Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 17:43 TS 17 Ağu., 2000
Türkiye uyumadı
Türkiye unutmadı
Deprem felaketinin birinci yıldönümünde vatandaşlar geceyi sokaklarda mum yakarak geçirdi. İstanbul Avcılar’da ise Valilik’in “provakasyon” ihtimaline karşı etkinliklerin 00:30’da bitirilmesini istemesi halkın büyük tepkisiyle karşılandı.
AA
    17 Ağustos —  Özellikle deprem bölgelerinde ve büyük şehirlerde meydanları dolduran insanlar, felakette yaşamını yitiren deprem kurbanlarını andı. Saat 03:02’de gözyaşları sel oldu aktı. Düdük sesleri depremde yakınlarını kaybedenlerin feryadı oldu. Deprem bölgesinde tam bir yıl önce geceyi korkuyla sokakta geçiren insanlar, bu defa yakınlarını, geçmişlerini, herşeylerini enkaz altında bırakmanın acısıyla sokakları doldurdular. Televizyonlar tüm geceyi depremzedelerle birlikte özel yayın yaparak geçirdi, bir yıldır çözülemeyen sorunları ve beklentileri ekranlara taşımaya çalıştı.  

   
 
       
    MSNBC News ÖDP gösterisine polis uyarısı
MSNBC News Siyasilerden deprem mesajları
MSNBC News 'Deprem yaraları hala sarılamadı'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Gölcük’te felaketin izlerinin silinmesi için ciddi adımlar atılmadığını ve geçen bir yıllık sürenin boşa kullanıldığını düşünen depremzedeler, öfkelerini “Devlet Gölcük’ü unuttu”, “Toplanan paralar ne oldu?” ve “Enkaz yığınları duruyor” diyerek dile getirdi

       Deprem bölgelerinde dün gece sokaklarda biraraya gelen depremzedeler tam bir yıl önce kaybettikleri yakınlarını ve geçmişlerini andılar. Büyükşehirlerde de deprem kurbanları mumlar yakılarak anıldı.
       
GÖLCÜK’TE GÖZYAŞI VE ÖFKE
       Marmara depreminin merkez üssü olan Gölcük’te sokaklara dökülen halk, kaybettikleri yakınlarının acısını, ilçenin tamamen çöken Kavaklı sahilinde umuda dönüştürmeye çalıştı.
       Deniz kıyısında toplanıp suya taş atarak sıkıntısını gidermeye çalışan depremzedeler, üzerlerinde “Yitirdiklerimizi saygıyla anıyoruz” yazan siyah tişörtler taşıdılar. Depremzedeler, barındıkları prefabrike konutlar ve evler ile sahip oldukları otomobillere siyah bayrak ve kurdele astı. Az hasarlı binalarda barınan depremzedelerin balkonunda, kalıcı konutların yapımı konusunda çekilen sıkıntıyı dile getirdikleri, “Gelinen nokta bu, acaba torunlarıma kısmet olur mu?” yazılı pankart dikkati çekti.
        Gölcük’te felaketin izlerinin silinmesi için ciddi adımlar atılmadığını ve geçen bir yıllık sürenin boşa kullanıldığını düşünen depremzedeler, öfkelerini “Devlet Gölcük’ü unuttu”, “Toplanan paralar ne oldu?” ve “Enkaz yığınları duruyor” diyerek dile getirdi.
       
DENİZE BIRAKILAN KARANFİLLER
       İlçeden canlı yayın yapan özel televizyon kanallarından seslerini duyurmaya çalışan depremzedeler, depremin olduğu saat 03.02’de de Kavaklı sahilinden denize karanfiller bıraktı. Bu arada depremin en çok hasar verdiği yerlerden olan ve sahili çöken Değirmendere’de de vatandaşlar, Çınarlık Meydanı’nda toplanarak mum yaktılar. Tamamen denize gömülen Yüzbaşılar sahiline inen depremzedeler, ellerindeki mumlarla karanlığa ışık vermeye çalıştı.
       Gölcük Anıtpark’ta toplanan binlerce depremzede saygı duruşunda bulunurken, resmi kurumlara ait sirenler ve özel otomobillere ait kornalar çalındı. Depremzedelerin gözyaşlarına hakim olamadığı dakikalarda, Gölcük Müftülüğü’nde görevli din adamları dualar okudular.
       Burada konuşan Gölcük Belediye Başkanı İsmail Barış, hükümetten umutlu olduklarını söyledi ve “Gölcük bugüne kadar kuvözdeydi. Buradan çıkarılacağını umuyoruz” dedi.
       
FELAKET UNUTULACAK ENDİŞESİ
       CHP Genel Başkanı Altan Öymen, meydana gelen depremin ve sonuçlarının unutulacağı endişesi taşıdığını söyledi. Öymen, Marmara depreminin merkez üssü Gölcük’teki 1. yıl anma törenlerinde A.A muhabirine yaptığı açıklamada, büyük acıların çekildiği ilçede, geçen bir yıllık sürede, yapılması gerekenlerin yapılmadığına tanık olduğunu belirterek, “Depremin yıldönümü geçtikten sonra felaket unutulacak endişesini taşıyorum” dedi.
“Bölgede kalıcı konutların temelleri atılmadı, istimlak sorunu çözülmedi. Sivil toplum örgütleri sürekli olarak yapılanları denetleyip yapılmayanları da tespit ediyor. Depremden sonra yapılanları, sivil toplum örgütleri değil, aslında Meclis’in denetlemesi gerekir.”
ALTAN ÖYMEN
CHP Genel Başkanı
       Hükümet üyelerinin, sorunların çözümü için değil, depremin yıldönümü nedeniyle bölgeye geldiğini öne süren Öymen, şöyle konuştu: “Bakanların, felaket bölgesine zorla da olsa gelmeleri sevindirici. Ama milletvekillerinin, acıların yaşandığı bölgeye gelmemesi düşündürücü. Taşıdığım endişeyi o nedenle dile getirdim. Bu yüzden unutulmasın diyorum.”
       
ACILARI PAYLAŞMAK
       Gölcük’e, halkın acılarını paylaşmak için geldiğini kaydeden Öymen, şöyle devam etti:
       “Bölgede kalıcı konutların temelleri atılmadı, istimlak sorunu çözülmedi. Bunların hepsi düşündürücü. Sivil toplum örgütleri sürekli olarak yapılanları denetleyip yapılmayanları da tespit ediyor. Depremden sonra yapılanları, sivil toplum örgütleri değil, aslında Meclis’in denetlemesi gerekir. Ama deprem felaketi TBMM’de hiç konuşulmadı, tartışılmadı. Bu konuda çıkarılması gereken kanunlara bile ilgisiz kalındı. Bu, yaşananlardan ders alınmadığını ortaya koyuyor.” Altan Öymen, geceyi Kocaelispor’a ait Sefa Sirmen tesislerinde geçirdikten sonra, yarın Anıtpark’ta inşa edilen deprem anıtının açılışını yapacak.
       
İZMİT’TEKİ ANMALAR
       İzmit Cumhuriyet Parkı önünde toplanan binlerce vatandaş da meşalelerle, depremde ölen yakınlarını andı.
       Saatler 03.02’yi gösterdiğinde, ellerindeki düdükleri çalmaya başlayan depremzedeler, giydikleri tişörtlerle ve taşıdıkları dövizlerle sorunlarını dile getirmeye çalıştılar. Daha sonra İnönü Caddesi’ne yönelen depremzedeler, buradan demiryoluna inerek bir süre yürüdükten sonra sessizce dağıldılar. Etkinliğe katılan depremzedelerin arasında, 1 yıldır çadır ve prefabrike konutlarda barınanların yoğun olduğu görüldü.
       
ADAPAZARI’NDA DEPREMZEDE KÜRSÜSÜ
       Adapazarı’nda, Marmara depreminin 1. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinliklere katılan depremzedeler, Atatürk Bulvarı’nda kurulan kürsüde dertlerini anlattılar. Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu kürsüde konuşan depremzedeler, yaşadıkları felaketin üzerinden 1 yıl geçtiğini ve halkın kendi yaralarını kendisinin sarmaya çalıştığını belirttiler. Adapazarı’nın depremden sonra üvey evlat muamelesi gördüğünü öne süren depremzede Ali Karagün, şunları söyledi:
        “Ben işsiz kalınca, milletvekillerinden yardım istedim. Ama üzülerek belirtmeliyim ki, benden rüşvet istendi. Onlar, bugüne kadar bize yolsuzluğu, rüşveti, talanı, yalancılığı öğretti. Depremle yaşamasını öğretmek hiçbir zaman akıllarına gelmedi. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu çok iyi bilen devlet büyüklerimiz, rantçılara göz yumdular.”
       Depremzedelerden İlyas Ekici de, kent milletvekillerinin genelde sorunlara sahip çıkmadığını ve halkın ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlamadıklarını savundu. Hanife Çetin adındaki depremzede ise çöken ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiği konutların sorumluları hakkındaki yargı sürecinin hızlandırılması talebini dile getirdi. Depremzedeler, saat 22.00’de trafiğe kapatılan ve halka açık kürsünün kurulduğu Atatürk Bulvarı’nda gruplar halinde yürüyüş de yaparak, çeşitli sloganlar attılar.
       
SİYASİLER ANMA TÖRENİNDE
       Marmara depreminde hayatını kaybedenler, saatler 03.02’yi gösterdiğinde Adapazarı’nda anıldı. Atatürk Bulvarı ve Gümrükönü’ndeki anma törenlerine, Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve binlerce depremzede vatandaş katıldı.
       Deprem şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunan anma töreni boyunca, sirenler çaldı. Daha sonra dualar okuyan depremzedelerin yüzlerindeki ifade, yakınlarını kaybetmenin acısını yansıtıyordu. Hafızalarından silemedikleri 1 yıl öncesini gözyaşları içinde anımsayan depremzedeler, okunan mevlidin ardından karanlığa düdük çalıp sessizce dağıldılar.
       
“YARDIMLAR KULLANILMADI”
       DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, deprem yardımlarının bölgede kullanılmadığını öne sürdü. Çiller, Marmara depreminin 1. yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklere katılmak üzere geldiği Adapazarı’nda, Sakarya Valisi M. Cahit Kıraç’tan, kentin sorunları hakkında brifing aldı. Brifing sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Çiller, deprem bölgesindeki vatandaşların zorluklarla kış ve yaz aylarını geride bıraktığını belirterek, “Deprem yardımları bölgede kullanılmadı. Eğer kullanılsaydı, vatandaş bu kadar sıkıntı çekmezdi” dedi.
       
KONUT SORUNU
       Çiller, Adapazarı’nın konut sorununun çözümünde, zamanın iyi kullanılmadığını öne sürerek, kendisine verilen bilginin, 40 bin civarında konut açığı bulunduğu yönünde olduğunu belirtti. Konut sorununun her şeyden önemli olduğunu anlatan Çiller, şöyle devam etti: “Adapazarı’nın en önemli sorunu kalıcı konutların yapımıdır. Kentte 25 bin konut yerle bir olmuş. 5-6 katlı binalara girilemiyor. 2 katın üzerini aldıran vatandaş, hak sahibi yapılmıyor. Buna karşın, 7 bin konut tasarımı yapılmış ve bu konutlar da bitmiş değil. Bu, Sakaryalıyı tedirgin ediyor. Konutlar nerede ve nasıl yapılacak belli değil. Hükümet devletçi modelden uzaklaşamadı. Parayı Sakaryalıya verseydi, gönüllüler konut yapmaya talipti ve bugüne kadar 10 bin konutu yapacaklarını iddia ediyorlardı.”
       Çiller, Adapazarı’nın durgun olan ekonomisinin, desteklenerek ayağa kaldırılması gerektiğini söyleyen Çiller, Sakarya’da özel kalkınma modeli uygulanması gerektiğini ifade etti.
“Veli Göçer kadar, Çınarcık’taki yerel yöneticiler de suçludur”
KENAN ÇAKAL
Depremzede
       
VELİ GÖÇER’E TEPKİ
       Çınarcık’ta da Müteahhit Veli Göçer’in yaptığı Çamlık Sitesi’nde yaşamını yitirenlerin yakınları, enkaz üzerinde saygı duruşunda bulundu. Yaklaşık 500 kişinin yaşamını yitirdiği Çamlık Sitesi enkazında toplanan depremzeler, saygı duruşunun ardından basın açıklaması yaptılar.
       Depremzedeler, “Çamlık Sitesi’ni yapan Veli Göçer kadar, yerel yöneticilerin de suçlu olduğunu” söylediler. Depremde çocuğunu kaybeden Kenan Çakal, Veli Göçer’in, gazetelere verdiği ilanlarla uzun vade, ucuz taksitlerle ev satmasının sonucunun bu olacağını anlayamadıklarını söyledi. “Veli Göçer kadar, Çınarcık’taki yerel yöneticiler de suçludur” diyen Çakal, yapılarda ne denetim, ne de ruhsat olduğunu, Göçer’in popüler hale gelmesinde etrafındaki siyasetçilerin de etkili olduğunu ileri sürdü. Çakal, Veli Göçer hakkında açılan davaların duruşmasının 1 yıldır Konya’da sürdüğünü hatırlatarak, bundan sonraki duruşmaların Yalova’ya alınmasını istedi.
        Depremde oğlu Can’ı yitiren depremzede Salim Çakır da Veli Göçer’in 9 şirketi bulunduğunu belirlediklerini, deprem öncesi zengin bildikleri kişinin, deprem sonrasında meteliksiz çıktığını söyledi. Göçer’in hem ortağı, hem de inşaatların teknik sorumlusu olan İsmet Köse Balan hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunduğunu anımsatan Çakır, “Bölücü başını ve çete başını yakalayan bu ülke, bir yıldan bu yana İsmet Köse’yi yakalayamıyor. Veli Göçer ile birlikte Çınarcık Belediye Başkanı Ahmet Yaşar Birinci’nin de yargılanmasını istiyoruz” diye konuştu. Çınarcık Kaymakamı İsmail Hakkı Develi de depremin ardından devlet-millet dayanışmasının en güzel örneğinin verildiğini ve Yalova ile Çınarcık’ın kısa sürede toparlandığını belirtti.
       
YALOVA’DA HÜZÜN
       Yalovalı depremzedeler dünü, depremde hayatını kaybedenlerin defnedildiği mezarlıkta geçirdi. Yalovalılar, yaşamlarını yitiren yakınlarını düzenlenen hüzünlü törenle andılar.
       Depremde en fazla yıkımın olduğu Hacımehmet Ovası’nda 03.02’ye saatler kala, tören alanında binlerce Yalovalı toplandı. Türkiye’yi derin yasa boğan saatte, törene katılanlar, 45 saniyelik saygı duruşunda bulundular.
       Saygı duruşu sırasında depremzedeler gözyaşlarına boğulurken, İl Müftüsü Yaşar Yaprak’ın yaptığı dua sırasında depremzedelerden bazılarının fenalaştığı görüldü. Sağlık personeli fenalaşanlara müdahale etti. Saat 03.02’de vapurlar düdüklerini ve araçlar klaksonlarını çalarak, törene katılanların hüzünlerine ortak oldular.
       
“İHMAL, KADER DEĞİL”
       Hacımehmet Ovası’ndaki enkazdan dört gün sonra çıkarılan ve bu süre içinde idrarını içerek hayatta kalmayı başaran Yüksel Er, burada yaptığı kısa konuşmada, insanların hataları yüzünden sevdiklerinin yaşam haklarının ellerinden alındığını söyledi. Er, “İhmal asla kader değildir. Sorumluları affetmeyeceğiz. Ölenlerin ruhları şadolsun” dedi. Hacımehmet Ovası’ndaki törenin ardından binlerce kişi, ellerindeki meşalelerle, siyah çelenk bırakmak üzere deprem anıtına doğru kortej halinde yürüyüşe geçtiler. Yaklaşık 15 dakikalık yürüyüşün ardından anıta gelen depremzedelerin hüznü, burada doruk noktasına ulaştı. Anıtta kaybettikleri yakınlarının isimlerinin yer aldığı mermer kaideler önünde gözyaşlarını tutamayan depremzedeler, anıta çelenk bıraktılar.
       Depremde anne-babasıyla birlikte teyzesini de kaybeden Emre Yılmaz adlı depremzede, 1 yılda acılarının hiç dinmediğini belirterek, “Hem en sevdiğim insanları kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum, hem de barınma sorunumuzun henüz çözümlenmemiş olmasının sıkıntısını çekiyorum” dedi.
       Berna Burak ve Filiz Taçgün adlı lise öğrencileri de, depremde çok sayıda öğretmen ve arkadaşlarının öldüğünü ifade ederek, “Onları toprağa verdiğimiz günden bu yana sık sık mezarlarını ziyaret etmeye çalışıyoruz. Depremin 1. yıldönümüne saatler kala bu ziyaretlerimizde hüznümüz doruk noktasına ulaşıyor. Onları çok özlüyoruz” diye konuştular.
       
“45 SANİYE ÇOK ŞEY ÖĞRETTİ”
       17 Ağustos Marmara depreminin 1. yılı dolayısıyla, Bolu İl Kurultayı üyeleri ve Belediye Başkanı, yakalarına siyah kurdele takarak şehir merkezindeki Anıtpark’a kadar yürüdüler. Anıtpark’ta düzenlenen törende, depremde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Yüksel Ceylan, 17 Ağustos gecesinde yaşanan 45 saniyelik depremin çok şey öğrettiğini kaydederek, “O gece insanları, depremin değil, bilinçsiz yapılaşmanın, yanlış kararlar alan yerel yönetimlerin öldürdüğünü öğrendiklerini” ifade etti.
       Ceylan, yaşanan depremlerin izlerini halen yüreklerinde taşıdıklarını belirterek, “Belediye olarak sizlere karşı olan sorumluluğumuzun bilinci içinde, daha güzel günlerin olacağı inancıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. Yüksel Ceylan, depremde yaşamını yitirenlerin anısına Atatürk Anıtı’na siyah çelenk bıraktı.
       
DÜZCE: MUM IŞIĞINDA AĞIT
       Depremin büyük yaralar açtığı Düzce’de siyah tişört giyen insanlar, otomobilleriyle konvoy oluşturarak şehir turu attılar. Anıtpark’a depremin meydana geldiği saat 03.02’de gelen kalabalık bir grup, Atatürk heykelinin önünde mum yakarak, saygı duruşunda bulundu. Mum ışıkları altında ağlayan depremzedeler, çevre ilçelerden gelenlerle konvoy oluşturarak şehir turu attılar. İlçe belediye başkanlarının da katıldığı konvoyda, belediyelere ait araçlar ve iş makineleri de yer aldı.
       Düzce’de saat 03.02’de evlerin ışıkları yandı, araç klaksonları ve düdükler çalındı. Düzceli depremzedeler, 17 Ağustos’u unutmadıklarını ifade ettiler.
       
TRABZON’DA ANMA
       Trabzon Atatürk Alanı’nda toplanan çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar, depremde hayatlarını kaybedenler için saygı duruşunda bulunarak mum yaktılar.
       Burada bir konuşma yapan İnsan Hakları Derneği Trabzon Şube Başkanı Sinan Kutay, 17 Ağustos depreminin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, milyonlarca insanın çaresizlik içinde bulunduğunu ileri sürdü. Kutay, 17 Ağustos’ta 45 saniyelik bir depremle Türkiye’nin, onbinlerce evladını kefensiz ve tabutsuz, gecenin karanlığına gömmenin acısıyla biraraya toplandığını söyledi.
       
AVCILAR’DAN YÜKSELEN SES
       İstanbul’da Avcılar ilçesi başta olmak üzere birçok yerde, Marmara depreminin meydana geldiği saat 03.02’de anma törenleri yapıldı. Avcılar’da, Marmara depreminde 9 kişinin hayatını kaybettiği çöken 5 katlı Aydoğdu Apartmanı’nın bulunduğu alana gelen Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci ile vatandaşlar, saat 03.02’de depremde hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulundular.
        “Uyuma Türkiye, ben uyumuyorum”, “Sorumlular yargı önüne”, “Geleceğimi istiyorum”, “Yeniden yapılanmada söz hakkı istiyoruz”, “Unutmadık, unutmayacağız” ve “Silahlara değil, depremzedelere bütçe” yazılı dövizlerin arasına kırmızı karanfiller bırakan vatandaşlar, alana yaktıkları mumları diktiler. Belediye görevlilerinin getirdikleri meşalelerden birini de Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci yaktı.
       Çöken apartmanda hayatlarını kaybeden 9 kişinin yakınlarının da aralarında bulunduğu vatandaşlar, bir daha böyle bir felaketin olmamasını dilediler. Avcılar Atatürk Parkı’nda toplanan yaklaşık 50 kişilik bir grup da depremin meydana geldiği saatte anma töreni düzenledi. Yaktıkları mumları parktaki Atatürk heykelinin önüne bırakan vatandaşlar, düdük çalarak ve alkış tutarak buradan ayrıldılar. İlçenin İskele Meydanı’nda biraraya gelen vatandaşlar da saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nı okudular. Buradaki törene, güvenliği sağlayan polis memurları da katıldı.
       
AVCILAR’DA VALİLİKGİ PROTESTO

        Bu arada Avcılar İskele Meydanı’nda, Marmara depreminin 1. yılı dolayısıyla toplanan vatandaşlar, valiliğin etkinliğin saat 00.30’da sona erdirilmesi yönündeki talimatını protesto ettiler. İskele Meydanı’nda saat 23.00’te başlayan etkinlik çerçevesinde, Duygu Şiir Atölyesi tarafından bir şiir dinletisi sunulurken, Küçükçekmece Halkevi Tiyatrosu bir oyun sergiledi, sanatçı Ferda Erener ile Grup Buse de konser verdi.
        Vatandaşlar ellerindeki mumlarla İskele Meydanı’nda beklemeye devam ederken, daha önce saat 03.30’a kadar süreceği bildirilen etkinliğin, İstanbul Valiliği’nden gelen talimatla saat 00.30’da bitirilmesi istendi. Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, yaptığı açıklamada, alınan ihbarlar olduğunu belirterek, şunları söyledi:
       “Grup provokasyona açık. Etkinlik, sorunsuz şekilde amacına ulaşmış olarak kabul edilmeli. Valilik’ten Emniyet Müdürlüğü’ne gelen talimatla programın bitirilmesi istendi. Saat 03.02’de, bizim belirlediğimiz görevlilerin Gümüşpala Mahallesi’nde yakacakları meşalelerle depremde hayatını kaybeden vatandaşlar anılacak.”
       Bu arada İskele Meydanı’ndaki vatandaşlar, çeşitli sloganlar atıp ıslık çalarak dağılmaya başladılar. Küçük bir grup ise meydanda beklemeye devam etti.
       Ellerinde meşalelerle İskele Meydanı’na girmeye çalışan bazı kişiler ise güvenlik güçlerince bölgeden uzaklaştırıldı.
       
SİLAH YERİNE DEPREM YATIRIMI
       ÖDP ile HADEP üyeleri, Marmara depreminin 1. yıldönümü nedeniyle Avcılar’da ayrı ayrı anma etkinliği gerçekleştirdiler. Avcılar İnsa Lisesi önünde toplanan ve ellerinde dövizler taşıyan ÖDP üyesi yaklaşık 500 kişilik grup, Marmara Caddesi üzerinden Avcılar Merkez Parkı’na kadar yürüdü.
       Polisin yoğun güvenlik önlemi alarak ÖDP binasına girişine izin vermediği gruptakiler, parkta toplanarak bir süre alkışlı protesto gerçekleştirdi ve slogan attı. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, burada yaptığı konuşmada merkez binaya girişlerine izin verilmemesini kınadığını ifade ederek, “Depremzedelerin ahını almayın. Onlar panzer değil, eşitlik, sosyal adalet, konut ve ilgi istiyor. İstikrar programı nedeniyle deprem harcamalarının kısıtlandığını biliyoruz, ama deprem bölgesinde gerekli çalışmalar yapılmalı, yapı denetimi sağlanmalı, İmar ve iskan planları iyi yapılmalı ve oradaki hayat paylaşılmalıdır. Ayrıca, silaha yatırım yerine, depreme karşı alınacak önlemlere yatırım yapılmasını istiyoruz.”
       
HADEP’İN GÖSTERİSİ
       Çeşitli sloganlar atan ÖDP’li grup, polisin yoğun güvenlik önlemleri altında olaysız dağılırken, aynı yerde 17 Ağustos depremi ve F tipi cezaevleriyle ilgili basın açıklaması yapmak isteyen HADEP üyelerine polis izin vermedi. Bunun üzerine, HADEP üyeleri, Marmara Caddesi üzerindeki HADEP Avcılar İlçe Başkanlığı binası önünde basın açıklaması yaptılar.
       Açıklamayı okuyan HADEP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Mahmut Can, depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen hala depremin etkilerinin tüm çarpıcılığıyla yaşanmasının engellenemediğini belirterek, “17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin sonuçları üzerinde sistemin bütün çürümüşlüğünü görmek mümkündür. Öncelikle Türkiye’deki çarpık ekonomik ve siyasi yapılaşmanın sonucunda Marmara bölgesinde yoğunlaşan yatırımlar, felaketi hazırlayan temel öğelerdendir” dedi.
       
TAKSİM GEZİ PARKI
       Taksim Gezi Parkı’nda, deprem bölgesinde çekilen fotoğraflarla oluşturulan standın önünde toplanan yaklaşık 80 kişi, depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunduktan sonra düdük ve ıslık çaldı. Burada Yaşar Medih Eyüpoğlu adlı sanatçı, deprem sırasında yaşananları simgeleyen bir pandomim gösterisi sundu. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye binası önünde, grevdeki Belediye-İş Sendikası üyesi yaklaşık 25 işçi, mum yakarak saygı duruşunda bulundu.
       Beşiktaş, Bakırköy ve Kadıköy başta olmak üzere kentin birçok noktasında da vatandaşlarca anma törenleri düzenlendi. Törenler sırasında bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı, bazılarının da fenalık geçirdiği görüldü.
       
HABERCİLER KAZA GEÇİRDİ
       Bu arada törenleri izlemek amacıyla Dolmabahçe’den Beşiktaş yönüne hareket eden ETV’ye ait 07 EY 780 plakalı otomobil, Dolmabahçe Sarayı’nın önünde bir ticari araçla çarpıştı. Olayda kameraman Tezcan Taşkıran yaralanarak, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kaldırıldı.
       
TAKSİM MEYDANINDA GÜN BOYU SÜRECEK
       “17 Ağustos” İstanbul, Taksim Gezi Parkı’nda da farklı bir biçimde anılıyor. “Uyuma Türkiye ben uyumuyorum” adı altında düzenlen enetkinlikler bugün saat 21’de sona erecek. Taksim’deki etkinlikleri Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği, Aydınlık İçin Yurttaş Girişimi ve Afete Karşı Sivil Koordinasyon beraber düzenledi. Gecede mumlar yakıldı , konuşmalar yapıldı, anı defterine notlar düşüldü. Yaşar Eyüboğlu geceye saatbaşı tekrarladığı bir mim gösterisiyle katıldı.
       
BURSA’DA MUMLAR YAKILDI
       Bursa’da, Marmara depreminin 1. yılı nedeniyle, depremde yaşamını yitirenler için mum yakıldı, saygı duruşunda bulunuldu. 911 Arama Kurtarma Ekibi, Marmara depreminin meydana geldiği saat 03.02’de Orhangazi Parkı’nda temsili olarak, enkaz maketinin altından yaralı kurtardı.
       Ekip üyeleri ile vatandaşlar daha sonra, depremde yaşamını yitirenler için mum yakıp saygı duruşunda bulundular ve enkaz maketine karanfil bıraktılar.
       Öte yandan, Bursa Valisi Ali Fuat Güven, Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer belediye başkanları ile vatandaşlar, Ahmet Taner Kışlalı Meydanı’nda Marmara depremini anlatan sinevizyon gösterisini izlediler.
       
KIZILAY’DA ETKİNLİK
       Marmara Depremi’nin 1. yılında, depremde yitirilenler anısına, Kızılay Güvenpark’ta etkinlik düzenlendi. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe az sayıda vatandaş katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise etkinlik programında yer almasına rağmen etkinliğe katılmadı.
       Etkinlik, depremin meydana geldiği saat olan 03.02’de, yitirilenler anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu sırasında, bazı vatandaşlar düdüklerini, itfaiye ve polis araçları ise sirenlerini çaldılar. Büyükşehir Belediyesi Eğitim, Kültür Daire Başkanı Ahmet Recep Tekcan, yaptığı konuşmada, böyle bir felaketin bir daha tekrarlanmaması dileğinde bulundu. “Böyle bir anmayı arzu etmezdik” diyen Tekcan, Büyükşehir Belediyesi’nin depremlere karşı her an hazırlıklı olduğunu ve gerekli bütün önlemleri aldığını söyledi.
       Tekcan, “Umarız bizim gibi yetkililer de uyumaz, herkes üzerine düşeni yapar” dedi. Tekcan’ın ardından konuşan Düzceli depremzede Mustafa Danacı da depremin unutulmasını istemediklerini belirtti. Danacı, etkinliğe katılımın azlığını eleştirerek, “Tepkimizi dile getirebilmek için şu saatte burada daha fazla insan olabilirdi” dedi.
       Depremzede Selçuk Kenar ise, depremle Adapazarı’nın “yok olduğunu” vurgulayarak, aradan 1 yıl geçmesine rağmen, depremin izlerinin tam olarak silinmediğini ifade etti. Kenar, yetkililerin afet bölgesindeki yerleşim alanlarını daha uygun yerlere taşımasını istedi. Daha sonra vatandaşlara, depremi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin afet bölgesine yaptığı yardımları anlatan sinevizyon gösterisi sunuldu. Etinliğin sonunda, depremin meydana geldiği sabah, bölgeye ilk ekmek yardımını Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı hatırlatılarak, temsilen sıcak ekmek dağıtıldı. Bu arada siyanürlü altın arama çalışmalarını protesto eden Bergamalı bir grup köylü de etkinlikte üzerinde “Her yer Bergama, hepimiz Bergamalıyız” yazılı bir pankart açtılar.
       
ANKARA’DA FOTOĞRAF SERGİSİ
       Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Marmara depreminde hayatını kaybedenlerin anısına düzenlenen “Depremin Ardından Fotoğrafların Tanıklığı” konulu fotoğraf sergisinin açılışını yaptı. Deprem sonrası fotoğraflarının yer aldığı sergi, Kızılay Metro İstasyonu içinde açıldı. Açılışa 2 saatlik gecikmeyle gelen Gökçek, yaptığı konuşmada, serginin Türk halkının üzüntülerini yansıtan bir sergi olduğunu belirterek, “Ancak bu sergi, depremden gerekli dersleri çıkarmamızı ve dayanışma ruhunun devamını ifade ediyor” dedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak deprem sonrasında yaptıkları hizmetleri de anlatan Gökçek, “Depremde Ankara olarak görevimizi yerine getirdik. Ancak yardımların hepsine müsaade edilmedi. Yapabileceğimizin en güzelini yaptık” diye konuştu. Gökçek, yaşanan felaketlerden ders alınması gerektiğini de belirterek, belediye olarak Ankara’da deprem veya diğer afetlere karşı tüm önlemlerin alındığını kaydetti.
İZMİR’DE HÜKÜMET SORGULANDI
       İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, depremden herkesin büyük ders aldığını söyledi. Marmara depreminin 1. yılı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe katılan Ahmet Piriştina, iki büyük deprem felaketinden sonra herkesin, depremle yaşama gerçeğini kabullendiğini söyledi. Özellikle belediyelerin, depremden büyük dersler aldığını belirten Piriştina, “Belediyeler önce acil yardım, kurtarma timleri oluşturdu, daha sonra yapılarda denetlemelere giriştiler. Deprem gerçeğine karşı herkes kendi çapında önlemler almaya başladı” dedi. Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi ise yerel yönetimlerin depremden sonra yeni çalışmalar yapma gerekliliğini kabullendiğini söyledi.
       CHP İzmir İl Başkanı Selçuk Ayhan da, hem büyük felakette kaybedilenleri andıklarını, hem de hükümeti sorgulamak için Cumhuriyet Meydanı’na geldiklerini söyledi. Deapremin meydana geldiği saat 03.02’de vatandaşlar, alkışlarla ve düdükler çalarak depremde hayatlarını kaybedenleri andılar. Vatandaşlar, sık sık” Depremi unutma, unutturma” şeklinde sloganlar attılar. Öte yandan Narlıdere ve Karşıyaka’da da ayrı iki tören düzenlendi.
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları