Home page
Haber Menüsü


26 Ağustos haftasının kitapları
Chomsky ve Holloway, Kapitalizme çok etkili saldırırlarken, Mottahedeh, ‘Batılılaşma ve Sosyalizmin yarattığı düş kırıklığı karşısında eski ve köklü değerlere geri dönmeye itilen Üçüncü Dünya’nın öyküsünü anlatıyor.
NTV-MSNBC
    26 Ağustos 2003 —  Guardian’da ‘Uygarlık tarihinde en çok alıntı yapılan 10 kaynaktan biri Shakespeare, biri İncil, biri de Noam Chomsky’dir’ denildiği sıralarda dostu Edward Said de onu, ‘Haksız gücün ve aldatmacaların en büyük düşmanlarından biri’ olarak işaret ediyordu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
NOAM CHOMSKY İLE İKİ SAAT
       
Röportaj: Denis Robert & Weronika Zarachowicz


       
       Dünyanın en çok alıntı yapılan 10 kaynağından biri olan Noam Chomsky, kendisiyle, politik oyunlar, haksız kazançlar, medya, ‘Üçüncü Dünya Ülkeleri’ ve ‘küreselleşme’ üzerine yapılan bir röportajda diyor ki:
       “Saygınlık nedir? Sicilya’ya gidin, bir mafya babasına bu soruyu sorun, size şöyle anlatacaktır: Birisi bir emre uymadığında ya da istenen parayı ödemediğinde parası alınmaz, öldürülür. Saygın olmak budur. Amerikalılar ve İngilizler de bu şekilde düşünüyor; dünyanın onlardan korkmasını ve şiddete başvurabileceklerini bilmesini istiyorlar.”
       Noam Chomsky’yi okumak, onun üzerine konuşmak gerekir. Doğmakta olan bin yılın son yazarlarından ve yaşayan gerçek isyankar düşünürlerinden biri olduğunu kendimize ve diğerlerine söylemek gerekir.
       
       Noam Chomsky İle İki Saat’ten Alıntılar
       
“Aslında entelektüellerin binlerce yıldır süregelen görevi, insanları pasif, itaatkar, cahil ve güdümlü hale getirmektir. XIX. yüzyılın Amerikalı büyük deneme yazarı ve filozofu Ralph Waldo Emerson, eğitim programlarını yorumlarken: “Halkı öyle bir eğitmeliyiz ki gırtlağımıza sarılmasın,” demişti. Başka bir deyişle, “onu öyle pasif hale getirelim ki bize karşı çıkmasın.”
       Ve birçok alanda aydınların temel işlevi bundan ibarettir. Elbette istisnalar vardır. Ancak genelde bu gözlem geçerlidir.”
       “Amerika Birleşik Devletleri hangi hakla tarım ürününü beğenmediği bir ülkeye askeri saldırılar düzenleyip biyolojik savaş açar? Hele de çiftçiler kendilerine dayatılan neo-liberal politika yüzünden bu tür bir üretime yöneltilmişlerse!
       Asya’da her yıl binlerce insan ABD’de üretilen ölümcül maddeler yüzünden ölüyor. Bu durum Çin’e, Kuzey Carolina’daki tütün ekim alanlarını bombalama hakkı verir mi?”
       “Bir insanı kutsallaştırdınız mı, örgütlü din alanına girersiniz. Ve Marksizm’de bu böyle oldu; Marx’ın, tapınılmayı bekleyen bir tanrı kisvesine büründüğü bir dine dönüştü bu doktrin. Fransa’da yetmişli yıllarda olduğu gibi, bu durumu değiştirme zamanı geldiğinde de, insanlar kendilerini saygısızlık etmiş gibi hissettiler. Bu, Marx’ın on dokuzuncu yüzyıl toplumu için ilginç şeyler söylediği ya da daha genel konularda daha kalıcı fikirler ürettiği gerçeğini reddetmek demek değildir.”
       “Fikirler geçerli iken onları kabul etmek, gerektiğinde onları değiştirmek ya da bir şeyler eklemek ve yanlış ya da kullanılamaz hale geldiklerinde de bir kenara koymak gerekir. Kimin fikri olursa olsun...”
       “Amerikalılara kaç Vietnamlının öldüğünü sorarsanız, ortalama yüz bin kişi derler.
       Eğer bugün Almanlar soykırımda üç yüz bin Yahudinin öldürüldüğünü düşünüyorlarsa, kendi kendimize Almanya’da bir sorun olduğunu söyleyebilir ve kibarca ifade etmek gerekirse propaganda sistemleri üzerine sorular sorabiliriz.
       Ama konu ABD ve Vietnam olunca, bu ne ilgi çeker, ne de kaygı uyandırır.”
       “Kimse dünya ekonomisinin gerçekten neye bağlı olarak işlediğini bilemez. Finans piyasalarına açıklama getirmek için ortaya konan ekonomik modeller hemen her yıl değişmektedir. Olaylar onları tek tek çürütmektedir. Herkes bu alanda teorinin olmadığını biliyor.”
       
       Plan b Yayınları,150 sf.
       Çeviren: Işıl Bircan
       Dizi: Dünya Politikası-1
       
       
İKTİDAR OLMADAN DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEK
       
John Holloway


       
       Kapitalizmin kendini varetme koşulları aynı zamanda kendi mezar kazıcılarını da eğiten bir süreç yaratmıştır.
       Yazar, iktidar ve güç sahiplerinin, bireylerin yaratıcı potansiyelleri üzerinde kurduğu baskıyı, bu baskının yeniden yaratma ve yarattığına sahip çıkma kabiliyetini nasıl sekteye uğrattığını, “yapma gücü”nün “yaptırma gücü”ne dönüşürken iktidar olma mantığını nasıl beslediğini tartışıyor.
       ‘İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek’ kuşkusuz iktidarın kendi mantığına tâbi hale gelmiş bir muhalefet anlayışının ve başka bir dünyayı ancak iktidarın mantığıyla kurabileceğini zanneden bakış açısının da kapsamlı bir eleştirisi.
       Dünyayı yorumlamak çabasının bir adım gerisine düşüldüğü, sadece onun algılanmaya çalışıldığı bir dönemde yeniden ve kendi yapabileceklerimizin farkındalığında bir değiştirme çabasına yönelebilmek için yaratıcı imkânlarımızı harekete geçirebilmek de, herhalde bu gücün bizlerde olduğunu farketmekle mümkün olacak.
       
       İletişim Yayınları, 295 sf.
       Dizi: Politika
       Tür: Politika
       
       
PEYGAMBERİN HIRKASI
       
İran’da Din ve Politika, Bilgi ve Güç
       
Roy P. Mottahedeh


       
       Roy Mottahedeh’in bu yapıtı, İran’ın iki bin yıl öncesine dayanan tarihiyle birlikte biçimlenen özgün kültürünü, modernlik öncesinden günümüze uzanan çalkantılı toplumsal değişimini ele alıyor.
       Harvard Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’nin başkanlığını yapmakta olan Profesör Mottahedeh kitabında, geleneksel Şii bilimlerinin okutulduğu Kum medreselerinde eğitim gördükten sonra laik öğrenime merak sarıp, molla ve ayetullahların çevresinden ayrılan bir mollanın portresinden yola çıkarak, felsefenin, mantığın, dinbiliminin, sosyal bilimlerin, edebiyatın, şiirin ve siyasi düşüncenin derinliklerine uzanan zengin bir tablo çiziyor.
       Yazar ‘batılılaşma ve sosyalizmin yarattığı düş kırıklığı karşısında eski ve köklü değerlere geri dönmeye itilen Üçüncü Dünya’nın öyküsünü anlatıyor.’
       “Türkler ve İranlılar birbirlerinin gölgesinde, sâyesinde yaşar.”
       
       İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 406 sf.
       Çeviri: Ruşen Sezer
       
       
YOK
       Jonathan Lethem


       
       ‘Yok’, Kara delik, Kuantum Fiziği ve Aşk üzerine bir roman.
       Eğer aşk, fizik laboratuvarında, bilimsel veriler ışığında incelenseydi, hatta yoktan var, vardan yok edilseydi ne olurdu? Aşkın sınırları, bencilliği, çaresizliği ve bilinmezliği üzerine ilginç bir kampus romanı.
       Antropoloji profesörü Philip Engstrand’ın araştırma konusu, üniversitedeki akademisyenlerdir. Engstrand, bu arada, aynı üniversitede Kuantum Fiziği Uzmanı olan Alice Coombs’a sırılsıklam aşıktır. Ancak Alice laboratuvarda meslektaşlarıyla birlikte yalancı vakum kabarcığından yarattıkları kara deliği saplantı haline getirir. Bu saplantı öyle bir hal alır ki Alice, Philip’i unutur ve bu kara deliğe, namı diğer ‘YOK’a aşık olur. Ama YOK o kadar yoktur ki...
       Üslupları ve janrları birleştiren bu kitap hem komedi, hem bilimkurgu, hem de akademik çevreleri ‘ti’ye alan bir roman.
       Newsweek dergisi, Lethem’ı “önümüzdeki yüzyılda izlenmesi gereken 100 kişi”den biri ilan etti.
       
       Plan b Yayınları, 233 sf.
       Çeviren: Belma Baş
       Dizi: Modern Dünya Edebiyatı-3
       
       
       Avrupalı Seyyahların Gözünden
OSMANLI DÜNYASI VE İNSANLARI (1530-1699)
       
Gülgün Üçel-Aybet


       
       Seyahatnameler, tarih araştırmalarında önemli kaynaklar arasında yer alırlar. Arşiv belgeleri, günlükler, yazışmalar ve mektuplar gibi seyahatnameler de tarihçinin algılama gücünü artıran, ikincil kaynaklardaki bilgileri karşılaştırma imkânı sunan eserlerdir.
       Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili araştırmalarda geniş bir coğrafya üzerine yayılmış siyasi, kültürel ve iktisadi yapıların ele alınması, bunlarla ilgili bilgilerdeki pusun dağıtılması için kimi önyargılı ya da oryantalist bakış açılarının varlığının da farkında olarak seyahatnamelere müracaat etmek kuşkusuz önemlidir.
       ‘Avrupalı Seyyahların Gözünden Osmanlı Dünyası ve İnsanları’, bugüne kadar çok az müracaat edilmiş seyahatname literatürünü, seyyahların gözlemlerini de karşılaştırarak ele alıyor.
       Gülgün Üçel-Aybet’in 1980’de tamamladığı doktora tezini esas aldığı, arşiv belgeleri, ikincil kaynaklar ve yeni araştırmalarla desteklediği kitap, seyyahların biyografilerinden Osmanlı toplumsal yapısına, azınlıklardan eyalet yönetimine, sosyal alışkanlıklar ve gündelik yaşam kültüründen Osmanlı şehirlerine geniş bir ufku tarayarak Osmanlı dünyası ve insanları hakkında yeni araştırmalara yol gösterecek önemli bir katkı sunuyor.
       
       İletişim Yayınları, 672 sf.
       Dizi: Tarih
       Tür: Tarih
       
       
SEYİR DEFTERİNE YAZILMAYANLAR
       
Çetin Akın


       
       Çetin Akın, İzmirli bir uzun yol kaptanı. Kitap, Baskın Oran’ın teşvik, yardım ve ilgisiyle ortaya çıkmış. Baskın Hoca’nın ifadesiyle, ‘Çetin Akın, en hırt familyasından bir dövüş horozu.’
       Devam ediyor Baskın Oran, ‘İnsana alıştı, uzun yol maceralarını ufaktan anlatmaya başladı; az görülür bir üslupla çok egzotik olaylar. Mesela, Malezya’da bir şoför haşat etme meselesi var, ancak horoz yapar horoz yazar, bunları insanlar yutar gibi okur.’
       
       İletişim Yayınları, 246 sf.
       Dizi: Anı Dizisi
       Tür: Anı
       
       
       Türk Toplumunda
AYDIN SINIFIN ANATOMİSİ
       
Prof.Dr. Orhan Türkdoğan


       
       ‘Aydın sınıf sosyolojisi’ veya çoğu kez belirlendiği üzere ‘yaratıcı azınlık’ tabakası, Türk sosyoloji geleneğinde istenilen düzeyde ele alınmış bir konu değildir.
       Bunun nedenini de Durkheim’ci ve Le Play’ci sosyoloji geleneğimizde aramak gerekir.
       Bu kitabın temel varsayımı; yönetimi elinde bulunduran ve ‘yerlilik’ kimliği bulunmayan bir ‘yaratıcı azınlık’ sınıfının, halkıyla bütünleşmemiş olması önermesine dayanıyor.
       Yan varsayımlara gelince; toplumda stratejik konumu bulunan merkezi yönetim sisteminin, halkını dışlaması ve kendi içinde bir kast yapısı oluşturmak suretiyle çevreden soyutlanmış olması;Cumhuriyet’le gündeme gelen yeni kuşakların yetişme tarzları, eğitim-öğretim süreçleri ve temsil edildikleri toplumsal kuruluşlardaki ilişkiler düzeni; eğitimin, önemli ölçüde ‘Enderun’ zihniyetinin etkileşimi altında gerçekleşmesi, bazı etnik grupların ‘devşirme’ ve ‘dönme’ kimliği altında ülkemize ve toplumumuza kabul edilerek, toplumla bütünleşme rızalarına rağmen, etnisite bilincini yüzyıllarca örtülü olarak yaşatmaları ve günü gelince ayrılık tohumları ekmek suretiyle kolonileşmelerine tanık oluşumuzdur.
       Bu kitap; yukarıda ileri sürülen temel ve yan varsayımlar doğrultusunda ele alınmış, belgelerle kanıtlanmaya çalışılmıştır. Bu nedenle araştırma, baştan sona -her türlü etnisite ve ayırımcılıktan uzak kalmak kaydıyla- hem sistemin (Osmanlı), hem de ‘patrimonial devşirme tarzı’ yönetimin akademik düzeyde bir eleştirisidir.
       
       Timaş Yayınları, 576 sf.
       Tür: Sosyoloji
       
       
ETKİLİ SATIŞ VE LİDERLİK STRATEJİLERİ
       
Dr. Çağlar ÇOROĞLU


       
       ‘Etkili Satış ve Liderlik Stratejileri’ kitabı işletmelerde yönetim sorunlarına çözüm getirmenin yanında liderlik sürecini ve profesyonel satış anlayışını ele almakta. Kimler kendini lider zannettiği halde aslında değildir? Her tepe yöneticisi lider olabilir mi? İşletmenizdeki yönetim kadrosu vizyon mu belirliyor yoksa herkesi kandırıp illüzyon mu yapıyor? Küreselleşmeyi doğru mu algılıyoruz? Satış stratejileriniz ve satış anlayışınız çağı yakalayabiliyor mu? Bu ve benzer birçok soruyu irdeleyen eser, üniversite öğrencilerine, satış ve pazarlama alanında kariyer yapmayı hedefleyenlere, yol göstermek üzere hazırlanmış.
       
       Alfa Yayınları, 162 sf.
       Dizi: Yönetim - 38
       
       
 
       
    MSNBC News 19 Ağustos haftasının kitapları
TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları