Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 13:38 TS 12 Eyl., 2000
 
Satan çok, henüz alan yok
 
Yabancı bankaların sektörü izlediği ve satılık bankaların maliyetlerini değerlendiği belirtiliyor. Yabancıların ortaklıktan yana olmadığı ve satın alma için de fiyatların düşmesini beklediği görüşü yaygın.
 
Emine Uşaklıgil
 
18 Ağustos—  Societe Generale’in İktisat Bankası ile yüzde 30 ila 50 oranında ortaklık kurmak üzere olduğu yönündeki haberler üzerine, gözler yabancıların bankacılık sektörüne duyduğu ilgiye çevrildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu konuyu yorumlayan bankacılık çevreleri ortak bir görüşte birleşiyor: Satan çok, henüz alan yok.
       
PAHALI DEVİRDEN KAÇIŞ
       Bankacılık sektöründe, öz varlıkların sadece yüzde 5’ine sahip olan yabancı bankaların sistemdeki ağırlığının zaman içinde önemli ölçüde büyüyeceği beklentisi yaygın. Bunu, başka bankalar satın alarak mı yoksa kendi operasyonlarını genişleterek mi gerçekleştirecekleri ise, henüz belli değil.
       Teknoloji açısından İnterbank’ı kendine uygun bulan Citibank’ın bu konudaki incelemelerini sürdürdüğü söylentiler arasında. Deutsche Bank, UBS Warburg, Bank of America, BNP ve Credit Agricole’un Türkiye’de yatırım planladıkları da ayrıca söyleniyor.
       Herhangi bir alım henüz kesinleşmemişken, piyasayı yakından izleyen ve satılık bankaların maliyetlerini değerlendiren dünya büyüklerinden ABN Amro’nun, maliyeti yüksek bir bankayı devralmaktansa, kendi şube sayısını artırmak yönünde bir karar aldığı biliniyor.
       Uzun bir süredir Türkiye’de alınabilecek bankaları inceleyen bir diğer dünya devi HSCB’nin de aynı yönde ilerlerlemekte.
       
YABANCILAR ORTAKLIĞA SOĞUK
       Adı banka satın alacaklar arasında geçen büyük bir yabancı bankanın genel müdür yardımcısı, uluslararası büyük bankaların, banka satın almakta eskisi kadar iştahlı olmadıklarını söylerken:
       “Şube ağını ve operasyonu kendileri kurabilecek durumda olduklarını anladılar. Niye ortak olsunlar ya da niye fondaki iki bankayı bir arada satın alsınlar ki” diye konuşuyor.
       İsmini açıklamak istemeyen bu bankacı, trenin kaçmakta olup, yabancı ortak arayan küçük banka patronlarının fazlasıyla nazlandıkları gözlemini yapıyor: “Bu bankaların yöneticilerinin Londra’ya veya New York’a çıkıp talip aramaları gerekir. Pat diye işi bitiren patronlar karlı çıkacak, satan kurtulacak. Yabancılar ortaklığı kabul etmez.”
       Büyük dünya bankaların, ortaklığa girmek yerine, yerel pazarlarda satın almayı tercih ettikleri açıkca bilindiğine işaret edenler, küçük bankaların ortaklıkta ısrar etmesini anlamsız buluyor.
       Bu görüşe göre hatta, Societe Generale ve İktisat Bankası arasında tamama ermiş görünen görüşmeler bu nedenle sonuçlanmıyabilir.
       
SEKTÖRÜN SANCILI DÖNEMİ
       Üç yıllık istikrar programının daha ilk yıl bile tamamlanmamış ve 1 Eylül 2000’de görev başlayacak olan Bankacılık Üst Kurulu’nun sektörün yeniden yapılanmasına nasıl bir yön çizeceği de henüz açık değil iken, yabancı bankaların, Türkiye’deki yatırımları konusunda acele etmeyecekleri bekleniyor.
       Bankacılık Üst Kurulu’nun yasanın öngördüğü en geç tarihte görev almasını eleştiren bir bankacı, “Her alanda olduğu gibi, bu alanda da müdaheleyi son dakikaya bıraktık. Sektör çok sancılı bir döneme girmiş ve köklü bir rehabilitasyona muhtaç iken, Üst Kurulun gecikme ile işe başlaması son derece yanlıştır. Üst Kurul’da tek bir bankacının bulunmaması da bunun cabası” diye konuşuyor.
       Yabancı ve Türk bankaları arasında fazla bir işlem olmayacağını savunan bankacılık çevreleri, ancak 2-3 tane evliliğin veya satın almanın söz konusu olabileceğini tahmin ediyor.
       
YABANCILAR BATIK KREDİ DEVRALMAZ
       Şubesi olan, kredi portföyü temiz olan ve teknolojisi kendi sistemine yakın olan banka arayışını uzun süredir sürdüren yabancı bankaların, aradıklarını henüz bulmadıkları anlaşılıyor.
       Fondaki sekiz bankanın dışında, bir çok bankanın ortak aradığı konuşuluyor. Birçok orta ölçekli bankanın yöneticisi de yabancı ortak aradıklarını medyaya açıkladı. Demirbank, Etibank, Finansbank’ın da yabancılarla ortaklığı düşünen bankalar arasında yer aldığı söyleniyor.
       “Tutucu” bir kredi politikası izleyen yabancı bankaların merkezleri, Türkiye’yi bugüne dek riskli olarak değerlendirmesi sonucunda, Türkiye’deki operasyonlarını şube düzeyinde tuttu. Ancak, yabancılar enflasyon ve faizlerin düşmesiyle bankacılık sektörünün önünün açılacağını öngörüyor.
       Ancak, Fon’daki bankalara “iskelet” olarak ve “iyi” ve “kötü” banka ayırımı çerçevesinde bakmak isteyen yabancılar, batık kredi üstlenmek istemiyor.
       Bir bankacı: “Hiç bir banka kötü kredilerden arındırılmış bir banka almaz” diye durumu özetliyor.
       
YABANCILAR BEKLEMEDE
       Piyasadaki durumu değerlendiren büyük bir yerli bankanın araştırma servisinde bankacılık sektörünü inceleyen bir uzman, yabancıların pazara girmek için beklemede olduğunu belirtiyor.
       Diğer bankacılar gibi, bu bankacı da: “Yabancılar sektörü yakından izliyor. Sektörde bu yıl marjlar düşüyor ancak gerçek keskin düşüş 2001’de yaşanacak. O dönemde konsolidasyonlar artacak. Yabancılar ortamın farkındalar. Enflasyon ve faiz düşüşü belirginleştikçe, yabancılar cephesinden yeni haberler gelecektir” diyor.
       Bu bankacı, yabancıların TSMF’nin elindeki bankalarla ilgilendiği ancak, zaman ilerledikçe, hem insan kaynaklarının hem de aktiflerin hızla eridiğini vurguluyor.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları