Home page
Haber Menüsü


16 Eylül haftasının kitapları
Çok geniş bir tayf içinde yaptığı yayınlarla tanınan ‘İletişim Yayınları’, çıkardığı 6 kitapla ‘haftanın kitaplarına’ damgasını vuruyor. Öte yandan, çocuklar da “Kaplan-Takımı” serisinin çıkışına çok sevinecekler.
NTV-MSNBC
    16 Eylül 2003 —  “Mahpushaneyi hatırlamak mutluluk verir mi insana? Eğer ülke ve dünya büyük bir hapishaneye dönüşmüşse, umutlar törpülenmiş, masumiyet yitirilmiş, benim kuşağım ‘zamanda ve mekanda’ acı bir sürgünün tadını tatmışsa, hele de Sevgi bile artık yoksa, verebilir.” (Oya Baydar)  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       
YILDIRIM BÖLGE KADINLAR KOĞUŞU
       Sevgi Soysal
       
       Oya Baydar, “Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu” için yazdığı önsözde şunları söylüyor: “Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu’nu, otuz iki yıl sonra Sevgi’nin gözüyle ve yüreğiyle hatırlarken, anı yazma işi üzerine yeniden düşündüm. Neden bazı anı kitapları soğuk, ruhsuz, öğretmen edalıdırlar da, bazıları sıcacıktır, insanı yüreğinden kavrar, sürükler? Sevgi Soysal’ın Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu anılarında bu sorunun cevabı var sanırım: Açıkyüreklilik, maksatlı saptırmalardan arınmış saf bir öznellik, şunları yazarsam bana ne derler kaygısından olabildiğince uzaklık, insanlara ve gerçeklere saygı. Sevgi bunu başardığı için, anıları bazen gülerek bazen hüzünlenerek, ama hep keyifle ve düşünerek okunuyor. Siyasal hamaset yapmak, kendini övüp kendini anlatmak için değil, insanı anlatmak için, insan sevgisiyle yazıyor. Sevgi’nin Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu’nu, Sevgi’nin mahpushanelerini izliyoruz; onun gözüyle, onun aklı ve duygularıyla, onun diliyle. Böylece yapıt özel oluyor, biricik oluyor, basmakalıplıktan kurtuluyor.”
       
       İletişim Yayınları, 229 sf.
       Dizi : Sevgi Soysal Bütün Eserleri -5
       Tür : Anı
       


       
KAPLAN-TAKIMI
       Thomas Brezina
       
       100’den fazla çocuk kitabı yazmış olan, Avusturyalı yazar, yönetmen, radyo programcısı, senarist, kukla oynatıcısı, redaktör, yönetmen Thomas Brezina’nın “Kaplan-Takımı” serisi Türkçe’de.
       Şu ana kadar 21 dile çevrilen ve sadece Almanca konuşulan ülkelerde 2 milyonun üzerinde satılan Kaplan Takımı’nın televizyon dizisi de hazırlanmakta.
       Thomas Brezina çocukların neyi sevdiğini biliyor. Ve bunu eksiksiz yerine getiriyor. Belki de bundan ötürü, dünyanın dört bir yanında, böylesine sevilerek okunuyor. Kitapları okuma ve edebiyat sevgisi aşılıyor.
       8-12 yaş grubuna hitap eden dizide, üç arkadaşın dedektiflik maceraları anlatılıyor. Diziyi diğer dedektiflik öykülerinden ayıran en önemli özelliği, okuru da maceraya davet etmesi. Okur, kitapta verilen şifreli mesajları, kitapla birlikte verilen şifre çözücü yardımıyla çözerek olayı çözüme ulaştırabiliyor.
       Kitaptaki çizimlerde de, dikkatle incelendiğinde görülebilecek bazı ipuçları bulunuyor. Böylece çocukları okurken düşünmeye, analiz etmeye detayları görmeye teşvik ederken kendilerini heyecanlı bir maceranın içinde hissetmelerini sağlıyor.
       Kaplan Takımı dizisi, çocuk yayıncılığı konusunda faaliyet gösteren, yılda 100’ün üzerinde kitap yayınlayan ve 1999 yılında “Disney Özel Başarı Ödülü” ile ödüllendirilen Doğan Egmont tarafından yayınlanıyor.
       Ödüllü Thomas Brezina sitesini ziyaret etmek isteyenler için: www.thomasbrezina.com
       
       Doğan Egmont Yayıncılık, 93 sf.
       Çeviren: Murat Aksoy
       Tür: Çocuk kitabı
       


       
ARAMIZDAKİ EN KISA MESAFE
       Barış Bıçakçı
       
       “Asıl öykü” ile ilgilenmeyen bir anlatıcı ve yetişkinliğe varmayan bir çocukluğun öyküleri…
       Aynı soyadın önünde toplanmış beş kişinin belirip kaybolan dünyası…
       Bu dünyada “hiçbir şey göründüğü, hatta yaşandığı gibi değil, her şey hatırlandığı gibi!”
       Daha önce İletişim’den “Herkes Herkesle Dostmuş Gibi” (2000) ve “Veciz Sözler” (2002) adlı yapıtları yayımlanan Barış Bıçakçı, bu kitabında zor bir işe kalkışıyor: Çocukluğun sihirli dünyasına giriyor. Ve ustalıkla geliyor bu işin üstesinden. Çocukluk halini, çocuk duyarlılığını ‘has edebiyatla’ anlatan ince, kırılgan hikâyeler kuruyor.
       
       İletişim Yayınları, 99 sf.
       Dizi : Çağdaş Türkçe Edebiyat - 126
       


       
ALTHALUS’UN DÖNÜŞÜMÜ
       David & Leigh Eddings
       
       Althalus, tanıdığınızda çok seveceğiniz bir adam değil. Bir hırsız, bir yalancı, zaman zaman cinayet işleyen ve onur sözcüğünün anlamını bile bilmeyen bir insan...
       Ama kaderin bir cilvesi, onu aslında kedi olmayan bir kediyle tanıştırır. Böylece Althalus hiç ummadığı olayların ortasında bulur kendini.
       Yaratıcı Tanrı Deiwos ve yokedici İblis Daeva’nın ebedi savaşı sürerken, gizemli üçüncü tarafın ajanı olarak çıktığı yolculuk, Althalus’un tüm hayatını değiştirecektir. Güçlü, deneyimli ve acımasız düşmanlarına karşı yanında bir grup deneyimsiz gençten başka kimse olmayacaktır: Çocuk denecek yaşta bir savaşçı, genç bir rahip, şımarık bir prenses, yetim bir hırsız, herkesin dışladığı bir cadı...
       Mutlak iyi ve mutlak kötü kavramlarına yeni bir anlayış getiren, eğlenceli bir macera romanı...
       Eddingsler’den tek kitaplık keyifli bir eser.
       
       Artemis Yayınları, 882 sf.
       Çeviren: Kağan Çam
       Tür: Fantastik Roman
       


       
KRİSTAL BAHÇE
       Gürsel Korat
       
       Edebiyatçıların, diğer edebiyatçılar hakkında düşünce ürettiği kitaplar seyrektir. Tüm edebiyat ortamını, yazarları ve edebiyat yapıtlarını, edebiyatın kavramlarıyla sorgulayan kitap ise neredeyse yoktur.
       Gürsel Korat, Kristal Bahçe ile, bir roman ve öykü yazarı olarak, edebiyatı ve edebiyatçıyı sorgulama yönünde önemli bir adım atıyor.
       Deneme ve eleştirinin iç içe geçtiği bu kitap, pek çok roman ve öykü yazarını, romanları, öyküleri, yayınevlerini, edebi kavramları, sanat kavramlarını ve okurları tartışmanın odağına alıyor.
       Edebiyatta sorgulamayı aklımıza getirmediğimiz pek çok şeyi sorgulayan yazar, bildiğimiz şeyleri bile, çarpıcı bir yorumla düşünce süzgecinden geçiriyor.
       Edebiyatı edebi bir dille tartışmanın zevkini bilenler, yazarın kısa, yalın ve yoğun saptamalarında çok şey bulacak.
       Kristal Bahçe, özgün bir deneme ve eleştiri tarzı içermekte olan bir kitap.
       
       İletişim Yayınları, 136 sf.
       Dizi : Çağdaş Türkçe Edebiyat -127
       Tür: Deneme / Eleştiri
       


       
REKLAM YAZARLIĞI
       Müge Elden
       
       Reklam yazarlığı, reklamı reklam yapan, her iletişim ortamında farklı ve özel stratejilerle aktarılmasını sağlayan, reklamın çekirdeğini oluşturan bir ‘iş’.
       Reklamcılığın tüm süreçlerini bilimsel açıdan ele alıp irdelemek, hedeflenen kitlelere daha etkin biçimde seslenilebilmesini ve reklam veren tarafından ödenen yüksek bedellerin yerinde kullanılmasına olanak sağlaması açısından daha da önem kazanıyor.
       Böyle bir perspektiften bakılarak Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık ve Tanıtım Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Müge Elden tarafından hazırlanan bu kitapta, genel kavramların yanı sıra, reklamın fonksiyon ve türleri, temel yaratıcı strateji ve ekoller ile reklam ortamları değişik bağlamlarda ele alınmış, temel ögelerle dikkat edilecek noktalar vurgulanmış.
       Bu yapıt, söz konusu alanda eğitim alan öğrenciler, akademisyenler ve işin mutfağında çalışan reklam gönüllüleri için önemli bir kaynak oluşturmaktadır.
       
       İletişim Yayınları, 292 sf.
       Dizi: Başvuru -29
       


       
AŞK BOYU YAŞAM
       Celâl Hafifbilek
       
       Sevgi, tutku, aşk ve yaşama sevincini anlattığı romanlarıyla geniş bir okuyucu kesiminin beğenisini kazanan Celâl Hafifbilek, bu kez yeni öyküleriyle okur karşısına çıkıyor. Yazarın öykülerinde sadece dolu dolu yaşanmış, sıradışı bir hayatın zenginliğini değil, aynı zamanda deneyimli bir romancının dağarcığından beslenen etkileyici aşk mesellerini bulmak da mümkün.
       “Aşk Boyu Yaşam” adı altında topladığı duygusal ve zarif öykülerinde Hafifbilek, okuru yaşamın kılcal damarlarında gezintiye çıkarıyor.
       Öyküleri okuduğumuzda, kahramanların ilginç dramlarına ve deneyimlerine tanıklık ederken, kimi zaman da duygu sağanağına tutuluyoruz.
       Yaşamı boyunca aşk ve sevgiyi anlatan yazar, usta işi öyküleriyle, okuru da etkisi altına alıp “Aşk Boyu Yaşam” ların yaşandığı diyarlara götürüyor.
       
       Telos Yayıncılık, 197 sf.
       Dizi: Edebiyat -131
       Tür: Öykü
       
       


       İktisat Üzerine Yazılar II
İKTİSADİ KALKINMA, KRİZ VE İSTİKRAR
       Derleyenler : A.H. Köse, F. Şenses, E.Yeldan
       
       İktisadi Kalkınma, Kriz ve İstikrar başlığı altında toplanan makaleler, Türkiye’de yaşanan kalkınma, istikrar, büyüme ve kriz süreçlerinin dinamiklerini çözümlemeye yöneliyor.
       Bu süreçlerin dinamikleri, bankacılıktan sanayiye, teknoloji kullanımından esnek emek örgütlenmesine, bir mit olarak ihracat hamlelerine ve iktisadi bağımlılık ilişkilerine uzanıyor.
       Öte yandan, sözkonusu sürecin, gerek akademik-kuramsal gerek siyasal-hegemonik ideolojik düzeylerdeki değerlendirilmesi de kitapta geniş yer tutuyor.
       İktisat Üzerine Yazılar, iki cilt olarak hazırlanan kapsamlı bir derleme. Türkiye ekonomisi üzerine eleştirel çalışmalar yapan araştırmacıları biraraya getirmiş.
       Derleme, globalleşme döneminde Türkiye ekonomisinin bir envanterini çıkarmakla kalmıyor, konuya ilişkin kuramsal katkılar sunuyor.
       İki ciltlik bu yapıt, Türkiye’de iktisat biliminin iki emektar usta “hocasına”, Prof. Dr. Korkut Boratav ve Prof. Dr. Oktar Türel’e armağan olarak hazırlanmış.
       
       İletişim Yayınları, 668 sf.
       Dizi : Araştırma/İnceleme -151
       Tür : Araştırma
       
       


       Batı´da ve Türkiye´de
KAYNAKÇA TARİHİ
       L.N. Malclès, Andrée Lhéritier, M.Türker Acaroğlu
       
       Geçmişin metinlerini kaybolmaktan, ya da unutulmaktan kurtaran kaynakça çalışmaları, 19. yüzyılda amaçlarını belirlemiş, kurallarını bulmuş ve araçlarını düzenleyerek, 20. yüzyılın ortalarından başlayarak bir atılımı gerçekleştirmiş, bilimsel araştırmalarla bütünleşerek yapısal bir değişime uğramıştır. Artık söz konusu olan bir ‘bilgi devrimi’dir.
       Sıradışı bir çalışmanın ürünü olan bu yapıt, üç ana bölümden oluşmakta.
       L.N. Malclès ve A. Lhéritier tarafından kaleme alınan (Batı’da) Kaynakça adlı çalışma M.Türker Acaroğlu tarafından Türkçe’ye kazandırılmış.
       Acaroğlu tarafından yazılan ikinci ve üçüncü bölümlerde ise, Türkiye’deki kaynakça çalışmalarının evrimi ele alınmakta, önde gelen kaynakçacılar incelenmekte ve 1928’den 2002’ye kadar yayımlanan tüm kaynakça ve kataloglar (bilimsel ve kitabevi toplu katologları da dahil olmak üzere) sıralanmakta.
       
       İletişim Yayınları, 500 sf.
       Dizi : Başvuru-28
       Tür: Araştırma
       
       
 
       
    MSNBC News 9 Eylül haftasının kitapları
MSNBC News 2 Eylül haftasının kitapları
MSNBC News 26 Ağustos haftasının kitapları
MSNBC News 19 Ağustos haftasının kitapları
TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları