Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
ABD, PKK’nın dağılmasını bekliyor
 
Türkiye’den ABD’ye yönelik “Irak’ta PKK’yla mücadele etmiyor” serzenişleri artıyor. Ancak son gelişmeler ABD’nin silahlı müdahalesi için bir süre daha beklemek gerektiğini ortaya koyuyor.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
10 Mart 2004—  PKK’nın silahlı güçlerini tasfiye etmesini ve büyük bölümünün Türkiye’ye dönmesini planlayan ABD’nin girişimleri örgütü karıştırdı. Osman Öcalan ve arkadaşları koptu... Halen Musul civarında saklanan Öcalan, Avrupa’ya kaçabilir ya da Türkiye’ye teslim edilebilir.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Feridun Çelik’in Diyarbakır bağımsız adaylığıyla kamuoyu gündemine gelen PKK içindeki gelişmeler, ABD’nin örgütle mücadele stratejisini de ortaya çıkardı.
       Türkiye’ye Kuzey Irak’a müdahale etmemesi karşılığı PKK’yı dağıtma sözü veren ABD, Irak’a yerleştikten sonra planını uygulamaya başladı.
       ABD planı, örgüt militanlarıyla silahlı mücadeleye değil, örgütün önce silahlı militanlarını tasfiye etmesi, ardından da Kuzey Iraklı demokratik bir partiye dönüşmesi stratejisine dayanıyordu.
       Yapılan ilk girişimler sonucu, o dönem örgüt yönetiminde bulunan Osman Öcalan ve arkadaşlarıyla mutabakat da sağlandı. Örgüt bu çerçevede ilk adım olarak henüz bir yıllık KADEK’i lağvederek, demokratik bir örgüt olma iddiasındaki KONGRAGEL’i kurdu. Kuruluş kongresinde KONGRAGEL’in marksist olmadığının altı çizildi.
       ABD, silahlı militanların tasfiyesi için Türkiye’den de bir af çıkarılmasını istedi. Affa karşı çıkan AKP Hükümeti, bunun yerine “Topluma Kazandırma Yasası”nı çıkardı.
       
NEDEN TÜRKİYE’YE DÖNMEDİLER?
       Bugün örgüt içindeki tartışmalardan, Osman Öcalan ve arkadaşlarının örgüt militanlarının Topluma Kazandırma Yasası’ndan yararlanmaları ve Türkiye’ye dönmeleri için çaba sarfettiklerini anlıyoruz.
       Osman Öcalan ve arkadaşlarının örgütten uzaklaştırılmalarından sonra yönetimi ele geçiren isimlerden Duran Kalkan diyor ki;
       “Bir grup, hizip olarak son 6-7 aydır örgütlenmiş durumdalar. Yapılanlara bakınca tam dağıtıcılık gözüküyor. Kadroları dağıtıyorlar, herkese ‘İstediğiniz yere gidebilirsiniz’ diyorlar. Ailelere telefon edip ‘Gelin çocuklarınızı alın’ diyorlar. Hatta parayla sattıkları bile söyleniyor.”
       Suçlamalar bu kadarla da kalmıyor. Duran Kalkan, Öcalan ve arkadaşlarının ABD ile yaptıkları işbirliği karşılığı örgütün silahlı militanlarının dağıtılmasının ardından 100’e yakın üst düzey yöneticiye Avrupa’da, muhtemelen de Norveç’te yaşama hakkı verilmesi yönünde anlaştıklarını ileri sürüyor.
       Ancak tüm girişimlere rağmen PKK militanlarının silahsızlanması sağlanamadı. İlk nedeni yine Duran Kalkan’dan öğreniyoruz. Kalkan, İmralı Adası’nda bulunan Abdullah Öcalan’ın bu anlaşmayı duyduğu andan itibaren karşı çıktığını, avukatları aracılığıyla “Bu tasfiye girişimidir, direnin” talimatı verdiğini söylüyor. Bu talimattan sonra Osman Öcalan ve arkadaşlarını örgütten koparan süreç başlıyor.
       Bir başka neden de, yıllardır silahla yaşayan militanların başka türlü bir yaşam biçimi bilmemeleri, Topluma Kazandırma Yasası’nı yeterli görmeyip, af isteğinde diretmeleri... Kısacası Türkiye’ye dönmekten korkmaları...
       
OSMAN ÖCALAN NE OLACAK?
       Bugün gelinen noktada Osman Öcalan, Kani Yılmaz, Nizamettin Taş gibi bir dönem en üst düzey yönetici konumundaki isimlerin örgütten atıldıkları anlaşılıyor.
       Ancak henüz netlik kazanmayan, bu isimlerle birlikte hareket eden grubun büyüklüğü... Yani örgüt içinde ciddi bir bölünmeye yol açıp açmayacağı... Duran Kalkan’ın “ufak bir hizip” sözleri propaganda gibi görünüyor. Çünkü Osman Öcalan daha önce Abdullah Öcalan’la iki kez ters düşmüş, yönetimden uzaklaştırılmış, ancak her seferinde geri dönmeyi başarmıştı. Abdullah Öcalan, Osman Öcalan ve onunla birlikte hareket edenleri tasfiye etmeyi göze alamamıştı.
       Osman Öcalan’ın halen ABD’lilerle ve Kuzey Iraklı Kürt gruplarla işbirliği içinde Musul yakınlarında olduğu biliniyor.
       Peki, Öcalan’ı bundan sonra nasıl bir gelecek bekliyor?
       Bu sorunun cevabı biraz da Öcalan’ın örgüt içindeki gücüne bağlı. Eğer Öcalan örgütten ciddi bir grubu kopartmayı başarır ve bir süre sonra bu grubu silahtan arındırabilirse, görünen o ki önce Kuzey Irak’ta sonra da başka bir ülkede yaşama şansı yakalayabilecek.
       Eğer aksi olur da gücünü kaybederse, Kuzey Iraklı Kürtler ve ABD’liler nezdinde “sığınmacı” konumuna düşecek. Bu durumda da Öcalan’ın Türkiye’ye verilmesi her an gündeme gelebilecek...
       
AMERİKA ŞİMDİLİK BEKLEMEDE...
       “ABD, PKK ile mücadeleden vazgeçti, beklemeye çekildi” iddialarının aslı bu.
       ABD için gelişmeler sürpriz değil. Baştan beri uygulamaya koyduğu planı takip ediyor. Bugün gelinen noktada da örgüt içindeki bölünmenin sonucunu bekliyor ve bekleyecek. Eğer bölünme büyük olur ve önemli sayıda militanın tasfiyesi gerçekleşirse ABD’nin işi kolay. Kalan silahlı grubun üstüne rahatça gidecektir.
       Ancak tersi olur da örgüt bölünmez ve silahlı militanlar tasfiye olmazsa ABD’nin yeni planlar yapması gerekecek. Çünkü görünen o ki, ABD, Kuzey Irak’ta daha uzun bir süre silahlı mücadele etmeye niyetli değil, buna cesaret de edemiyor.
       Bu gelişmeler Ankara için sürpriz mi? Kesinlikle hayır. AKP Hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı baştan beri ABD planını genel hatlarıyla biliyordu. Aksi halde Topluma Yeniden Kazandırma gibi ucube bir yasayı çıkarırlar, bile bile lades derler miydi?
       Şimdi Ankara’nın yaptığı “örgüt bölünmez ve silahlı militanlar tasfiye olmazsa ABD’nin hangi adımları atacağını” tespit etmeye çalışmak.
       Ankara bir yandan da ABD’yi sıkıştırmaya çalışıyor. Galiba Dışişleri Bakanlığı bölünmeden pek umutlu değil ki, son dönemde sık sık “ABD’nin taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz” açıklamaları yapıyor.
       Ya ABD taahhütlerini yerine getirmezse?...
       Olur mu öyle şey canım, müttefik dediğin taahhüdünü yerine getirmez mi hiç?...
       

Ümit SEZGİN / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
 
       
   
MSNBC News "Uyan KKTC, dayan Türkiye!"
MSNBC News Çözüm Ankara ve Atina'ya kalacak
MSNBC News Kıbrıs'ta evlenip de bekar kalmak
MSNBC News Pirsiz gazeller sıradan geceler
MSNBC News Ankara'da mesaj düellosu
MSNBC News On günde on rapordan bir çözüm!..
MSNBC News Kutlu-Dinçer ikilisi yanyana oynar mı?
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları