Home page

Haber Menüsü


Sergen Yalçın / Beşiktaş  
  Jazz dergisi yayın yönetmeni müzisyen Önder Foçan’ın ‘Boğazda’ adlı albümünde ‘Negres’ (tersten okuyunuz) isimli eserini üretirken ilham aldığı futbolun sanatkarı.

Uğur Meleke
NTV-MSNBC
 
   7 Ekim 2004—  Geçtiğimiz sezon Beşiktaş-Adanaspor maçında attığı golle, oturduğu yerden para kazanıyor iddialarını doğrulamış ve dört büyüklerin tamamında kendisine forvetin hemen arkasında oturulacak yer tahsis edilmiş tek Türk, belki de “tüm zamanların en yetenekli Türk futbolcusu”. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


Yazara e.posta atmak için resmin üzerine tıklayın.
       5 Ekim günü 33’üncü doğum gününü kutlayan Ali Rıza Sergen Yalçın, futbol hayatına her yaş grubunda gol rekorları kırdığı, frikik kazanıldığında arkadaşlarının direkt santraya yürüdüğü efsanelerini gerçekleştirdiği Beşiktaş altyapısında başladı. 1991 yılında Gordon Milne yönetimindeki kusursuz ekipte profesyonel oldu. 6 yıl aralıksız formasını giydiği ve neredeyse her sezon siyah-beyazlıların en büyük probleminin “Sergen’le Şifo Mehmet yan yana oynar mı” olduğu takımda 137 resmi maça çıktı. Bir orta saha oyuncusu için hiç de azımsanamayacak 43 gole imza attı.


       Beşiktaş’ta yönetici Uğur Ekşioğlu ile sürtüşünce, 1996 yazında Uzan’ın rüya takım projesinin ilk adımı olarak İstanbulspor’a, Türkiye’yi trilyonla tanıştıran transferi yaptı. 36 maç ve 14 gollük bir performansın ardından sıkıntılı günleri başlayınca, bir başka projenin parçası olarak Siirt Jetpaspor’un futbolcusu olarak sahalardaki mücadelesine devam etti.. 2002-2003 sezonu başına kadar Fenerbahçe, Trabzonspor ve Galatasaray’da kiralık olarak top koşturdu. “Zeman’la anlaşamadı, Trabzon’da uslandı” derken Lucescu yönetimindeki Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’nde 1. tur grubundan çıkmasında 2 gol ve 3 asistle başrol oynadı.
       Romen hocanın Beşiktaş’ın başına geçmesiyle eski takımına dönen Sergen, siyah-beyazlı formayla da hem ligde, hem de Avrupa’da üstün performansını sürdürdü. İlk sezonunda ligde (şampiyonluğu getiren Galatasaray maçındaki sayısı dahil) 11 gol kaydetti. İkinci sezonunda hem Şampiyonlar Ligi’nde, hem de UEFA Kupası’nda Beşiktaş’ın tarihini yeniden yazmasına yardımcı oldu. Şu an içinde bulunduğumuz üçüncü sezonunda da sorumluluk kendisine verildiğinde ne kadar iyi işler yapacağını Del Bosque de kabul etmiş durumda. Beşiktaş, UEFA Ligi’nde ilk üçe girerse, bunun mimarının da Sergen olması asla sürpriz olmaz.


       Sergen, diğer birçok büyük yıldız gibi futbolundan çok saha dışı hareketleriyle gündemde olan bir oyuncu. Aşırı kiloları, at yarışlarına ilgisi, gece hayatı ve tabii zekası ve hazır cevaplığı. Galatasaray’dayken çıktığı bir Beşiktaş maçı sonrası Yasin’in formasını sırtında gören bir muhabirin gönlünün eski takımında olup olmadığını sorması üzerine verdiği cevap hem basit, hem de esprilidir: “Vallahi Yasin formamı istedi, ben de çıplak dolaşacak değildim herhalde”
       Bir de 11 Ekim’deki sansasyonel İngiltere-Türkiye maçı öncesi İngiliz Independent gazetesinden bir muhabirin, rakip futbolcuların maça çıkmama ihtimali için ne düşündüğünü sorması üzerine, Sergen’in adalılara verdiği orijinal cevap, gazetelerde geniş yer bulmuştu:
       “Who cares?” the midfielder Sergen Yalcin said, “If they don’t come, that’s better for us because we’ll get three points without getting tired” (Kim takar? Gelmezlerse, üç puanı yorulmadan almış oluruz!)

       2003-2004 sezonunda Beşiktaş formasıyla Çaykur Rizespor karşısında orta sahanın gerisinden kazandığı topla ceza yayına kadar yaklaşıp, İlhan Mansız’la yaptığı verkaçı golle tamamladığı pozisyon “Turkcell Yılın Golü” ödülünü kazandı. Aslında o yıllarca attı gollerini; ama ne yazık ki daha çok onun sahada yaptıkları değil, yapmadıkları konuşuldu. Türk futbolunun en parlak 15 yılına damgasını vurdu Sergen, ama o aynı futbol dışı etkenler, Milli Takıma gereken hizmeti vermesini engelledi. Halen İstanbul’un siyah-beyazlı ekibinde top koşturan futbol sanatkarının en az iki yıl daha üst düzey futbol oynayıp ulusal takıma 2006 Dünya Kupası’nda katkı yapması bekleniyor.
        New Page 1
   ALİ RIZA SERGEN YALÇIN

 

n 5 Ekim 1972, İstanbul doğumlu
    
n Mevki: Orta saha

n   Milli takım kariyeri: 36 maç, 5 gol

n   Kulüp kariyeri:

1991-1996 Beşiktaş (137 maç, 43 gol)

1996-1998 İstanbulspor (36 maç, 14 gol)

1998-1999 Fenerbahçe (5 maç, 15 gol)

1999-2000 Fenerbahçe-Galatasaray (20 maç, 6 gol)

2000-2001 Trabzonspor (21 maç)

2001-2002 Galatasaray (29 maç, 6 gol)

2002-2004 Beşiktaş (43 maç, 18 gol)

2004-2005 Beşiktaş



       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları