Home page
Haber Menüsü



 
 
Ekonomiye yeni yol haritası çizildi  
Başbakan Yardımcısı Şener, “Katılım Öncesi Ekonomik Program” çerçevesinde 2005-2007 döneminde yüzde 5 büyüme hedeflendiğini söyledi. Şener, aynı dönemde yabancı sermaye tutarının 15 milyar dolara çıkacağını kaydetti.  
   
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    1 Aralık 2004—  Avrupa Birliği ile tam üyelik görüşmelerinin başlatılması öncesinde Türk ekonomisinin Avrupa Birliği tarafından yakından izlenmesine imkan sağlayacak, “Katılım Öncesi Ekonomik Program” çerçevesinde büyüme hızının 2005-2007 döneminde yüzde 5 olacağı öngörüldü. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, “Hükümetimiz dün itibarıyla Avrupa Komisyonu’na katılım öncesi ekonomik programı sunmuştur” dedi. Şener’in verdiği bilgiye göre, doğrudan yabancı sermaye yatırımının 15 milyar dolar düzeyine çıkması da öngörüldü.  

   
 
       
   
MSNBC News İhracat rekor kırdı, 60 milyar dolara dayandı
MSNBC News Sanayi üretimi yüzde 7.6 arttı
MSNBC News Tüketici güveni Kasım'da hız kesti
MSNBC News Perakende devi Wal-Mart geliyor
MSNBC News OECD'nin büyüme tahmini % 6.4
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Katılım Öncesi Ekonomik Program” (KEP) ve “Türkiye’nin AB üyeliğinin AB’ye etkisi” ile ilgili ortak basın toplantısı düzenledi.
       
ŞENER: TÜRK EKONOMİSİ HAZIR
       Türkiye’nin AB’ye 2001 yılından itibaren sunduğu ve dördüncü program olan, makro ekonomik tahminler ve yapısal reformları içeren KEP dört bölümden oluşuyor. Şener, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik için müzakere tarihinin görüşüleceği 17 Aralık zirvesi konusunda, “Sonuç ne olursa olsun her türlü sonuca Türk ekonomisi hazırdır” dedi.
       Ana hatları itibariyle KEP’in IMF ile yapılacak olan orta vadeli programın da temel referans belgesini oluşturacağını söyleyen Şener, “Türkiye böylece gerek AB ile gerek IMF ile olan ilişkilerini kendi hazırladığı tek bir program üzerinde şekillendirebilecektir” diye konuştu.
       Şener, KEP’te belirlenen amacın gerçekleştirilmesi için temel hedeflerden birinin, sürdürülebilir yüksek büyüme performansına ulaşmak olduğu belirterek, “2005-2007 döneminde yıllık ortalama büyüme oranı tahmini yüzde 5’tir. Türkiye’nin potansiyel büyüme oranıdır. Büyüme için temel baz ihracat ve yabancı sermaye yatırımlarıdır” dedi.
       Şener, ihracat performansını artırarak toplam mal ihracatının dönem sonu olan 2007 yılında 94 milyar dolara, turizm gelirlerinin de 2007 yılında 21 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini söyledi.
       
İHRACAT HEDEFİ 94 MİLYAR DOLAR
       KEP çerçevesinde, halen yıllık yüzde 10’a yakın seyreden enflasyonun yüzde 4 düzeyine çekilmesi hedeflenirken, kamu kesimi borç stokunun toplam GSYİH’ye oranının 2007 sonu itibariyle yüzde 68.3 düzeyine indirilmesi öngörüldü.
       İhracat hedefinin 94 milyar dolar olarak açıklandığı gözlenirken, turizm gelirlerinin 2007 sonu itibariyle 21 milyar dolar düzeyine çıkacağı vurgulandı.
       2005-2007 döneminde 1 milyon 650 bin kişiye istihdam yaratılması hedeflenirken, bu dönemde Halkbank ve Ziraat Bankası’nın halka arz yoluyla özelleştirilmesi öngörüldü.
       
  Temel hedefler
2005-2007 döneminde yıllık ortalama büyüme yüzde 5
2005-2007 istihdam tahmini 1 milyon 620 bin
TÜFE hedefi 2007 sonu itibariyle yüzde 4
Genel devlet borçlanma gereği/GSYİH 2007’de yüzde 0.5
Kamu brüt borç stoku/GSYİH oranı 2007’de yüzde 68.3
2007 sonu ihracat tahmini 94 milyar dolar
2007 sonu turizm geliri 21 milyar dolar

       
BABACAN: PROGRAM REFERANS BELGE
       Ekonomik programın sunulmasının ardından soruları yanıtlayan Devlet Bakanı Ali Babacan, ekonominin büyük bir değişiklik geçirdiğini belirterek, iç ve dış şoklara rağmen hedeflerin tutturulduğunu söyledi. Babacan, programın hazırlanmasında tüm kuruluşların katkısı olduğunu kaydederek, “Bizim kendi oluşturduğumuz belge” dedi.
       Stand-by düzenlemesinin bu programı baz alacağını söyleyen Babacan, stand-by’ın daha az kapsamlı ve daha detaylı oalcağını ifade etti.
       IMF’yle yürütülen görüşmelerde yapısal planlamalar üzerinde çalışacaklarını belirten Babacan, “Heyetin görüşü alınacak ve çalışmayı tamamlayacağız” dedi.
       
UNAKITAN: ÖZELLEŞTİRME SÜRECEK
       Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, 2006 ve 2007’de yüzde 6.5 civarında bir faiz dışı fazlanın hedefleneceğini söyledi. Unakıtan, bu yıl başında yüzde 65.76 kamu hissesinin satışı için yapılan ihale Danıştay tarafından iptal edilen rafineri devi TÜPRAŞ’ın özelleştirmesinin “yakında yeniden gündeme geleceğini” kaydetti.
       Unakıtan gazetecilerin sorusu üzerine, Tüpraş ile ilgili olarak yargı kararının çok yeni olduğunu kaydederek, “Özelleştirme İdaresi’nden arkadaşlar şu anda özelleştirme çalışmaları kapsamında yurt dışında. Döndüklerinde, gelecek hafta bir değerlendirme yapacağız ve ne zaman yeni ihaleye çıkacağımızı kararlaştıracağız” dedi.
       İhalenin yıl başından önce olup olmayacağına yönelik bir soruya karşılık Unakıtan, “Onu söylemek zor. Gelecek hafta yapacağımız toplantıdan önce bu tarihi belirleyemeyiz” karşılığını verdi.
       

2004 Yılı Katılım Öncesi Ekonomik Program (PDF)
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları