Home page
Haber Menüsü




 
Hattuşa’yı tanıtamıyoruz
Türkiye Hititleri bütün dünyaya en az ‘Mısır piramitleri’ kadar görkemli bir şekilde tanıtabilir. Hattuşa inanılmaz zenginlikte bir yer. Dünyada 4000 yıl öncesine dayanan ve günümüze kalan kaç tane uygarlık var?
Mahfi Eğilmez
    25 Ağustos—  Hitit uygarlığı en az Mısır uygarlığı kadar eski ve zengin. Üstelik bu uygarlığın dünyaya tanıtılmasında Türk araştırmacıların büyük katkısı var. Buna karşın tanıtım yeteri kadar yapılamamış. En azından Mısır’ın yaptığı kadar bir tanıtım yapılmadığı ortada. Hattuşa’yı gezmeğe giden herkes bunu kendi gözleriyle görebilir. Piramitleri gezen yüzlerce turiste karşılık Hattuşa’yı gezenlerin sayısı bir elin parmakları kadar az. Oysa Hattuşa inanılmaz zenginlikte bir yer. Biraz çabayla biraz düzenlemeyle burası dünyanın ilgi odağı olabilir. Dünyada 4000 yıl öncesine dayanan kaç tane uygarlığın kalıntıları var ki? Biz Ankara’nın amblemindeki Hitit güneşini değiştirmekle uğraşırken Mısırlılar neler yapıyor dersiniz?  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Hititler, ilk kez ne zaman ortaya çıktılar? Kendilerinden önce Anadolu’da yerleşik bulunan Hattilerin yerini nasıl aldılar? Henüz kesin çizgileriyle bilinmiyor. Bulgular, Hititler’in İÖ 1700’lerde Anadolu’ya Kafkaslardan geçip orada yerleşik olan Hattiler ile kaynaşmış ve yavaş yavaş onları içlerinde eritmiş oldukları sanılıyor. Çünkü bu iki ulus arasında bir savaş olduğuna ilişkin herhangi bir kanıt yok elde. Bu geçiş süreci sırasında Hatti kültüründen etkilenmiş olduklarını, Hatti ülkesi adını almalarından ve Hattilerin Neşa kentinden esinlenerek kendi dillerini Nesice olarak adlandırmalarından anlıyoruz.
       Hititlerin kurucusunun Kuşşaralı Pithana’nın oğlu Anitta olduğu kabul ediliyor. Hititlerin bir krallık haline gelmesi Labarna ile imparatorluk biçimine girişi ise Şuppiluliuma ile oluyor.
       
1000 DOLAYINDA TANRILARI VAR

       En önemli tanrıları Baştanrıça Hepat ile Fırtına tanrısı Teşup. Hepat, sonraki kültürlerde bereket tanrıçası Kibele ya da geç Hititlerde ana tanrıça Kubaba olarak yeniden ortaya çıkıyor. Hititler, ele geçirdikleri kentlerin tanrılarını da kendi tanrıları arasına katmışlar. Bundan amaç o tanrıların nefretini üstlerine çekmemek. Bu nedenle 1000 dolayında tanrıları olduğu tahmin ediliyor. Başkent Hattuşa’ya 1000 tanrılı kent denmesinin nedeni de bu. Hitit dininde cennet ve cehennem yok. İşlenen günahların cezasının ve yapılan sevapların karşılığının bu dünyada alınacağına inanıyorlarmış.


        Hititlilerin dilleri Hint - Avrupa dil grubuna ait. Hattuşa kitaplıklarında bulunan tabletlerin sekiz ayrı dilde yazılmış olduğu görülüyor: Hititçe, Hattice, Hurrice, Mitannice, Luvice, Palaca, Akadça, Sumerce. Akadça, dönemin diplomasi dili. Mısırlılar ve Hititler ya da Hititler ile Asurlular arasındaki yazışmalar Akadça olarak yapılıyormuş.
       
TOPRAKTA ÖZEL MÜLKİYET YOK
        Hitit ülkesinde bütün topraklar krala ait. Yani toprakta özel mülkiyet yok. Kral veya kraliçe istediklerine toprak tahsis ederlermiş. Kendisine toprak tahsis edilenlerin krala, her savaşa gidişinde asker vermek yükümlülüğü varmış. Sonraları Osmanlı’da ortaya çıkan timar, has ve zeamet sisteminin ilk biçimi.
Hititler paralarını gümüşten yapıyorlarmış. 8.5 gramlık gümüş çubuklar ya da halkalar 1 Şegel adını taşıyan bir para birimiyle ifade ediliyor. 40 şegel yani 260 gram gümüş ağırlığındaki kuruşların toplamı 1 Mana ediyor. Üst para birimi olan Mana’yı Hititler, Sumerlerden almış. Mana, latin dillerindeki money kelimesini andırıyor.

        Hititler paralarını gümüşten yapıyorlarmış. 8.5 gramlık gümüş çubuklar ya da halkalar 1 Şegel adını taşıyan bir para birimiyle ifade ediliyor. 40 şegel yani 260 gram gümüş ağırlığındaki kuruşların toplamı 1 Mana ediyor. Üst para birimi olan Mana’yı Hititler, Sumerlerden almış. Mana, latin dillerindeki money kelimesini andırıyor.
       
30 BİN ASKERLİK ORDU
        Hitit ordusu piyadeler ve at arabalı askerlerden oluşuyordu. Her arabada üç asker var: İlki sürücü. İkinci, sürücüye kalkan tutan asker. Üçüncü ise ok atan ve mızrak kullanan asker. Kadeş savaşında Ramses ordularıyla kapışan Hitit ordusunda 17000 piyade ve 4500 savaş arabası olduğu yazılı. 4500 arabayı 3 ile çarparsak 13500 kişi eder. 17000 de piyadeyi de katınca toplam 30 bin asker. Oldukça büyük bir ordu.
        Hititlerin Panku adlı bir asiller meclisi varmış. Kral, Panku’nun onayını almadan savaşa karar veremiyor. Panku, ayrıca kral öldüğünde yerine kimin geçeceğine de karar veriyor.
       
İÖ 700’LERDE TARİHTEN SİLİNDİLER

       Hitit imparatorluğu, Kadeş barış antlaşması sonrasında Mısırlılar ile girdikleri uzun dönemli barışa karşın deniz kavimlerinin sürekli saldırıları sonucu tarihe karışıyorlar. Buna karşın geç Hititler adıyla anılan imparatorluğun bir parçası Kargamış ve dolaylarında izini sürdürmeye devam ediyor bir süre. Asurluların saldırıları Hititlerin son uzantısı olan geç Hititleri de İÖ 700’lerde tarih sahnesinden silip yokediyor.
        Hititlerin enbüyük kralı olarak kabul edilen Şuppiluliuma’nın tahta geçişinin nasıl olduğu henüz kesinlik kazanmış değil. Şuppiluliuma, II. Tuthaliya’nın oğludur. II. Tuthaliya’nın ölümünden sonra tahta Şuppiluliuma’nın erkek kardeşi Arnuvanda ve kızkardeşi Aşmunikal birlikte geçmişlerdir. Arnuvanda’nın genç yaşta ölümü üzerine tahta geçmeye hazırlanan oğlu III. Tuthaliya, Şuppiluliuma tarafından öldürtülmüştür. Böylece yeğenini öldüren amca, Hitit tahtına otrumuştur.
       
VEBA DUASI
        Şuppiluliuma ve ardından tahta çıkan oğlu II. Arnuvanda’nın vebadan ölmesi, tanrıların cezalandırmasına bağlanmış ve bu korkuyla tahta geçen II. Murşiliş ünlü veba duasını yazmıştır. Önce babasının işlediği cinayetin günahının kendisine de geçtiğini söylüyor:
Duanın en ilginç yanı II. Murşiliş’in tanrılara yönelik biraz rüşvet biraz da tehdit içeren bir cümlesi: “Herkes ölünce size kimse kurban getirmez.” Yani diyor ki beni öldürmezseniz ben size kurban getirmeyi sürdürürüm

        “Doğrudur, babanın günahy oğluna da geçer,
        Bana da babamın günahy geçti...”
        Sonra bu günahı işleyenlerin ortadan kalktığını anlatıyor:
        “Yanlış yola sapanlardan,
        Kötü işler yapanlardan,
        Hiç kimse kalmadı artık,
        Hepsi öldü çünkü.”
        Hititlerin 1000 tanrısı olduğu sanılıyor. Hattuşa’ya 1000 tanrılı kent denilmesinin nedeni de bu. Hitit tanrıları arasında en önemlisi fırtına tanrısı Teşup. Onun karısı ise bereket tanrıçası Hepat. Hepat, Friglerde ve diğer kültürlerde Kibele ve geç Hititlerde Kubaba adıyla yeniden ortaya çıkıyor. Buna karşın en korkulan tanrı fırtına tanrısı Teşup.
        II. Murşiliş, veba duasını şöyle bitiriyor:
        “Bakın sizlere, ey tanrılar, ey benim efendilerim,
        Sizlere, ülkem için,
        Ülkemi vebadan kurtarmak için,
        Kefaret kurbanları sunuyorum,
        Herkes ölünce size kimse kurban getirmez,
        Bu acıları çekip çıkarın yüreğimden benim,
        Ruhumdan bu korkuları alın benim.”
        Duanın en ilginç yanı II. Murşiliş’in tanrılara yönelik biraz rüşvet biraz da tehdit içeren bir cümlesi: “Herkes ölünce size kimse kurban getirmez.” Yani diyor ki beni öldürmezseniz ben size kurban getirmeyi sürdürürüm.
        Hititlerin başkenti Hattuşa, Ankara’ya 200 kilometre uzaklıkta. Çorum’un Sungurlu ilçesine bağlı Boğazkale’de. Mutlaka görülmesi gereken bir yer. Özellikle Hattuşa, Yazılıkaya ve Alacahöyük’ü gördükten sonra bir gün de Ankara’daki Anadolu Uygarlıkları Müzesinde harcanırsa inanılmaz bilgi edinmek mümkün.
       
       Not: Bu konuda yazışmak ve görüş belirtmek isteyenler yazar Mahfi Eğilmez ile mahfie@garanti.com.tr adresinden e-mail ile ilişki kurabilirler.
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları