oyunda, 1920’den 2000’e kadar uzanan süreçte varolan Olga Cynthia, Ayşe Yıldız, Fatma Leyla’nın yaşamlarını oynuyor..
Önceki Günler'de İsabella Rossellini de oynuyor
Önceki Günler        
       Programda yer alan ilginç yapımlardan biri de “Önceki Günler”... İtalyan Change Performing Arts’ın prodüktörlüğünü yaptığı, Robert Wilson’un tasarlayıp, sahneye koyduğu “Önceki Günler; Ölüm, Yıkım & Detroit III” adlı büyük prodüksiyonun ortak yapımcıları; Lincoln Center Festival, Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve Mc 93 Bobigny Paris. Oyun, apokaliptik tarih, düşünce ve düşlerden yola çıkarak yıkım ve yeniden yapım evrelerini inceliyor. Festivalin sponsorlarından biri olduğu bu çalışmasında, Türk seyircisiyle ilk kez buluşacak bir ünlü isim dikkatleri çekiyor. Toplulukta yeralan Isabella Rossellini’de İstanbul’a konuk olarak ilk kez Türk izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Yine aynı yapımda Türkiye’nin ilk opera sanatçılarından biri olan Semiha Berksoy da sahne alacak sanatçılardan biri . Bu yıl 90.yaşını kutlayan sanatçı, “Liebestod” aryasını seslendirecek..



Masurca Fogo
       İki yıl önce “Cam Temizleyicisi” ile festivale konuk olan Tanztheather Wuppertal, Pina Baush bu yıl “Masurca Fogo” adlı yapımla izleyici karşısına çıkıyor. “Kentler ve İnsanlar” projesi kapsamında Lizbon için hazırlanan ve ilk kez “Lizbon Expo ’98”de gösterilen çalışma; sıcak iklimlerin insanları ve bu sularda yaşayanların aşklarını, tutkularını konu olan ilginç bir buluşma...
       Genco Erkal’ın deyimiyle, Can Yücel’in kendini anlattığı bir oyun “Can”. Oyun, sezon içinde yurtiçi ve yurtdışında çeşitli kentlerde seyirci karşısına çıktıktan sonra bir kez daha izleyiciyle buluşuyor..Genco Erkal’ın müthiş oyunculuğuyla, Can Yücel’in tadına doyulmaz şiirleri ve Su Yücel’in olağanüstü sahne tasarımıyla, hala izlemeyenler için kaçırılmaması gereken bir fırsat.. Yok eğer önceden izleyenlerdenseniz, ikinci, üçüncü, dördüncü kere izlenebilir bir yapım olduğunu zaten biliyorsunuz demektir!
       
       Festivale yurt dışından katılacak topluluklardan biri de Edafos Dans Tiyatrosu.Topluluk, Dimitris Papalannao’un farklı bir bakışla sahneye koyduğu “Medea” ile koreo-drama olarak tanımlanan değişik çarpıcı bir gösteriyi sahnelere taşıyor.
       
HANNNA SCHYGULLA KONSERİ
       Festivale katılacak ünlü bir yabancı konuk daha dikkatimizi çekiyor. Alman Sinemasının ünlü oyuncularından Hannna Schygulla, Kurt Weill’in doğumunun 100., ölümünün 50.yıldönümü nedeniyle tek bir konser vermek üzere ülkemize geliyor.
       Şehir Tiyatrolarının halen gösterimde olan oyunu “Aşk Hastası” , festival kapsamına alınan yerli oyunlardan biri..Kenan Işık’ın Şeyh Galip’in “Hüsn ü Aşk”‘ından yola çıkarak yazdığı ve yönettiği “Aşk Hastası” tanrısal aşka ulaşmanın zorluğunu anlatan, tasavvufa dayalı bir aşk öyküsü.
Fişne Pahçesu
Fişne Pahçesu        Bu yıl Kumpanya Sahnesi “Sahte Kimlikler 5 (Asrın Entrikası)” ile katılıyor festivale. Kerem Kurdoğlu ve Ümit Ünal’ın yazdığı, Kerem Kurdoğlu’nun sahneye koyduğu oyun, birbirlerinin kimliklerini açığa vuran, kendilerini birbirlerine tanıtan dört kişi üzerine kurgulanan bir oyun. Absürd Tiyatro, fars, polisiye ve müzikal geleneklerden beslenen çağdaş bir gösteri.
       Ortaoyuncular ise festivale, Anton Cehov’un Vişne Bahçesi adlı eserinden, Ferhan Şensoy’un uyarlayıp, yönettiği ” Fişne Pahçesu” adlı oyunla katılıyor. Ortaoyuncular’ın 20.yıldönümü için seçilen bu oyun, Çehov’un bir aile içinde anlatmaya çalıştığı traji-komik olay örgüsünü, Şensoy’un oluşturduğu metinde, 2000 yılının Türkiye’siyle buluşturuyor..
       
ATÖLYE ÇALIŞMALARI (WORKSHOPLAR)
       Festivale, Lizbon için hazırladıkları “Masurca Fogo” ile katılacak olan Tanztheater Wuppertal, Pina Bausch ekibinden bir dansçı, Aksanat Dans Stüdyosu’nda 30-31 Mayıs ve 1,2,3 Haziran tarihlerinde atölye çalışması yapacaktır.
       
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları