Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
“Uyan KKTC,
dayan Türkiye!”
 
Denktaş’ın yaptığı açıklamaları ciddiye alanlar “Bu iş olmayacak” karamsarlığına kapılıyorlar... Açıklamaları önemsemeyen kimileri ise “Bu iş New York’ta bitti” türü pembe tablolar çiziyorlar.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
2 Mart 2004—  Oysa ne müzakerelerin kopması ihtimali var ne de “bu iş çoktan bitti” gibi bir garanti söz konusu... Kilit nokta referandum. Bu nedenle hem “evet”çiler hem “hayır”cılar şimdiden referandum çalışmalarına başladı.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ada’daki müzakereler beklendiği gibi gidiyor. Denktaş’ın “ak” dediğine Papadopulos “kara” diyor, Papadopulos’un “sevap” dediğine Denktaş “günah” diyerek karşı çıkıyor.
       Aksini yapsalar şaşırmak lazımdı.
       Daha müzakereler başlamadan 22 Mart’ta yapılacak görüşmelere kadar masadan bir uzlaşma beklenmemesi gerektiğini önceki yazılarımızda belirtmiştik. Denktaş da Papadopulos da taviz verip, sorumluluk alma görevini 22-29 Mart tarihleri arasında Ankara ve Atina’nın katılacağı toplantılara bırakacaktır.
       22 Mart’a kadar kendilerinden beklenen “uzlaşmazlık noktalarının” netleşmesi ve iplerin gerilmemesiydi.
       Ama ne yazık ki Papadopulos, Denktaş’ın her önerisini incelemeden reddederek, Denktaş da yaptığı lüzumsuz açıklamalarda tacizkar tutum takınarak ipleri geriyor. Ama hakkını yememek lazım Papadopulos’un yanında Denktaş, en azından üslubuyla daha uzlaşmacı görünüyor.
       
ANKARA VE ATİNA NE YAPACAK?
       Şimdi iş Ankara ve Atina’nın ne kadar cesur olabileceğine kalıyor... Ancak Ankara ve Atina’nın böyle gergin bir ortamda, bir hafta gibi kısa sürede tüm sorunlarda uzlaşma sağlamalarını beklemek, istemek insafsızlık olur.
       Görünen o ki, önemli noktalarda söz Annan’a kalacak. Zaten şimdiden Annan’ın çalışmaya başladığı, Türk ve Rum taraflarının olmazsa olmazlarını plana monte etmeye çalıştığı haberleri geliyor.
       Rum basınına bakılırsa tarafların ikişer isteğini plana alarak kendince adaleti sağlamaya çalışacak.
       Rum basınının haberleri ne kadar doğru çıkacak belli değil ama şurası açık ki, Annan plana son halini verdikten sonra taraflar karşı tarafa verilen yeni haklara şiddetle itiraz edecekler.
       Yani hem Denktaş, hem de Papadopulos çok büyük ihtimalle referandumda “hayır” yanlısı olacaklar.
       İşte Ankara ve Atina’nın bu noktadaki tavrı, 22-29 Mart sürecindeki gösterecekleri tavırdan daha önemli olacak. Ankara Denktaş’a, Atina Papadopulos’a söz geçirebilecek mi, hep beraber göreceğiz...
       Ankara ve Atina’nın referandumlarda “hayır”cı olacaklarını düşünmemek lazım. Çünkü referanduma “hayır” diyen tarafı ciddi faturalar bekleyeceği için Atina ve Ankara referandumdan “evet” çıkması için duacı olacaklardır.
       
REFERANDUM HAZIRLIKLARI BAŞLADI
       Referandumun kilit önemini taraflar şimdiden görmüş durumda. KKTC’den gelen haberler, Denktaş’ın şimdiden çevresindekilere “hemen halkın arasına karışın, çalışmaya başlayın” talimatı verdiği yolunda. Haberler ne kadar doğru bilinmez ama zaten kendisi de açık açık söylüyor, “Müzakerelerden içime sinmeyen bir sonuç çıkar da, halk buna ‘evet’ derse çok üzülürüm.”
       Pekii müzakerelerden çıkacak herhangi bir sonucun Denktaş’ın içine sinebilme ihtimali var mı?
       Şimdiden belli Denktaş’ın oyu “hayır” olacak...
       Şimdiden belli, Sinan Aygün gibi el altından, yangından mal kaçırırcasına eksik evrakla KKTC vatandaşı olup da Talat tarafından vatandaşlıktan atılanlar da “Dayan Denktaş” kampanyalarıyla destek vermeye çalışacaklar.
       Tabii benzer gelişmeleri Rum tarafında da mislisiyle görmek mümkün. Orada da önemli bir kesimin şimdiden referandumda “hayır” çıkması için çalışmaya başladığı haberleri geliyor.
       
REFERANDUMDAN NE ÇIKAR?
       Rum halkı referandumda ne der, buradan bilmek zor ama Ankara Hükümeti Kıbrıslı Türklerin açık farkla olmasa da “evet” diyeceğini düşünüyor.
       Nabız yoklamalarında elde edilen sonuçların yanısıra hemen Mayıs ayında gelecek AB vatandaşlığının cazibesi Ankara’nın güvencesi...
       Bugüne kadar AB üyeliği için hiç bir şey yapmayan ya da yapamayan, siyasi ve ekonomik kriterlerin herhangi birine değil sahip olmak, yanına bile yaklaşamayan KKTC için Mayıs 2004’de gelecek AB üyeliği piyango gibi... KKTC vatandaşları için AB vatandaşlığı da gökten düşecek üç elmadan biri.
       Ankara bu varsayımlarla koşullar ne olursa olsun KKTC vatandaşlarının referandumda “evet” diyeceğine inanıyor.
       Bu nedenle MHP, İP, ATO ittifakının “Dayan Denktaş, Uyan Türkiye” sloganına karşılık, hükümetin gönlündeki slogan “Uyan KKTC, Dayan Türkiye”
       

Ümit SEZGİN / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
 
       
   
MSNBC News Çözüm Ankara ve Atina'ya kalacak
MSNBC News Kıbrıs'ta evlenip de bekar kalmak
MSNBC News Pirsiz gazeller sıradan geceler
MSNBC News Ankara'da mesaj düellosu
MSNBC News On günde on rapordan bir çözüm!..
MSNBC News Kutlu-Dinçer ikilisi yanyana oynar mı?
MSNBC News Denktaş mücadeleye Ankara'dan başladı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları