Home page
Haber Menüsü


 
Kadın namlunun ucunda
Uluslararası Af Örgütü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için, “kadınlar erkeklerin elindeki denetimsiz silahların kurbanı oluyor” uyarısını yayımladı.
AA
 
    7 Mart 2005 —  Kadınlar genelde hafif silah satın almayan, sahip olmayan ya da kullanmayan taraf olmasına karşın, silahlı şiddetten son derece oransız etkileniyor. Silahlara genellikle kadınları ve ailelerini korumak için ihtiyaç duyulduğu iddia edilse de gerçekler tam aksi! Aile içi cinayetlerde genelde kadınlar kurban, eş ya da erkek akraba ise katil oluyor. Güney Afrika’da her 18 saatte bir kadın eşi ya da eski eşi tarafından kurşunlanarak öldürülüyor. Fransa ve Güney Afrika’da kocaları tarafından öldürülen her üç kadından biri silahla ölüyor; bu oran ABD’de üçte iki.  

   
 
       
    MSNBC News Yaşam hakkı çalınan kadınlar
MSNBC News Kadınlar, şiddetten yakınıyor
MSNBC News Vanlı kadın için çare intihar mı?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Kadınları Ateş Hattına Atan Milyar Dolarlık Ticarete ve Kadına Yönelik Şiddete Son” başlığıyla yayımlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü raporunda, “denetlenmeyen milyar dolarlık hafif silah ticaretinin bedelini kadınların ödediği” hatırlatılıyor. Bugün dünya çapında 650 milyon hafif silah bulunduğu ve bunların çoğuna erkeklerin sahip olduğu belirtilen Uluslararası Af Örgütü raporunda, hafif silahların yüzde 60’ının özel kişilerin elinde olduğu kaydediliyor.
       Merkezi Londra’da bulunan Af Örgütü ile Uluslararası Hafif Silahlar Eylem Ağı (IANSA) ve İngiliz yardım kurumu OXFAM’nın kaydettiğine göre, kadınlar ve kız çocukları da doğrudan veya dolaylı olarak silahlı şiddetten en çok etkilenenler. Tabancayla yapılan bir saldırının ölümle sonuçlanma olasılığının diğer silahlardan daha yüksek olduğu hatırlatılan Af Örgütü uyarısına göre, Güney Afrika’da her 18 saatte bir kadın eşi ya da eski eşi tarafından kurşunlanarak öldürülüyor. ABD’de, evde silah bulunması ev halkından birinin öldürülme tehlikesini yüzde 42 artırıyor. Bu risk kadınlar için yüzde 272’ye tırmanıyor. Fransa ve Güney Afrika’da kocaları tarafından öldürülen her üç kadından biri silahla ölüyor; bu oran ABD’de üçte iki. Aile içi cinayetlerde genelde kadınlar kurban, eş ya da erkek akraba katil oluyor.
       
AKSİ GERÇEK
       Uluslararası Af Örgütü İletişim ve Kampanyalar Direktörü Dennis Searle, şu hususu vurguluyor:
       “Kadınlar, cinsiyetleri nedeniyle aile içi şiddet ve tecavüz gibi belli bazı suçlarda çok daha fazla kurban olma riski altında. Kadınların genelde hafif silah satın almadığı, sahip olmadığı ya da kullanmadığı için silahlı şiddetten de son derece oransız etkilendikleri açıktır. Silahlara genellikle kadınları ve ailelerini korumak için ihtiyaç duyulduğu iddia edilir, ama gerçekler tam aksi. Kadınlar hayatlarından silahı çıkarmak istiyor” dedi.
AB’den Türk polisine kınama
“Silah Denetimi ve Kadına Yönelik Şiddete Son” kampanyalarının temsilcileri Güney Afrika-Johannesburg’da düzenlenen basın toplantısında, raporda yer alan bazı bulguları sundu. Raporun, “Silahın Kadınların Hayatına Etkisi” başlıklı bölümünde, kadınların evde, toplumda, çatışma sırasında ve sonrasında silahlı şiddette maruz kalma riskinin büyük olduğu koşullar ortaya konuyor. Ayrıca genellikle kadınların başı çektiği silahlı şiddet karşıtı kampanyalar sonucu devletlerin uyguladığı çeşitli silah denetim tedbirlerinden de örnekler veriliyor.
       
KANADA’DA VE AVUSTRALYA’DA BAŞARILI ORAN
       Kanada’nın silahla ilgili yasaları sıkılaştırdığı 1995 yılından 2003’e kadar kadın cinayetlerinde yüzde 40 düşüş görüldü. 1996 yılında silah yasalarını yenileyen Avustralya’da, beş yıl sonra kadın cinayetleri yarı yarıya azaldı.
       Brezilya yakın bir tarihte 25 yaşın altındakilerin silah sahibi olmasını yasakladı, çünkü silahlı şiddet fiillerinin büyük bir çoğunluğu genç erkekler tarafından işleniyor.
       
KADINLARIN ETKİN KATILIMI OLMADAN ASLA
       Oxfam Britanya Şubesi İletişim ve Kampanyalar Direktörü Anna MacDonald, “Tecavüz bir savaş silahı haline geldi. Gerçek şu ki kadınlar ve kız çocukları cinsiyetleri nedeniyle evlerinde, tarlalarda ve okullarında hedef halindeler. Barış ve yeniden inşa sürecine kadınların aktif katılımı olmadığı takdirde ne güvenlik, ne adalet, nede barış mümkündür” dedi.
       Af Örgütü raporunda, iyi uygulamalar temel alınarak bir dizi tavsiyede bulunuluyor:
* Silah edinmek isteyen herkese zorunlu olarak ruhsat verilmesi ve geçmişinde aile içi şiddet bulunan kimseye ruhsat verilmemesi kesin bir kriter olmalı.
* Ulusal yasalarda kadına yönelik şiddet yasaklanmalı ve yasalar tam olarak uygulanmalı; suçlulara verilecek cezalar etkili olmalı, mağdurlara tazminat ödenmeli.
* Kolluk kuvvetleri, kadınların insan haklarına saygılı olmaları sağlanacak şekilde eğitilmeli, aykırı davrananlar adalet önüne çıkarılmalı.
* Tüm barış süreçlerine, orduyu dağıtma, yeniden entegrasyon ve ihtiyaç fazlası ve yasadışı silahların etkin olarak toplanması ve imhaedilmesini sağlayacak silahsızlanma programlarında kadınlar eşit olarak yer almalı.
* Kadına yönelik şiddet ve diğer insan hakları ihlallerinde silah kullanma olasılığı olan kişilere silah ihracatını yasaklayacak Silah Ticareti Sözleşmesi tanınmalı.
* Askeri amaçla üretilmiş saldırı silahlarını, insan haklarına saygılı davranılacak biçimde, çok olağanüstü koşullar hariç özel kişilerin edinmesi yasaklanmalı.
       
KADINLIĞIN EDİLGENLİK OLARAK ANLAŞILMAMASI
       Uluslararası Hafif Silahlar Eylem Ağı’nı (IANSA) temsilen konuşan Silahsız Güney Afrika Örgütü Direktörü Judy Bassingthwaite, “Şiddet kültürüne dayanmayan sürdürülebilir geçim kaynakları yaratılmasına büyük bir ihtiyaç var. Bunun anlamı, erkekliğin silahlı şiddet, kadınlığın da edilgenlik olarak anlaşılmayacağı rol modelleri oluşturmaktır” dedi.
       Silah denetimi kampanyası Ekim 2003’te Uluslararası Af Örgütü, Oxfam ve IANSA tarafından başlatıldı. Kampanyanın amacı, silahlanmayı ve silahların kötüye kullanılmasını azaltmak ve hükümetleri bağlayıcı silah ticareti sözleşmesi oluşturulması için ikna etmek.
       “Kadına Yönelik Şiddete Son” kampanyası ise Mart 2004’te Uluslararası Af Örgütü tarafından başlatıldı. Amacı, kadına yönelik ayrımcılığı ve şiddeti sona erdirmek için yasaların, politikaların ve uygulamaların hayata geçmesini sağlamak.
       Dünyada 639 milyon hafif silah kullanımda bulunuyor. 10 kişiye bir silah düşüyor. Bu silahlar en az 98 ülkede bulunan binin üzerindeki şirket tarafından üretiliyor. Her yıl yarım milyondan fazla insan konvansiyonel silahlarla öldürülüyor (dakikada 1 kişi). Sıkı uluslararası silah denetimine destek ve “1.000.000 yüz” dilekçesine imza için internet adresi:
       http://www.amnesty-turkiye.org/silahdenetimi
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları