Home page
Haber Menüsü


 
‘Uçan süpürgeler’ Ankara semalarında
7. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali başlıyor. Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, yedinci yılında Ankara’yı yine sinemanın büyüsüyle dolduracak.
Ankara
NTV-MSNBC
 
    6 Mayıs 2004 —  Başkentin bu en güzel mevsiminde, baharın tadını sanatla çıkarmaya, on gün boyunca birbirinden güzel filmlerle sinema salonlarını doldurmaya, adları birer efsane, kendileri birer usta, filmleri birer başyapıt onlarca sinemacı kadınla tanışmaya, söyleşmeye hazır mısınız?  

   
 
       
    MSNBC News 'Uçan Süpürge' havalanıyor
MSNBC News Uçan Süpürge'den Onur Ödülleri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Sinemacı kadınlar, 6-16 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da 28 ülkeden 84 uzun, kısa ve belgesel filmleriyle, sinemaseverlerle birlikte olacaklar.
       Festivalin tüm etkinlikleri, Kızılırmak ve Kavaklıdere sinemalarında gerçekleşecek.
       Festivalin ‘Bir Ülke’ bölümü, son yıllarda sanatı, kültürü ve diliyle en çok ilgi gören ülkelerinden İspanya’ya ayrılmış. İspanya sinemasının 5 kadın yönetmeninden, 5 film yer alıyor bu bölümde.
       ‘Sinema Tarihi’nden bölümünde ise 1920’lerin Almanyası’ndan ilginç bir isimle, Lotte Reiniger ile tanışacak izleyici.
Lotte Reiniger

        Sinema tarihindeki ilk uzun metrajlı animasyonu çeken Reiniger’ın adı izleyiciye pek tanıdık değil. Ancak, bu öncü kadın, yıllar boyu tek tek kestiği figürlerle birbirinden güzel animasyon filmlere imza atmış. Kimi zaman, sevilen halk masallarını, kimi zaman çok bilinen opera eserlerini gölge oyunu tekniğini kullanarak filme alan Reiniger’in filmleri, ‘canlı müzik’ eşliğinde gösterilecek.
       FIPRESCI Jürisi’nin bu yıl festival boyunca izleyeceği ve içlerinden birini En İyi Film seçerek ödüllendireceği 18 film, ‘Her Biri Ayrı Renk’ bölümümünde yer alacak. Hepsi son iki yılda dünya sinemasının genç yetenekleri tarafından çekilmiş bu filmler, referanslarını dünya festivallerinde kazandıkları çeşitli ödüllerden alıyor.
4 Oscarlı Katharine Hepburn

        Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz iki özel oyuncuyu anmak için birer küçük bölüm hazırlanmış. ‘Anısına’ bölümünde, efsanevi oyuncu Katharine Hepburn, bugün bile tazeliğinden hiçbir şey kaybetmeyen birbirinden keyifli üç filmiyle, ayrıcalıklı bir kadın olduğunu bir kez daha hatırlatacak sinemaseverlere. Sinema klasiklerini beyazperdede izleyebilme ayrıcalığını da yaşatacak.


Catherine Breillat
        Bu bölümde ayrıca, geçen yaz sevgilisi tarafından dövülerek öldürülen Fransız oyuncu Marie Trintignant da iki filmiyle anılıyor.
       ‘Toplu Gösterim’ bölümü ise ‘arzunun aykırı yönetmeni’ Catherine Breillat’a ayrılmış. 30 yıldır dünya sinemasının en tartışılan isimlerinden biri olan yönetmen, son filmi ‘Romans 2’ (Anatomie de L’enfer) dahil olmak üzere 5 filmlik bir programla katılıyor festivale. Breillat’nın filmlerinden yola çıkarak düzenlenen panelin başlığı ise ‘Gösterecek Bir Şey Kaldı mı?’.
       ‘Köri Tadında’ başlıklı bölümde ise Hint asıllı İngiliz yönetmen Gurinder Chadha’nın birbirinden eğlenceli iki filmi yer almakta. Bu bölümde yer alan filmler, Hint kültüründe, kadının konumunu esprili bir yaklaşımla eleştiriyor.
       Almanya’nın en tanınmış kadın yönetmenlerinden olan ve ülkemizde de çok sevilen Dorris Dörrie de üç filmiyle Ankara seyircisiyle buluşacak.
Doris Dorrie

        Her yıl olduğu gibi, programda dünyadan ve Türkiye’den kısa filmler ve belgeseller de yer alacak.
       Festival kapsamında düzenlenen Kısa Film Öyküsü Yarışması bu yıl da büyük bir katılımla gerçekleşti. Yarışmanın Seçici Kurul’u tarafından belirlenen 10 eserin sahipleri, festivalde Işıl Özgentürk yönetimindeki Senaryo Yazım Atölyesi’ne katılacaklar. Bu yıl katılımcıları bir sürpriz bekliyor; atölye çalışmasında senaryolar arasında ikinci bir eleme yapılacak ve seçilen senaryo, Mine ve Ömer Vargı’nın yapım şirketi Filma-cass tarafından filme çekilecek.
       Uçan Süpürge, her yıl Türkiye sinemasının arşivine katkıda bulunmak için, film göstermenin yanı sıra yan etkinlikler de gerçekleştiriyor. Bunlardan biri, fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz’ın ‘Kadın Yönetmenlerimiz’ adlı sergisi. Sergide, sinemamızın kadın yönetmenlerinin, Muammer Yanmaz tarafından özel olarak çekilmiş fotoğrafları yer alıyor.
       Sergi, Kavaklıdere Sineması’nda 10 gün boyunca ziyaret edilebilecek.
       7. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, yine dopdolu bir programla izleyicisini bekliyor. On gün sürecek festivalin programı ve filmler hakkında daha fazla bilgiyi www.ucansupurge.org adresinde bulabilirsiniz.
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları