Home page
Haber Menüsü


 
Doğal gazda kritik denge
 
Planlanan doğal gaz arzında yaşanacak herhangi bir aksaklık, 2001 yılının ikinci yarısından itibaren Türkiye’yi karanlığa mahkum edebilir.
 
Emine Uşaklıgil
 
27 Eylül—  Enerji darboğaz’ının ve bu konuda alınabilecek önlemlerin enine boyuna tartışıldığı bu günlerde, asıl darboğaz gaz arzı ve talebi arasındaki meydana gelebilecek olası bir dengesizliğin sonucu yaşanabilir.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Her ne kadar, tahminlere göre 2005 yılında 46 milyar bcm’ye (metre küp) ulaşacak olan tüketimi karşılamak üzere toplam olarak 71 milyar bcm’e varan anlaşmalar yapılmışsa da, her biri oldukça kapsamlı ve karmaşık olan bu yeni projelerin en yakın görünenleri bile bir gecikme potansiyelini taşıyor.
       Türkiye’nin bağladığı Doğal Gaz Anlaşmaları
       * Rusya (Batı Hattı)1986 6 bcm
       * Rusya (Batı Hattı)1998 8 bcm
       * Rusya (Mavi Akım)1997 16 bcm
       * Türkmenistan (TCGP)1999 16 bcm
       * İran 1996 10 bcm
       * Cezayir (LNG)1988 4 bcm
       * Nijerya (LNG) 1996 1 bcm
       * Mısır 1999 10 bcm
       * Batı hattındaki finansman zorluklar sonucu 2001’de Türkiye’ye ek 4 bcm’ın ulaşmasını sağlayacak olan yeni Tarutino gaz pompalama istasyonu ancak Aralık 2000’de faaliyete geçecek, ek boru hattı finansmanı henüz sağlanmış değil.
       * Finansmanı çözümlenmiş görünen Mavi Akım projesinin teknik zorluklarına ilişkin tereddütler henüz giderilmiş değil, oysa 2001’de 8bcm ve 2004’de 16 bcm taşıyacak olan bu Mavi Akım Türkiye’nin ihtiyaçları açısından kilit bir proje.
       * Türkmenistan doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşıyacak TCGP projesi siyasi olarak tıkanmış görünüyor ve Rusya Federasyonu ile ilişkilerini dengede tutma gayreti içinde görünen Türkmenbaşı’nın kararını bekliyor.
       * Temmuz 2001 yılında 3 bcm ile devreye girmesi beklenen İran doğal gazı cephesinde de İran boru hatlarındaki yetersizlik dile getiriliyor.
       * Gündeme yeni giren Azerbaycan gazının da 2002 yılında sonuçlanması da taraf ülkeler arasında çok hızlı bir çalışmayı gerektirecek.
       
2002 KRİTİK YIL
       Türkiye’nin 1999 enerji talebinin yüzde 26.6’sını karşılayacak nitelikte olan doğal gaz çevrimli Enka Intergen Yap İşlet santrallerinin tahhüt edilen tarihten dört ay önce yazın devreye girmesiyle, 2002’de, tüketimin en yüksek olduğu Aralık ayı garantiye alınmış görünüyor. Ancak her 1000 MW’lık ek kapasitenin yılda ek 1.5 bcm anlamına gelmesi nedeniyle, yılda ek 6.7 bcm doğal gaz sağlanmadığı taktirde, 4 santralin işletmeye alınamayacaktır.
       İstanbul Ceylan Inter Continental Otelinde dün başlayan iki günlük “Türkiye’de Gaz ve Enerji” Konferansın ilk gününde gündeme getirilen diğer dikkat çekici sorunlar şöyledi:
       * Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, yeni elektrik ve doğal gaz piyasalarının yeniden yapılandırılması ve liberalleşmesi konusunda bilgi verdi. Bu konuda hükümet’in henüz mütabakat varmadığını söyleyen Ersümer, yine de yıl sonuna kadar yeni yasaların Meclis’ten geçmesini umduğunu ve böyle Dünya Bankası’na verilmiş taahhütlerin yerine getirilmiş olacağını söyledi.
       * Otoprodüktörler Derneği Başkanı Okan Ağış’a göre, rüzgar santralleri için düşünülen düzenlemelerin yaygınlaştırılması ve TEAŞ’ın otoprodüktörlerden de elektriği kar marjsız alması halinde, bu sıralar petrol fiyatlardaki artış nedeniyle atıl duran 400 MW’lık bir kapasite yeniden devreye girebilecektir.
       * Ersümer, Seydişehir ve İskenderun demirçelik fabrikalarını kapatmak söz konusu olmadığını söyledi. Eğer ihtiyaç varsa, zorunlu bakım ve rehabilitasyon çalışmalarının enerji sıkıntısı yaşandığı en kritik dönemde yapılmasını önerdiğini anlattı.
       * TOTALFINELF’yöneticilerinden Philippe Lamboley, alınan acil önlemlerin pahalılığına dile getirdi, örneğin mobil santrallerde elektriğin 9 cente çıkacağını belirtti. Doğal gazı uzun bir süre ağırlık veren Türkiye’nin bu dönem artık başka kaynaklara yöneldiğine de dikkat çekti.
       * Nihat Gökyiğit, Türkiye açısında Irak’ın önemli bir potansiyel doğal gaz ortağı olduğunu,ancak Irak’a uygulanan yaptırımların Türkiye’nin bu önemli alternatifini engellediğini anlattı.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın bügüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları