Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Ankara’da mesaj düellosu
 
Ankara pek bir rağbette, konuğu eksik olmuyor. Dosyasını mesajla dolduran herkes soluğu Ankara’da alıyor. El Hekim gidiyor, Berham Salih geliyor... Beşşar Esad gidiyor, Romano Prodi geliyor.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
15 Ocak 2003—  Her gelenin derdi başka... Prodi önce sırtımızı sıvazlayıp ardından uyaracak. Berham Salih Başbakan’ı yumuşatmaya çalışıp “Kürtler ateşle oynamıyor” diyecek... Tabii Ankara’nın da diyecekleri var.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Son dönemde Ankara’yı ziyaret eden kişiler içinde belki de Türkiye’nin geleceği açısından en önemli isim Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Romano Prodi.
       Prodi’nin mesajlarından çok, bizatihi kendisinin gelişi önemli. Bu ziyaret Avrupa kamuoyuna net bir mesaj taşıyor:
       “Türkiye’in üyelik perspektifinden vazgeçilemez!”
       Farklı statü önerenlere, Türkiye’yi oyalayacak yöntemler bulunmasını teklif edenlere açık biçimde “hayır” cevabı verilmiş oluyor.
       Ankara memnun. Ancak Prodi’nin ziyaretine yönelik beklentilerini de abartmıyor. Kimse Prodi’den Aralık 2004’te müzakere tarihi verileceğine dair garanti beklemiyor. Türkiye’de yaşananları yerinde görmesi, birinci ağızdan gelişmeleri dinlemesi yeterli.
       
PRODİ’YE VERİLECEK CEVAPLAR
       Prodi iki mesaj getiriyor:
       “Kopenhag kriterleri kağıt üstünde tamam ama hayata geçiremediniz. Lütfen gevşemeden uygulamaya geçirin.”
       İkinci mesaj ise Kıbrıs’la ilgili:
       “Kıbrıs resmen kriter değil ama çözülmezse çok büyük engel.”
       Ankara iki mesaja da yabancı değil. Kopenhag kriterlerinin uygulanması konusunda Hükümet’in kendi içinde sıkıntısı yok. 2004’ü uygulama yılı ilan ettiler, reformları hayata geçirme konusunda kararlılar. Sıkıntı, reformları uygulayacak bürokratlarda, teknokratlarda. Henüz Hükümet başta yargı olmak üzere pek çok kuruma yeteri kadar söz geçiremiyor, ciddi direnç görüyor.
       Bunlar kısaca Prodi’ye anlatılıp, “AB’nin de bizim elimizi güçlendirecek adımlar atması gerekir” denecek.
       Yine bu başlık altında Ankara, Prodi’ye “AB Türkiye’den beklentilerini abartmamalı!” mesajı da verecek. Aralık 2004’te Türkiye’nin AB’ye tam üye olmadığı hatırlatılarak “müzakere sürecinde atılacak adımlar, yapılacak değişiklikler bizden 2004 Aralık ayında beklenmemeli” denecek.
       
KIBRIS’I YALNIZ BİZ ÇÖZEMEYİZ!
       Prodi’nin Kıbrıs uyarıları konusunda Ankara sıkıntılı. İki temel sıkıntı var.
       Biiir, Ankara henüz çözüm noktasında kendi içinde netleşemedi. Annan Planı üzerinden müzakere masasına oturmak konusunda herkes hem fikir de, iş masada ne söyleneceğine gelince ortalık karışıyor. Asker-sivil o kadar çok değişiklik önerisi var ki, Hükümet bunları kabul ederse ortada Annan Planı kalmayacak. Türk tarafının görüşünü Rumlardan önce Annan reddetip müzakere çağrısı yapmayacak. Hükümet’in Annan Planı hakkında gelen eleştiriler sonucu atacağı her geri adım Türkiye’yi masadan uzaklaştırıyor.
       
Bu konu Prodi’ye özetlenip, “AB, Hükümet’in elini güçlendirecek adımlar atmalı” denecek. “O adımlar nedir?” derseniz, ikinci sıkıntıya geliyoruz.
       Annan Planı’na itiraz edenlerin neredeyse tümü Hükümet’e aynı şeyi söylüyor: “Kardeşim boşa geri adım atıyorsunuz. Rumlar nasıl olsa Mayıs’ta üyeliği garantiledi. Ne masaya otururlar, ne taviz verirler!” Hükümet de “olur mu öyle şey” diyemiyor.
       İşte Prodi’ye aktarılacak en büyük sıkıntı bu. Prodi’den Avrupa Birliği’nin Rumlar ve Yunanlılar üzerinde baskı yapması istenecek.
       
BEHRAM SALİH’E VERİLECEK CEVAPLAR
       Prodi’yle eş zamanlı Ankara’ya gelen bir başka isim KYB’nin bölgesel yönetim sorumlusu Berham Salih.
       Salih davet edilmedi, kendi talebi üzerine geliyor. Amacı belli; Ankara’yı Kürtlerin ateşle oynamadığına ikna etmek, becerebilirse Ankara’nın bir süredir yürüttüğü girişimlerini durdurmasını sağlamak.
       Çünkü Kürtler “etnik federasyon” dediği günden beri Ankara boş durmuyor. Önce ABD nezdinde girişimler yapıldı. Ancak sonuç hayalkırıklığı oldu. Görüldü ki ABD tehlikelerin farkında ama Kürtlerle de bozuşmak istemiyor. ABD’nin birşey yapacaksa bile bunun zaman alacağı ve yeterli etkinlikte olmayacağı anlaşıldı.
       Bunun üzerine Ankara sorunun diğer aktörlerine yöneldi. Biraz el altından Arap ülkelerinin nabzı yoklanırken, komşu ülkeler İran ve Suriye ile açıktan görüşüldü. Bu girişime karşı çıkılması konusunda görüş birliği de sağlandı. Çünkü hem İran hem de Suriye Irak’ın bölünmesinden veya bir federe Kürt devleti kurulmasından endişe ediyor.
       Ardından Irak’taki Kürt olmayan diğer gruplarla temasa geçildi. Özellikle ülkede ağırlığı olan Şiiler üzerinde duruldu. Onlardan da olumlu cevap alınınca Başbakan Erdoğan dün Şii lider El Hekim’le görüşmesinde Ankara’nın görüşünü hem de tehdit tonunda dile getirdi; “Irak bölünürse komşu ülkeler müdahil olur.”
       Bu mesajın asıl muhatabı elbette ki El Hekim değildi. İki adresi vardı; Iraklı Kürtler ve ABD... Bu görüş bugün net biçimde Berham Salih’e de iletilecek.
       Salih de tıpkı lideri Talabani gibi her türlü esnekliği gösterebilecek “politika kurdu” olduğu için görüşmelerde kavga döğüş beklenmemeli. Hatta Salih’in toplantılardan ağzı kulaklarında çıkıp, “Son derece yararlı bir görüşme yaptık” demesi bile sizi şaşırtmamalı.
       Şurası unutulmamalı ki, Salih’in Ankara’da yapacağı görüşmelerde mutabakata varılması söz konusu bile değil. Taraflar görüşlerini biraz daha detaylı olarak öğrenme imkanı bulacak, gerisi laf-ü güzaf.
       Bu konuda asıl önemli olan Başbakan Erdoğan’ın ay sonunda Washington’da yapacağı görüşmelerde alacağı cevap... Çünkü Türkiye bölge ülkeleri ve diğer etnik gruplar üzerinde ne kadar çalışırsa çalışsın, ABD ikna edilemezse, Kürtleri durdurmak zor görünüyor.
       

Ümit SEZGİN / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
 
       
   
MSNBC News On günde on rapordan bir çözüm!..
MSNBC News Kutlu-Dinçer ikilisi yanyana oynar mı?
MSNBC News Denktaş mücadeleye Ankara'dan başladı
MSNBC News Kıbrıs'ta tam da Ankara'nın istediği oldu!
MSNBC News Soruşturma komisyonlarının önündeki iki risk
MSNBC News Mesaj alındı, saflar belirlendi...
MSNBC News Yeni Kürt politikası ve KADEK'in değişimi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları