Home page
Haber Menüsü


Çakıcı Avusturya’da yakalandı
Hakkındaki hapis cezası nedeniyle cezaevine girmesi gerekirken yurtdışına kaçan Alaaddin Çakıcı Avusturya’nın Graz kentinde yakalandı.
Ankara
NTV-MSNBC
 
Çakıcı'nın üzerinde çıkan pasaportta gözlüklü, şakaklarındaki saçları ile bıyıkları beyaz bir fotoğraf kullanılmış. (sağdaki)
 


    15 Temmuz 2004—  Türkiye’ye gönderilen parmak izleriyle kimliği kesinlik kazanan Çakıcı’nın üzerinde farklı bir isim adına düzenlenmiş yeşil pasaport ele geçirildi. Adalet Bakanlığı, Çakıcı’nın, Türkiye’ye iadesi için başvuruda bulundu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

     


e-posta göndermek için resme tıklayın.
       İstihbarat Daire Başkanlığı’nın Avrupa’da uydu yardımıyla takip ettiği Çakıcı’nın dün Avusturya’dan İtalya’ya gideceği tespit edildi. Girişimler üzerine Çakıcı Avusturya polisi tarafından Graz kenti yakınlarında yakalandı.
       Edinilen bilgilere göre, üzerinden başka isme düzenlenmiş yeşil pasaport çıkan Çakıcı’nın, ilk tepkisi, “Helal olsun. Yine yakalandık” oldu.
       
ÖZEL BİRİM İZLİYORDU
       Alaaddin Çakıcı’nın yakalanması filmleri aratmayacak bir operasyonla gerçekleşti.
       Çakıcı, yurt dışına kaçtıktan sonra İstihbarat Daire Başkanlığı ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı özel birim oluşturdu.
       İstihbarat Daire Başkanlığı, Avrupa polisiyle işbirliğine girerek gelişmiş teknolojik yöntemlerle Çakıcı’yı uydu yardımıyla takip etti.
       Her gün yer değiştirdiği belirlenen Çakıcı’nın iki kez Türkiye ile telefon bağlantısı kurduğu da tesbit edildi.
       
İSTİHBARAT TÜRK POLİSİNDEN
       Çakıcı’nın avusturya’ya geçtiği ihbarını alan İstihbarat Daire Başkanlığı, dikkatini bu ülkeye çevirdi ve dün saat 18.00 sıralarında yine bir ses kaydı alındı.
       İstihbarat Daire Başkanlığı hemen Avusturya polisini uyardı ve Graz kenti yakınlarında güney yolu bölgesinde operasyon yapılmasını istedi.
       Alaaddin Çakıcı özel otomobiliyle Graz kenti yakınlarında yol alırken saat 19.30 sıralarında operasyon gerçekleşti.
       Eko-Cobra Timleri tarafından düzenlenen operasyonda Çakıcı önce kaçmak istedi, ancak operasyon timlerinin havaya bir el ateş açması üzerine teslim oldu.
       
“HELAL OLSUN YİNE YAKALANDIK”
       Çakıcı, önce kendisini sahte isimle taşıdığı yeşil pasaportla tanıtmaya çalıştı. Ancak Avusturya polis timlerinin suçlulara okunan yasal hakkını sayınca Çakıcı itirazından vazgeçti ve “Helal olsun, yine yakalandık” dedi.
Çakıcı’nın pasaportu emekli MİT’çinin

       Çakıcı’nın üzerinden Faik Meral adına düzenlenmiş yeşil pasaport, nüfus kağıdı ve 4 bin euro çıktı. Çakıcı’nın İtalya’ya gitmek isterken kendisine Viyana’da lokanta çalıştıran bir Türk işadamının eşlik ettiği belirlendi.
       
SEVGİLİSİNE GİDERKEN YAKALANDI
       Türk güvenlik güçlerinin verdiği istihbarat üzerine Avusturya’da yakalanan Alaaddin Çakıcı’nın İtalya’daki sevgilisi Aslı Fatoş Ural’ın yanına gitmek isterken yakalandığı öğrenildi.
       Türkiye’den kaçtıktan sonra 4.5 ay kadar Fransa’nın başkenti Paris ile Strasbourg kentleri yakınında yaşamını sürdürdüğü belirlenen Çakıcı’nın, kısa süre önce Viyana’ya geldiği ve burada yaşayan Karadenizli işadamı dostlarının yardımıyla İtalya’daki sevgilisi Aslı Fatoş Ural’ın yanına geçmek istediği haber verildi.
       
İADESİ BEKLENİYOR
       Çakıcı’nın adli işlemlerin tamamlanmasının ardından Türkiye’ye en kısa sürede iade edileceği belirtiliyor. Adalet Bakanlığı da Çakıcı’nın iade edilmek üzere tutuklanması talebinde bulundu.
       Çakıcı’nın, “Türkiye’ye iade edilmek üzere tutuklanması talebini” içeren başvuru, Avusturya makamlarına iletilmek üzere Dışişleri Bakanlığı’na gönderildi.
       Adalet Bakanlığı, Çakıcı’nın iade edilmesini içeren dosyayı hazırlamaya başlayacak.
       Türkiye ile Avusturya arasındaki suçluların iadesi sözleşmesine göre, Türkiye, iade istemini içeren dosyayı 40 gün içinde Avusturya makamlarına iletecek.
       
ÇAKICI’YI DAVA MARATONU BEKLİYOR
       Avusturya’da yakalanan Çakıcı’yı Türkiye’ye iadesi halinde yoğun bir dava maratonu bekliyor.
       Karagümrük Spor Kulübü Lokali Baskını Davası’nda “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan verilen 3 yıl 4 aylık hapis cezası onanarak kesinleşen Alaattin Çakıcı’nın, bu cezasının infazını tamamlaması için yaklaşık 6.5 ay daha cezaevinde kalması gerekiyor.
Arşiv
Çakıcı, 1998 yılında da Fransa'nın Nice kentinde benzer bir operasyonla yakalanmış daha sonra Türkiye'ye iade edilmişti.
       Aynı dava kapsamında “müessir fiil” suçundan bir kez verilen cezayı yetersiz bulan Yargıtay, mağdur sayısı kadar hüküm kurulmasını istemişti.
       Yüksek Mahkeme’nin bu kararından sonra Alaattin Çakıcı’nın 3 yıl 4 ay hapis cezasına ilişkin karar kesinleşirken, diğer suç için DGM’lerin kaldırılması nedeniyle Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gerekiyor.
       15 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Karagümrük Spor Kulübü Lokali’ne yönelik 26 Mart 2000 tarihinde düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin İstanbul 1 No’lu DGM’de tutuklu olarak yargılanan Çakıcı, kararla birlikte tahliye olmuştu.
TÜRKBANK DAVASI
       Çakıcı, “Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak” ve “Türkbank ihalesine fesat karıştırmak” suçlarından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakkında açılan dava kapsamında da iadesi halinde hakim karşısına çıkabilecek.
       İddianamede, Çakıcı’nın Fransa’dan iade edildiği hatırlatılarak, bu nedenle hakkında Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’nin 14. maddesindeki kısıtlamaların söz konusu olduğu anlatılmıştı.
       Türkbank ihalesine fesat karıştırılmasına ilişkin olarak yürütülen soruşturma kapsamında Fransa adli makamlarından istenen muvafakatın verilmediği belirtilen iddianamede, bunun üzerine soruşturmada “takipsizlik kararı” verildiği kaydedilmişti.
       Ancak daha sonra bazı yasalarda yapılan değişiklikler ve idam cezasının kaldırılması dikkate alınarak soruşturmanın yeniden açıldığı ve yeniden Fransız adli makamlarına başvurulduğu belirtilen iddianamede, Çakıcı’nın başkasına ait pasaportla Antalya Serbest Bölge’den deniz yoluyla 3 Mayıs 2004 tarihinde çıkış yaptığından hakkındaki suçlamalara ilişkin soruşturmaların yapılabilir hale geldiği ifade edilmişti.
       
DİĞER DAVALAR
       Tevfik Nurullah Ağansoy’un da aralarında bulunduğu 4 kişinin 8 yıl önce Bebek’te öldürülmesi konusunda İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava da Alaattin Çakıcı’yı ilgilendiriyor.
       Mahkeme, olayın azmettiricisi olmakla suçlanan, ancak Fransa’nın iade şartı uyarınca yargılayamadığı ve dosyasını ayırdığı Çakıcı hakkında, TCK’daki değişiklikler ve yurtdışına kaçtığı ihtimalini değerlendirerek CMUK’un 104. maddesi uyarınca gıyabi tutuklama kararı vermişti.
       Çakıcı, borsacı Adil Öngen’e yönelik silahlı saldırı olayına ilişkin açılan davada iade prosedürü gereği yargılanamamıştı.
       Eski eşi Nuriye Uğur Kılıç’ın (Çakıcı), 20 Ocak 1995 tarihinde Uludağ’da öldürülmesi olayında azmettirici olduğu iddia edilen Çakıcı, iade şartları gereği bu davadan da yargılanamamıştı.
       13 Aralık 1999 tarihinde Fransa’dan şartlı olarak Türkiye’ye iade edilen Alaattin Çakıcı, hakkındaki davalardan birinin görüldüğü İstanbul 6 No’lu DGM’de, “Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve yönetmek” suçundan 5 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmış, Yargıtay’ın bu cezayı onamasıyla 2 yıl 2 gün tutan infazı 2001 yılının Ocak ayında tamamlanmıştı.
       
 
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları