Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 12:24 TS 18 Ağu., 2000
Sezer Adapazarı'nda  
Sezer’den deprem bölgesine hızlı ziyaret
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 17 Ağustos Depremi’nin yıldönümünde deprem bölgesindeki vatandaşları ziyaret etti.
AA
 
    17 Ağustos —  Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye’nin, gereken dersleri çıkararak deprem felaketinin açtığı yaraları sarmaya devam edeceğini ifade ederek, depremden etkilenenlere, “Sizlerden de biraz daha sabırlı olmanızı, devlete güvenmenizi istiyoruz” diye seslendi.  

   
 
       
    MSNBC News Başbakan'dan deprem açıklaması
MSNBC News Unutamadık, unutmayacağız
MSNBC News Halkbankası 50 trilyon kredi sağladı
MSNBC News 17 Ağustos ve 12 Kasım depreminin resmi bilançosu
MSNBC News Deprem kayıplarına ulaşılamadı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cumhurbaşkanı Sezer, Sakarya’nın Karaman Köyü’nde Kayserili hayırseverler tarafından yaptırılan 294 kalıcı konutun temel atma törenine katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Cumhurbaşkanı Sezer, tarihe asrın felaketi olarak geçen ve Türk ulusunu derinden üzen Marmara depreminin birinci yıldönümünün acısını herkesin yürekten paylaştığını ifade ederek, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diledi.
       Bugünün, aynı zamanda, Türk ulusunun üzerinde derin yaralar açan büyük deprem acısının hatıralarının yeniden canlandığı bir gün olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, depremin Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Bolu başta olmak üzere birçok ilde ağır hasara yol açtığını kaydetti. Sezer, şöyle konuştu:
Deprem Adapazarı

       “Birçok ilimizde ağır hasara yol açan Marmara depreminde, sadece binalar yıkılmamış, binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş, onbinlercesi yaralanmıştır. Deprem sadece bu bölgede değil, tüm Türkiye’de toplum yaşamının alt üst olmasına neden olmuştur. Ancak tüm ağır koşullara karşın, Türk ulusu, kendisinden beklenen bir biçimde, varıyla yoğuyla depremden etkilenen insanlarımıza yardıma koşmuş, örnek bir dayanışma sergilemiştir. Bu vesileyle, ulusun tüm bireylerine devlet adına minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Depremin ardından, devletimiz ulusumuzla el ele vererek yaraların sarılması için olağanüstü bir çaba göstermiştir. Bugünkü sorunumuz yapılanların azlığı veya çokluğu değil, bundan sonra neyi daha iyi yapabileceğimiz olayıdır.”
       
SOMUT PROJELER
       Bu tartışmaların artık geride bırakılması gerektiğine olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Sezer, kalıcı konut sorununu çözecek somut projelerin bir an önce yaşama geçirilerek, depremzede vatandaşların haklı beklentilerine cevap verilmesi gerektiğini söyledi. Sezer, Karaman Köyü’nde yapımına başlanan kalıcı konutların buna bir gösterge olduğunu belirterek, devletin yaraların sarılması konusunda yeni bir adım daha attığını bildirdi.
       Türkiye’nin gereken dersleri de çıkararak, deprem felaketinin açtığı yaraları sarmaya devam edeceğini ifade eden Sezer, depremden etkilenen vatandaşlara, “Sizler de biraz daha sabırlı olun. Devlete güvenmenizi istiyoruz” diye seslendi.
       Sezer, bir diğer isteğinin ise geleceğe olan inancın ve yaşama sevincinin kaybedilmemesi olduğunu belirterek, “Devletin tüm çabaları, sizlere yeni ve daha güzel bir çevrede yaşama olanağı sunmak ve gönencinizi artırmaya yöneliktir” dedi.
       
TEMELE İLK HARÇ
       Cumhurbaşkanı Sezer, konutların yapımına katkısı olanlara teşekkür etti. Sezer, daha sonra, temele ilk harcın atılmasını sağlayan butona bastı.
       Bu arada, törene gelen, adının Hüseyin Yavuz olduğu öğrenilen bir depremzedenin açtığı “Sayın Cumhurbaşkanımız, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına karşı gösterdiğiniz duyarlılığa tebrik ve takdirlerimizi arz ederiz” yazılı pankart dikkat çekti.
       Sezer, daha sonra saat 13.40’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait askeri helikopterle Yalova’ya hareket etti.
       Sezer, Yalova’da “örnek konutlar” olarak gösterilen Çağdaş Yaşam Merkezi prefabrik konutlarında incelemelerde bulundu. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İstanbul Yardım Grubu’nca TİGEM arazisi üzerinde yaptırılan ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılan konutları ziyaret eden Sezer’e, Vali Nihat Özgöl tarafından brifing verildi.
       
“SEZER AMCA”
       Çağdaş Yaşam Merkezi’nde verilen ve 15 dakika süren brifinge basın mensupları alınmadı. Bir grup depremzede çocuk, salona girişi sırasında “Sezer Amca” şeklinde tezahüratta bulunarak, Cumhurbaşkanı Sezer’e karanfil verdi.
       Brifingin ardından Doktor Ender Saraç Sağlık Ocağı’nda da incelemelerde bulunan Cumhurbaşkın Sezer, Nazmi-Şükran Bekil çiftine ait prefabrik konutu da ziyaret etti. Burada Şükran Bekil ile bir süre sohbet eden ve rahatlarının yerinde olup olmadığını soran Cumhurbaşkanı Sezer, daha sonra depremzede kadınların çalıştığı halı dokuma atelyesini gezdi. Bu arada, prefabrik konutların bulunduğu bölgeye giden yolda bekleyen bir grup depremzede, Sezer’in kendi konutlarına götürülmemesini “Biz depremzede değil miyiz?” yazılı pankart açarak protesto ettiler.
       
SEZER KOCAELİ’DE
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, deprem bölgesindeki incelemeleri çerçevesinde Kocaeli’ye geldi.
       Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait askeri helikopterle Kocaeli Interteks Uluslararası Fuar Merkezi’ndeki alana inen Sezer’i, TBMM Başkanvekili Vecdi Gönül karşıladı. Karşılamada, Afet Bölge Koordinatör Valisi Kutluay Öktem, Kocaeli Valisi Kemal Önal, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen ile bölge milletvekilleri de hazır bulundu.
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek, “Türkiye, depremden gereken dersleri çıkararak depremle yaşamayı öğrenecektir”edi. Cumhurbaşkanı Sezer, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 1. yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinliklere katıldı. Saygı duruşu ve sinevizyon gösterisi ile başlayan törende konuşan Sezer, depremin 1. yıldönümünün yaşandığını kaydederek, “depremzedelerin acılarını paylaşmak istediği için bugün bölgede incelemelerde bulunduğunu” söyledi. Ülkenin geçen yıl 17 Ağustos tarihinde büyük bir deprem felaketi yaşadığını anımsatan Sezer, herkesin yakından hatırlayacağı gibi bu depremin tarihe “asrın felaketi” olarak geçtiğini” kaydetti. Depremde binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini, onbinlercesinin yaralandığını, yine bir o kadarının da evinden olduğunu, kışın zor koşullarına elindeki olanaklar ölçüsünde göğüs germeye çalıştığını anlatan Sezer, şöyle konuştu: “Depremin ardından büyük bir seferberlik başlatılmış; Türk Ulusu tarihindeki büyük dayanışma örneklerinden birini daha vermiştir. Türk Ulusu’na felaket sırasında gösterdiğini dayanışmadan dolayı devletim adına minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca dünyanın her yerinden, her ulustan insanlar, devletler ve uluslararası kuruluşlar Türkiye’ye yardım için seferber olmuş, gönderilen uzman ekipler arama kurtarma çalışmalarına katılmıştır. Ulus ve devlet olarak bizlere yardım elini uzatan tüm ülke ve kuruluşlara şükranlarımızı sunuyoruz. Bu vesileyle, Marmara Depremi’nin 1. yıldönümünde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Depremin ardından devletimiz tüm birimleriyle, olanakları ölçüsünde deprem bölgesine ulaşmış ve vatandaşlarımıza yardım elini uzatmıştır.”
       
“HERŞEYİN ÇOK İYİ YAPILDIĞINI SÖYLEYEMEYİZ”
        Cumhurbaşkanı Sezer, deprem sonrasında herşeyin çok iyi yapıldığının söylenemeyeceğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biraz önce de incelemelerimiz sırasında kimi sıkıntıların halen devam ettiğini gördük. Gerekli önlemler alınmalı ve yaşanan sıkıntılar en kısa zamanda giderilmelidir. Devletimiz çektiğiniz sıkıntıların tamamiyle ortadan kalkmadığının bilincindedir. Bugün yaraların sarılması bakımından hepimiz için yeni bir dönem başlamaktadır. Geçmişte olduğu gibi yıkılan şehirler yeniden kurulacak ve sizlere daha güzel olanaklar sunulmaya çalışılacaktır. Devletimizin tüm çabaları bunu sağlamak içindir. Yaraların sarılması konusunda devlet ve ulus olarak sergilenen birlik ve beraberliğin yanı sıra, gösterilen büyük çabalar sonucunda, işin zor kısmı aşılmış ve kalıcı konutların inşa edilmesi aşamasına gelinmiştir. Kimi yerleşim birimlerinde ise, inşaat faaliyetlerine başlanmıştır. Bu konutların büyük bir bölümü yıl sonundan önce tamamlanarak, hak sahiplerine dağıtılacaktır. Türkiye geçmişte olduğu gibi bu felaketin altından kalkmayı da başaracak, birlik ve beraberlik içerisinde tüm bireyleriyle aydınlık geleceğe hazırlanacaktır.” Cumhurbaşkanı Sezer, deprem felaketinde kaybedilen insanları geri getirme olanağı olmadığını ancak, koşullar ne olursa olsun, geleceğe olan inancın hiçbir zaman kaybedilmemesi gerektiğini belirtti. Sezer, “Devletimiz, sizlerin umutlarını canlı tutmak, sıkıntılarınızı biraz olsun hafifletmek için çaba göstermektedir” dedi. Bugün deprem bölgelerinde incelemelerde bulunduğunu, yapılan çalışmaları yerinde görme olanağı bulduğunu anlatan Sezer, inşaat çalışmalarının büyük bir hızla sürdürüldüğünü kaydetti. Sezer, “tüm çabalar, sizlerin iyiliği ve gönenci içindir” diye konuştu. Vatandaşlardan biraz daha sabır göstermelerini isteyen Cumhurbaşkanı Sezer, sözlerini şöyle tamamladı: “Sizlerden isteğimiz, biraz daha sabır göstermenizdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne her koşulda güvenmenizdir. Devletimiz, sizlere her zaman sahip çıkmıştır, yine sahip çıkacaktır. Depremin açtığı yaralar mutlaka sarılacaktır. Bu yolda önemli adımlar atılmıştır. Geçmişte olduğu gibi yine el ele verecek ve hep birlikte bu sıkıntılı günleri de aşacağız. Türkiye, geçtiğimiz yıl meydana gelen deprem felaketlerinde gerekli dersleri çıkarma ve eksikliklerini yeniden saptama olanağını da bulmuştur. Yaşadığımız acı felaketler de ortaya koymuştur ki, Türkiye bir deprem ülkesidir. Depremden gereken dersler mutlaka çıkarılacak ve Türkiye depremle yaşamayı öğrenecektir. Bu konuda artık kaybedecek zamanımızın olmadığını da biliyoruz. Bu amaçla yeni çalışmalar başlatılmıştır. Örgütlenme yönünden eksikliklerimiz hızla tamamlanacak, Türkiye yeni bir depreme her an hazırlıklı olacaktır. Türk ulusu 17 Ağustos’ları ve depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı hiçbir zaman unutmayacaktır. Hepinize tekrar geçmiş olsun diyorum. Türk Ulusu her ferdiyle sizinle beraberdir, yanınızdadır. Ulusumuzun daha büyük acılar yaşamamasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.”
       
DİĞER KONUŞMALAR
        Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen de konuşmasında, depremin ardından vatandaşların yanı sıra aralarında Yunanistan’ın da bulunduğu pek çok devletin dayanışma örneği sergileyerek, yardımlar yaptığını söyledi. Bölgede sorunların henüz çözülmediğini kaydeden Sirmen, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığında Kocaeli’de Bakanlar Kurulu’nun deprem gündemiyle toplanmasını istedi. BM Türkiye Daimi Temsilcisi Witchi Cestari de, depremde hayatını kaybedenlerin ve bu felaketten etkilenenlerin huzurunda saygıyla eğildiğini ifade ederek, depremde pek çok devletin Türk ulusuyla el ele çalıştığını söyledi. Türkiye’nin bu felaketin üstesinden tek başına gelmesinin mümkün olamayacağını, bu acıyı yüzyıllar boyu taşıyacağını anlatan Cestari şöyle konuştu: “Böylesine büyük afetlere hazırlıklı olmak için öncelikle halkın eğitilmesi gerekir. Halk eğitilmezse bu boyuttaki bir deprem acısının dindirilmesi imkansızlaşır. Burada sadece devletin değil, özel sektörün de büyük çabası olmuştur. Gelecek afetlere hazırlıklı olmalıyız. Türkiye gibi ülkelerde, büyük afetlerin yaşandığı ülkelerde hep aynı şey gerçekleşmektedir. Mutlaka eğitime önem vermek gerekir. Türkiye dünyanın bir parçasıdır. Dünyada şunu göstermiştir ki, (Biz yalnız değiliz, hepimiz birbirimize bağlıyız) Türkiye ‘ye yardımın gerekliliğini biliyoruz.” Sezer, daha sonra Kültür Merkezi içinde deprem fotoğraflarından oluşan sergiyi gezdi. Kültür Merkezi’nden ayrılırken dışarıda toplanan bir grup depremzedenin sevgi gösterisinde bulunması üzerine Sezer, vatandaşlara doğru birkaç adım atarak onları selamladı. Sezer’in incelemeleri sırasında geniş güvenlik önlemleri alınırken, çok sayıda basın mensubu Sezer’in temaslarını izledi. Sezer, daha sonra Ankara’ya gitmek üzere karayoluyla Cengiz Topel Havaalanı’na hareket etti.
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, özel uçak GAP ile saat 19.40’ta Ankara’ya döndü. Cumhurbaşkanı Sezer’i, Etimesgut Havaalanı’nda Ankara Valisi Yahya Gür ve öteki yetkililer karşıladı.
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları