Home page
Haber Menüsü


Yapı Kredi Bankası Koç’un oldu  
  Koç Grubu’na bağlı Koç Finansal TMSF ile yaptığı anlaşma uyarınca Yapı Kredi Bankası’nın ana hissedarı oldu.
Yapı Kredi Plaza
İstanbul
NTV-MSNBC
 
   31 Ocak 2005—  Koç Holding’in İtalyan Unicredito’yla yüzde 50 oranında pay sahibi olduğu iştiraki Koç Finansal Hizmetler, Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 57.4’lük hissesini 1 milyar 176 milyon Euro’ya satın alıyor. Bedel, devir tarihine kadar yapılacak çalışmalar sonunda değişebilecek. Böylece Türkiye’nin en büyük beşinci bankası olan, 3 milyar dolar piyasa değerli bankanın satıştaki toplam değeri 2 milyar 50 milyon Euro oldu. Çukurova Holding’ten yapılan açıklamada Çukurova Grubu’nun Yapı Kredi’nin satışından elde ettiği gelirin önemli bölümünü yine Yapı Kredi Bankası’na olan borçlarının ödenmesinde kullanacağını duyurdu. 

   
 
       
   
MSNBC News YKB'de satış süreci uzayabilir
MSNBC News Koç, Çukurova ile YKB için anlaştı
MSNBC News BDDK, YKB'yi yakından izliyor
MSNBC News Bilgin: Çukurova buz üstünde yürüyor
MSNBC News TMSF, 220 şirketin peşine düştü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çukurova Grubu, Yapı Kredi Bankası’nda bulunan yüzde 45 oranındaki hisselerinin yüzde 39.015’ini, BDDK ile 31 Ocak 2003 sözleşmesine göre JP Morgan danışmanlığında tek yetkili olarak satmak üzere Koç Holding ile İtalyan Unicredito Bank’ın yarı yarıya ortaklığı olan Koç Finansal Hizmetler ile Ocak ayı başlarından beri görüşmelerde bulunuyordu. Koç Finansal Hizmetler Yapı Kredi bilançosu üzerinde ayrıntılı inceleme yapıyordu.
       Çukurova Grubu’nun, 31 Ocak 2003 ana sözleşmesine göre, Pamukbank’ın TMSF’ye devrinden kaynaklanan nedenlerle Yapı Kredi’de toplam yüzde 45 civarında olan payını yüzde 10’un altına indirecek şekilde satarak bankacılık sektöründen çekilmesi gerekiyordu.
       Grup, Koç veya başka bir alıcıya hisselerini satacağına dair bugün sonuna kadar bir açıklama yapmasaydı, yarından 31 Ekim’e kadar bu hisselerin satışı konusunda Çukurova ve TMSF eşyetkili olacaktı. Grubun elindeki yaklaşık yüzde 45’lik Yapı Kredi hissesinin yüzde 5.5 oranındaki kısmı, grup iştiraki olan Genel Sigorta’da bulunuyor ve sigortacılık mevzuatı gereği bu hisse rehnedilemiyor ve grup tarafından da satılamadığı belirtilmişti. Ayrıca bankanın yüzde 12.89’luk kısmı da Pamukbank’ın devrinden dolayı TMSF’nin elinde bulunuyor.
       Çukurova Grubu ile Koç Finansal Hizmetler A.Ş. arasında Yapı Kredi Bankası hisselerinin devrine ilişkin sözleşmede Turkcell’e ilişkin çok sayıda hüküm bulunuyor. Buna göre Yapı Kredi Bankası’na ait yüzde 13.1 oranındaki Turkcell hissesi bilançoyla birlikte Koç Finansal Hizmetlere devrolacak.
       Ancak taraflar arasında imzalanan sözleşmedeki bir hükme göre Koç Finansal Hizmetler, Çukurova Grubu’na hisseleri satın alabilmesi için bir yıllık opsiyon veriyor. Buna göre Çukurova Grubu parasını getirdiği takdirde bu hisseleri 1 yıl içinde satın alabilecek. Ancak bu hükümlerin yürürlüğa girebilmesi için BDDK’nın onayı gerekiyor. BDDK yetkilileri ise daha önce yaptıkmları açıklamalarda ve Çukurova Grubu’na gönderdikleri ifade edilen yazıda süre uzatımından yana olmadıklarını söylemişlerdi.
       
YKB’NİN YÜZDE 42’Sİ HALKA AÇIK
       1944 yılında kurulan Yapı Kredi Bankası 2003 yılı verilerine göre Türkiye’nin beşinci büyük bankası durumunda bulunuyor. Piyasa değeri 3 milyar dolar olan bankanın halen 424 şubesi ve 10 bin 582 çalışanı bulunuyor. Sektörde yüzde 8.4’lük aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin dördüncü büyük bankası konumunda olan Yapı Kredi Bankası mevduatın ise yüzde 7.7’sini elinde bulunduruyor.
       Banka geçen yılın ilk dokuz ayında 8.5 trilyon lira net kar elde ederken, bankanın aktif müşteri sayısı 5.8 milyon kişi oldu. 4.3 milyon kredi kartı sayısı ile sektörün yüzde 24.4’ünü elinde bulunduran Yapı Kredi Bankası’nın 135 bin POS cihazı bin 448 adet de ATM’si var. Bankanın halen yüzde 42 oranındaki hissesi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görüyor.
       
PAMUKBANK ÖDEMESİ DE YAPILDI
       Diğer yandan, Çukurova Grubu, 15 milyon dolarlık Pamukbank ödemesini ise yaptı. TMSF ile Çukurova Grubu arasında Pamukbank borçları konusunda yürüyen “erken ödeme sözleşmesi”ne göre, bugüne kadar 75 milyon dolarlık ödeme yapılmış oldu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları