Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 00:10 TS 17 Eyl., 2000
İstanbul Metrosu'nun açılışında tam anlamıyla bir izdiham vardı. Binlerce İstanbullu metronun açılışı için Taksim Meydanı'nı hınca hınç doldurdu.
Taksim Meydanı
Karnaval gibi açılıştan notlar
İstanbul Metrosu’nun açılış töreni kapsamında yapılan tüm etkinlikler ve tören alanından notlar...
Deniz Can / İstanbul
NTV-MSNBC
    16 Eylül—  İstanbul Metrosu’nun açılışında tam anlamıyla bir izdiham vardı. Yıllardır mitinglere izin verilmeyen Taksim Meydanı hınca hınç doluydu. Binlerce İstanbullu metronun açılışı için Taksim’de biraraya geldi. Açılış İstanbul’un eski belediye başkanlarından projeyi başlatan Nurettin Sözen, projeyi devam ettiren Recep Tayyip Erdoğan ve bitiren Ali Müfit Gürtuna’yı biraraya getirdi. İstanbul’un üç belediye başkanı hemşehrilerini birlikte selamladılar. Açılış kurdelesini ise Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut, Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ve eski belediye başkanlarıyla bugünkü başkan birlikte kestiler...  

   
 
       
    MSNBC News Dünya kenti İstanbul şölenle metrosuna kavuştu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
TÖREN ALANINDAN...
       -Tören alanı, üzerlerinde “İstanbul Rüyasına Kavuşuyor”, “Yüzyılın Yolculuğu Taksim’den Başlıyor”, “İstanbul Artık Metropol” ve “Metro Açıldı” yazıları bulunan balonlarla süslendi.
       -Taksim Meydanı’ndaki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) dış cephesine de büyük boyutlarda 2 Türk Bayrağı ile bir Atatürk posteri asıldı.
       - Tören alanında program aralarında sürekli Mustafa Sandal’ın İstanbul Metrosu için özel olarak yaptığı “Metro” isimli parça çaldı.
       - Tören, saat 15.00’de, sanatçı Orhan Hakalmaz’ın konseriyle başladı.
       -Törene, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, FP Genel Başkanı Recai Kutan, İstanbul Valisi Erol Çakır, eski büyükşehir belediye başkanları Nurettin Sözen ile Recep Tayyip Erdoğan, bazı milletvekilleri, İstanbul’daki ilçelerin belediye başkanlarının yanısıra çok sayıda protokol davetlisi de katıldı. Binlerce İstanbullu da metronun açılışını ve etkinlikleri izlemek için Taksim Meydanı’ndaydı.
       - Açılış İstanbul’un eski belediye başkanlarını da biraraya getirdi. Projeyi başlatan Nurettin Sözen, yürüten Recep Tayyip Erdoğan ve bitiren Ali Müfit Gürtuna, hemşehrilerini birlikte selamladılar.
Bakanlar Kurulu kararıyla grev uygulaması 2 ay süreyle ertelenen bir grup belediye işçisi, İstanbul Metrosu'nun açılış töreninde durumu protesto etti.

       
       -İGDAŞ’tan atılan işçilerle belediye işçileri toplu sözleşme sonuçlarındaki belirsizlik yüzünden yönetimi protesto etti. Başkan Gürtuna belediye ile işçiler arasında anlaşmanın sağlandığını ancak Ankara’da biraz pürüz çıktığını söyledi.
       -Saat 16.00’da İstiklal Marşı’yla başlayan törenlerde tiyatrocu sanatçısı Kenan Işık şiir okudu.
       -İstiklal Marşı’nın ardından bir konuşma yapan Gürtuna mevcut raylı sistem ve ileriye dönük projeleri anlatırken, metroya tüm emeği geçenlere ve İstanbul halkına ilgilerinden ötürü teşekkür etti.
       - Ali Müfit Gürtuna konuşmasının ardından İstanbul Metrosu’nun temelini atan Eski Büyükşehir Belediye Başkanlarından Nurettin Sözen ve metro çalışmalarının devamını getiren Recep Tayyip Erdoğan’a birer plaket verdi.
       - Nurettin Sözen plaketini aldıktan sonra yaptığı konuşmada Metronun herkes için hayırlı olmasını diledi ve kendisinden sonra metronun yapımını sürdüren belediye başkanlarına şükranlarını sundu.
       - Recep Tayyip Erdoğan ise metronun açılışından mutluluk duyduğunu belirterek, “Devlette süreklilik esastır. Sayın Sözen’le temelini attık. Bizimle yürüdü. Gürtuna’yla açılışını yapıyoruz. Metroya emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
       - Açılışta konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, “İstanbul kendine yakışır eserlere sahip oldu. İstanbul’un altıda üstüde yaşayan insanlara hizmet edecek.” dedi. Öksüz ayrıca İstanbullar’a tüp geçit müjdesi vererek, tüp geçit için anlaşmanın yapıldığını, İstanbul’un 4 yıl içinde tüp geçite kavuşacağını söyledi.
       - Törene katılan Fazilet Partisi Genel Başakanı Recai Kutan da metroya emeği geçen herkesi kutlarken, “125 yıllık ihmalden sonra metro işlemeye başladı. Metroyu bu noktaya getiren belediyelerdir. Türkiye yerel yönetimlerden yönetilmek mecburiyetindedir. Yetkiler yerel yönetimlere verilmelidir.” diyerek, siyasi partilere ‘Yerel yönetimler yasasını çıkaralım’ çağrısında bulundu.
       - Son olarak TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut’un konuşmasının ardından metronun resmi açılışı yapıldı. Saat 17.00’de Metronun Taksim girişinde halka kapalı olarak yapılan açılışta tam bir izdiham yaşandı. Protokol ve basın mensupları açılışın yapılacağı yere gelebilmek için oldukça güçlük çektiler.
İstanbul Metrosu, açılışının ardından ilk yolcularını taşıdı.

       
       - Metronun ilk yolcuları her istasyonda şarkılar ve gösterilerle karşılandılar. Taksim Meydanı’ndaki açılış etkinlikleri metro istasyonlarında da devam etti. Açılışın ardından metroyla ilk yolculuklarını yapanları Levent istasyonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası karşıladı. Taksim’e dönüşte ise sırasıyla Gayrettepe istasyonunda ‘Sihirli Flüt’ oyunundan Papegena’nın şarkısı, Taksim’de ‘Lüküs Hayat’ oyunundan ‘Şişli’de Bir Apartman Şarkısı’ seslendirildi.
       - Aynı saatlerde TaksimMeydanı’nda ise Kenan Işık, İbrahim Sadri ve Çiğdem Tunç okudukları İstanbul şiirleriyle İstanbullara şiir ziyafeti verirken, Pınar Dilşeker ve Cem Karaca da şarkılarıyla Taksim Meydanı’nda toplanan binlerce İstanbullu’yu coşturdu.
       
TAKSİM MEYDANI ETKİNLİKLERİ
       15.30 Azeri Ritm Grubu
       16.15 İstanbul Büyükşehir Başakanı Ali Müfit Gürtuna’nın açılış konuşması
       17.00 Yabancı konuklar adına konuşma
       17.30 Metronun resmi açılışı
       17.30 Mazhar-Fuat-Özkan
       18.15 Uğur Arslan
       18.30 Pınar Dilşeker
       19.00 Çiğdem Tunç
       19.15 Cem Karaca
       19.45 İbrahim Sadri
       20.15 Azeri Ritm Grubu
       20.45 Ali Müfit Gürtuna “Selamlama konuşması”
       21.00 Mustafa Sandal
       22.15 Savaş Ay
       22.30 İbrahim Erkal
       
METRODA YAPILAN ETKİNLİKLER
       17.30 Levent - Metronun Levent çıkışında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası konseri
       17.45 Taksim - ‘Lüküs Hayat’ oyunundan ‘Şişli’de Bir Apartman Şarkısı’
       18.00 Levent - ‘Sersem Kocanın Kurnaz Karısı’ oyunundan Hizmetçi’nin şarkısı
       18.15 Gayrettepe - ‘Sihirli Flüt’ oyunundan Papgena’nın şarkısı
       18.30 Taksim - ‘Atatürk ve Çocuk’ oyunundan ‘Yeni Bir Nesil Yetişiyor’ şarkısı
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları