Home page
Haber Menüsü


 
Muhteşem Türkler Londra’yı fethetti
Resmi açılışı dün gece yapılan ‘Türkler: Bin Yılın Yolculuğu, 600-1600’ sergisinin ilk yankıları, bu sabah İngiliz gazetelerinde geniş yer buldu. Bazı gazeteler sergiye tam sayfa ayırarak, verdikleri önemi ortaya koydular.
Londra
AA
 
    19 Ocak 2005 —  Londra Kraliyet Sanat Akademisi’nde düzenlenen ‘Türkler: Bin Yılın Yolculuğu, 600-1600’ sergisi haberine sanat sayfasının tümünü ayırarak en geniş biçimde yer veren The Daily Telegraph gazetesi, organizasyonu “daha önce hiç anlatılmamış son derece heyecanlı bir öykü” olarak niteledi. Sergide yer alan eserlerin dünyanın en güzel ve nadir bulunan hazineleri arasında bulunduğunu belirten Telegraph yazarı Richard Dorment, “Türkler sergisinin Royal Academy of Arts’ın bugüne kadar yaptığı en büyük sergilerden biri olduğunu” vurguladı.  

   
 
       
    MSNBC News 'Türkler: Bin Yılın Yolculuğu' Londra'da
MSNBC News Türkler'in 1000 yıllık yolculuğu
Internet Sites 'Türkler; Bin Yılın Yolculuğu 600-1600' sergisi internet sitesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Yazar Richard Dorment, okurlarına, “Nasihatımı göz ardı etmeyin, bu ‘olay yaratıcı’ sergiyi bir kez gezdikten sonra, tekrar gidin ve bir daha gezin” tavsiyesinde bulunurken, bu sergiyle sadece Türk tarihinin zengin hazinelerinin gösterilmesinin amaçlanmadığını, asıl amacın Türkler’in tarihin derinliklerine ve Orta Asya’ya, geniş bir coğrafyaya yayılan kültürlerinin ortaya konulması olduğunu kaydetti.
       
SERGİ BUGÜNE KADARKİLERİN EN İYİSİ
       Royal Academy of Arts’ın daha önce düzenlediği sergilerin tersine, bu serginin tarihin hiç açılmamış sayfalarını ortaya koyduğunu, “anlatılmamış bir öyküyü anlattığını” vurgulayan yazar, birbirinden üstün eserlerin sergileniş biçimiyle de, serginin bugüne kadarkilerin en iyisi olarak nitelenmeyi hak ettiğini bildirdi. Yazar, sergiyi “tarihi bir olay” olarak nitelendirdi.
Garanti Bankası ve Aygaz'ın ana sponsorluğunda gerçekleşen serginin açılışından bir enstantane.

       
       Eserleri tek tek tanıtmaktan da kaçınmayan Telegraph yazarı, 1453’te İstanbul’un fethiyle ortaya çıkan Osmanlı eserlerinin “müthiş bir pastanın üzerine sürülen leziz bir krema gibi zenginleştiğini” vurguladı.
       
MUHTEŞEM TÜRKLER LONDRA’YI FETHETTİ
       The Independent gazetesinde çıkan bir başka haberde ise sergi, “Muhteşem Türk sanatının Royal Academy of Arts’ı (Kraliyet Sanat Akademisi) işgali” olarak nitelendi.
       Sergiyi, 350 şaheserin biraraya getirildiği bir “bomba” olarak niteleyen Independent gazetesi, Türk tarihiyle ilgili bu serginin, Türklerin aslında nasıl Orta Asya’dan Balkanlar’a, Doğu Avrupa’ya kadar uzanan değişik ırkların oluşturduğu bir kültür ağı olduğunu ortaya koyduğunu yazdı.
       
IRKLARI VE DİNLERİ KUCAKLAYAN KÜLTÜR
       Independent gazetesinin haberinde Türkleri biraraya getirenin, konuşulan ortak dil olduğu belirtilirken, Türk kültürünün değişik ırklar gibi, değişik dinleri de kucakladığı vurgulandı.
       Haberde, serginin başta Türk hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere pek çok bilim adamı ve sponsorların emeğiyle gerçekleştirildiği de hatırlatıldı. Bu arada gazetenin köşe yazarlarından Philip Hensher de sergiyi “kültürel zenginliği ortaya koyan değişik bir sergi” olarak niteledi. Hensher, sergiyi değerlendirmekten öteye geçerek, serginin neden organize edilmiş olabileceği yolundaki spekülasyonlar üzerinde durdu.
       
‘SERGİ KURTARICI MI?’
       Financial Times gazetesi de yönetim problemleri ve ekonomik güçlükler yaşayan Royal Academy of Arts’ın ‘Türkler’ sergisini kamuoyunun dikkatini çekebilmek için düzenlediği yorumunu içeren bir başlığa yer verdi. Serginin İslam ile Batı arasında hassas ilişkilerinbulunduğu bir döneme rastlamış olmasının önemine işaret edilen haberde, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in sergi kataloguna yazdığı, “Türklerin uzun ve karmaşık yolculuğu anlamamız ve üzerinde yoğunlaşmamız gereken bir şey” ifadesine yer verilen önsöze de dikkat çekildi.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları